TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kalp hastalarına Ramazan ayı önerileri

Ramazan'ın başlamasıyla birlikte, kalp hastalarının oruç tutma ve ilaç kullanımı konularında önemli hususlara dikkat etmeleri gerekiyor. Bu konuda değerlendirmelerde bulunan Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, her hastanın oruç tutmama gibi bir zorunluluğunun olmadığını, bazı hastaların oruç tutabileceğini ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 04:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 04:30
Kaynak: İHA
Kalp hastalarına Ramazan ayı önerileri

Ramazan ayında kalp hastalarının oruç tutup tutmamaları konusunda genellemeler yapılsa da, hastanın kendi sağlık durumu ve geçirdiği kalp rahatsızlığı göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerektiği vurgulanıyor. Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, konuyla ilgili açıklamalarda bulunarak, "Farklı türlerde kalp hastalıkları mevcut; tansiyon problemleri, ritim bozuklukları, kalp damar hastalıkları ve kalp yetmezliği gibi. Öncelikle bu hastalıkların birbirinden ayrılması önemlidir. Her hastanın oruç tutamayacağı gibi genel bir kural yoktur. Bazı hastalarımıza oruç tutma izni veriyoruz, bazılarına ise vermiyoruz. Eğer tansiyonu düzenli bir şekilde kontrol altındaysa ve ek bir sağlık sorunu yoksa (örneğin, şeker hastalığı veya böbrek hastalığı gibi), tansiyon hastalarına ilaç tedavisi altında iken oruç tutma izni verebiliriz. Ancak hastanın su kaybını önlemesi, ilaçlarını düzenli bir şekilde kullanması ve tansiyonunu düzenli olarak kontrol etmesi önemlidir. Kalp damar hastaları için, yalnızca tam bir iyileşme sağlanmış ve geriye kalan herhangi bir sorun kalmamışsa, yakın takip altında oruç tutmalarına izin verilebilir" şeklinde konuştu.

"Kalp yetmezliği yaşayan hastalara oruç tutmalarını önermiyoruz" diyen Acar, "Bu hastalarda, çok küçük bir problem bile sağlık durumlarını ciddi şekilde tehlikeye atabilir. Bu nedenle kalp yetmezliği tanısı almış hastalara mümkün olduğunca oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü bu hastaların sağlığı daha önceliklidir. Kalp yetmezliği, şeker hastalığı ve böbrek sorunları gibi durumlar, su veya ilaç alımının düzenli olmadığı durumlarda risklidir. Bu nedenle bu grup hastalara özellikle oruç tutmamalarını tavsiye ediyoruz. Sağlık her zaman önceliklidir. Eğer hasta sağlıklı değilse ve oruç tutmak sağlık sorunlarına yol açıyorsa, oruç tutmamaları daha doğru olacaktır. Bu yüzden, risk altındaki hastaların kendilerini zorlamamalarını ve sağlık problemleri yaşamamalarını öneriyoruz" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.