TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kovid testi yoksula hayal mi oldu?

Kovid’in ‘Eris’ varyantının Türkiye’de de görülmesinin ardından bir süredir devam eden gribal enfeksiyon salgınında vatandaşlar Kovid’ten şüphelenmeye başlarken test talepleri artmaya başladı. Test yaptırmak isteyen vatandaşlara hastanelerde Kovid testi yapılmadığı iddiaları gündeme gelirken Demokratik Sağlık Sen/ Tüm Memur Sen Genel Başkanı Togan Demircan, iddialara ilişkin konuştu

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2023 10:26
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Kovid testi yoksula hayal mi oldu?

Türkiye yaklaşık 2 yıl süren Kovid pandemisi ve kapanma sürecinin ardından başlayan normalleşme sürecine devam ederken virüsün yeni varyantı olan ‘Eris’ virüsünün ortaya çıktığının duyurulmasıyla birlikte toplumda yeniden hareketlenme başladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçtiğimiz haftalarda virüsün ülkemizde de görüldüğünü açıklamıştı. Koca’nın açıklamasının ardından bir süredir devam eden gribal enfeksiyon salgınında binlerce vatandaş Kovid şüphesine girerken yeniden test hareketliliği başladı.

Öte yandan; test yaptırmak isteyen bazı vatandaşlara hastanelerde Kovid testi yapılmadığı ve eczaneden yaklaşık 200 liraya satılan test kitini alıp kendilerinin yapmaları gerektiğinin söylendiği iddia edildi.

İddialara ilişkin İLKSES’e konuşan Demokratik Sağlık Sen/ Tüm Memur Sen Genel Başkanı Togan Demircan, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtirken test yapılmayan durumlarda da ‘hekim yoğunluğu’ ayrıntısına dikkat çekti.

togandemircan_ilkses

KURUMLARA TEBLİĞ GELMEDİ

Kovid testi konusunda pandemi kurallarının resmiyette devam ettiğini belirten Demircan, “Sahada ve acil serviste görev yapan arkadaşlarımızla görüştüm. Bu konuda pandemi dönemindeki süreç halen devam ediyor. Herhangi yazılı ve resmi bir tebliğ gelmemiş kurumlara. Testler halen yapılıyor. Ancak geçmişte de daha önce hastanede Kovid testinin yapılmadığına dair bir şikayet gelmişti. Kendisine de hastanede ‘Eczanede kit var. Alıp öyle yap’ denmiş. Bunun nedeni büyük ihtimalle semptom durumudur. Hekim arkadaşımız Kovid testinin semptomu oluştuğunu düşünmediyse ondan yapmamıştır. Birinci basamak sağlık hizmeti dediğimiz sağlık ocakları zaten yapıyor. Halk sağlığı müdürlükleri aracılığıyla yapılıyor testler. Acil servisler yoğun, hekim arkadaşlarımızın üzerinde hasta yükü oldukça fazla” dedi.

SEMPTOMLARININ OLUŞTUĞU KANAATİ OLUŞMADAN…

Test yapılmamasında bulaş semptomları görülmemesinin önemli bir etken olduğuna dikkat çeken Demircan, “Hekim arkadaşlarımızın takdiri de burada önemli. Bulaşın semptomlarının oluştuğu kanaati oluşmadan test yaptırmama hakkı var. Ama tabii mevcut durum gözetildiğinde eczaneden kit alınıp yapılması değil şikayeti olan hastadan test alınması bizce daha doğru. Çünkü önümüz kış ve havalar serinliyor. Mevcutta ‘Eris’ varyantı görüldü. Sayılar ve oranların yükselmeye başladığını duyuyoruz. Sayın Bakanımız yurt dışı kaynaklı 9 vaka olduğunu söyledi ama gerçekten 9 vaka mı? Son dönemde gribal enfeksiyon olduğunu düşünen ama atlatamayan birçok sağlık çalışanı arkadaşımız var. O nedenle testlerin talep eden vatandaşlarımıza yapılmasında fayda var” ifadelerini kullandı.

KOVİD MERKEZLERİ YENİDEN KURULABİLİR

Eris varyantının yükselişe geçmesiyle birlikte Kovid test merkezlerinin yeniden kurulması gerektiğini belirten Demircan, “Eğer o merkezler kapanmasaydı biz olası birçok riskin önüne geçebilirdik. Ama o merkezler pandemi döneminde kuruldu ve normalleşme süreciyle ortadan kalktı. Ama ortada yeni bir varyant var. Bizde de kronik rahatsızlığı olanlar, yaşlılar ve sağlık çalışanları birinci derece risk altında. Bunları göz önünde bulundurarak Kovid merkezleri yeniden kurulabilir” ifadelerini kullandı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: DSÖ: Mevcut Kovid-19 aşıları güvenli olmayı sürdürüyor

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.