TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kanser araştırmalarında dev adım: Yapay zekâ ile üretilen 32 yeni ilaç!

Uzmanlar, kanser araştırmalarında yapay zekânın önemli bir rol oynayabileceğini vurguluyor. Yapay zekâ kullanılarak 32 yeni potansiyel kanser ilacı üretildi.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 11:01
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 11:01
Kaynak: HABER MERKEZİ
Kanser araştırmalarında dev adım: Yapay zekâ ile üretilen 32 yeni ilaç!

Kanser tedavisine ilişkin önemli bir gerçek, her kanser vakasının benzersiz olduğudur. Mutasyonların ve bunların vücuttaki hangi bölgelerde meydana geldiğinin belirlenmesine rağmen, bireylerin genetik yapıları ilaçlara farklı tepkiler verebilir. Yeni bir araştırma, bu durumda umut vaat ediyor.

Bilim insanlarının geliştirdiği yeni yapay zekâ algoritması, ilaç geliştirme sürecinin karmaşık kimyasal modellerini başarıyla oluşturuyor. Normalde binlerce deney gerektiren bu süreç, yapay zekânın optimizasyonu ile hızlanabilir.

 Yapay zekâ ile üretilen 32 yeni ilaç

KANSER İLAÇLARI ÜRETEN YAPAY ZEKÂ

POLYGON adı verilen yapay zekâ algoritmasıyla geliştirilen ilaçların en dikkat çekici özelliği, birden fazla hedefe sahip molekülleri tanıyabilmesidir. Bu ilaçlar, farklı yerlerde oluşmuş veya metastaz yapmış kanserli yapıları aynı anda yok edebilme potansiyeline sahiptir.

 Yapay zekâ ile üretilen 32 yeni ilaç

Araştırmanın lideri Trey Ideker, konuya ilişkin olarak, "Yeni bir ilaç bulmak ve geliştirmek yıllar ve milyonlarca dolar gerektirebilir, özellikle birden fazla hedefi olan bir ilaçtan söz ediyorsak. Şu ana kadar elimizdeki nadir çok hedefli ilaçlar büyük ölçüde tesadüfi keşiflerdi, ancak bu yeni teknoloji, tesadüfleri devre dışı bırakabilir ve yeni nesil hassas tıp uygulamalarına kapı açabilir." şeklinde konuşuyor.

 Yapay zekâ ile üretilen 32 yeni ilaç

Milyarlarca biyoaktif molekülün kimyasal özellikleri ve hedef proteinlerle etkileşimleriyle eğitilen yapay zekâ, bu sayede orijinal kimyasal formüller üretebilmektedir. Bunun için yalnızca etkileşimin nasıl olacağının belirtilmesi yeterlidir. Bu çalışmanın sonucunda, POLYGON adlı algoritma, MEK1 ve mTOR hücresel sinyal proteinleriyle mükemmel etkileşim gösteren 32 kanser ilacı geliştirmeyi başardı.

Her iki yapının da baskılanması durumunda kanser hücrelerinin ölümüne neden oluyorlar. Yapay zekânın bu alanda devrim yapabileceğine dair işaretler giderek artıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.