[title]|İlkses Gazetesi

Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi ile erken teşhis: Anne kız birlikte kanseri yendiler

Eskişehir Valiliği'nin Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi'ne katılarak bilinçlenen ve sonrasında meme kanseri olduklarını öğrenen 46 yaşındaki Zeynep Avsan ve annesi 66 yaşındaki Emetullah Avsan, erken teşhis sayesinde kanseri atlatmayı başardı.

Haber Giriş Tarihi: 09.11.2024 05:00
Haber Güncellenme Tarihi: 08.11.2024 12:34
Kaynak: İHA
Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi ile erken teşhis: Anne kız birlikte kanseri yendiler

Eskişehir Valiliği'nin destekleriyle, Vali Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un koordinatörlüğünde geçen yıl başlatılan Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi kapsamında, 342 bin 716 kadından 256 bin 711'ine ulaşılmak hedeflendiği bildirilmişti. Bu proje, özellikle erken teşhisi kritik olan hastalıklar arasında yer alan meme kanseri gibi rahatsızlıkların tespiti ve tedavisinin önemine odaklanmaktadır.

PROJE SAYESİNDE KANSERİ FARK ETTİ

Eskişehir Valisi Hüseyin Aksoy'un eşi Hülya Aksoy'un öncülüğünde gerçekleştirilen Kadın Sağlığı Eğitimi Projesi kapsamında, Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) Hemşiresi ve 28 yıllık ebe Zeynep Avsan, kız kardeşi ve annesi Emetullah Avsan ile birlikte eğitim aldı. Yaklaşık 9 ay önce eğitimlerin ardından, anne Emetullah Avsan, koltukaltında bir sertlik fark etti. Mamografi çektiren Emetullah Avsan'a meme kanseri teşhisi konuldu. Erken tanı sayesinde tedavi süreci başlatıldı ve 66 yaşındaki Avsan kanseri yenmeyi başardı. Kendi tetkiklerini yaptıran Zeynep Avsan ise, 10 gün sonra meme kanseri olduğunu öğrendi. Ameliyat olan Zeynep Avsan, sağlığına kavuştu. Anne ve kızı, kanserde erken teşhisin önemini deneyimledikleri için diğer kadınları düzenli kontrol yaptırmaları konusunda uyardılar.

10 GÜN ARAYLA AMELİYAT OLDUK

Tepebaşı İlçe Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı KETEM Hemşiresi ve 28 yıllık ebe Zeynep Avsan yaşadığı süreci anlatırken, “Sayın Valimizin eşi hanımefendi Hülya Aksoy tarafından kadın sağlığı projeleri düzenledi. Annem ve kız kardeşlerimle beraber biz de bu eğitimlere katıldık. Biz zaten sağlıkçı olduğumuz için bu camianın içindeyiz. Annem de en azından böyle bir ortamda neler yapması gerektiğini kendince öğrensin dedik. Hep birlikte bu eğitimlere katılım sağladık. Tabii ki tüm kadınlar gibi annem de pek çok şey öğrendi. Daha öncesinde köyde kalıyorlardı. Kendi kendine meme muayenesi yapmayı öğrendiği için koltuk altında şişlik olduğunu fark etti. Akabinde bizi aradı. Ben de KETEM'de çalıştığım için direkt, 'Anne, yanıma gel' dedim. Burada mamografisini çektirdik. Daha sonrasında mamografisi bozuk çıktı. Annemi hastaneye götürdük, orada tahlil ve tetkikleri yapıldı. Maalesef anneme meme kanseri teşhisi konuldu. Kanserde bir gün dahi hayatınızda çok şey değiştiriyor, erken teşhis her zaman hayat kurtarıyor. Annemin bu tedavileri sırasında ben de akabinde dedim ki, 'Annem böyle bir süreç yaşıyor, kontrol amaçlı kendi mamografimi çektireyim.' Maalesef ki benim mamografim de bozuk çıktı ve biz annemle 10 gün arayla meme kanserinden ameliyat olduk. Böyle bir projenin varlığını bilmeseydik, eğitimlerini almasaydık ne annem bu koltuk altındaki şişliği fark edip kanser olduğunu öğrenecekti ne de annem kanser olmasaydı ben böyle bir tarama ihtiyacı duymayacaktım. O yüzden kadınlara söylüyorum; lütfen farkında olun, kendinizi her daim kontrol ettirin. Emin olun, günde 1 saat gelip şu kurumda aldığımız hizmet hayatınızda çok şey değiştirecek” ifadelerini kullandı.

BEN BUNLARI AŞACAĞIM DEDİM

66 yaşındaki anne Emetullah Avsan ise aldıkları eğitimin ve erken teşhisin önemi hakkında şu ifadeleri kullandı:

“Sağlıkçı oldukları için kızlarıma söyledim, 'Benim koltuk altımda şişlik var, ne yapayım?' dedim. Kızlarım da yardımcı oldular. Buraya KETEM'e geldik, mamografi çektirdik. Sonra hastaneye gittik, orada bütün tetkiklerim oldu. Doktor benim yüzüme söyledi zaten, 'Teyze kanser' dedi. Ancak ben kendimi hiç bozmadım, 'Olsun. Ben bunları aşacağım, iyi olacağım' dedim. Sonradan kemoterapi aldım; saçlarım döküldü, günlerce yemediğim oldu ama kızlarıma yine de moral verdim. Benim kızlarım hep moralliydi. Her zaman iyi olduğumu söyledim. Kızlarımın geleceği saatte onlara moral vermek için ayağa kalkıyordum. Sonradan kemoterapim bitti, ameliyat oldum. Ameliyat çok iyi geçti. Sonra şükürler olsun geçti. Kalktım, 'Ben kızıma bakacağım, iyi olmam lazım' dedim. Hastanede yattığımla kaldım. Tekrar 10 gün sonra kızım gitti, ameliyat oldu. Ameliyat sonrası kızıma baktım, yemeklerini hazırladım ve gerektiğinde yemeğini verdim. Babası marketlerden alışveriş yaptı. Ben de gücümün yettiği kadar kızlara bakmaya uğraştım. Hem kendime hem kızıma baktım ama yine de kendimi bozmadım, 'İyi olacağım' dedim. Onun için bugünüme çok şükür. Tüm kadınların da kontrol yaptırmalarını tavsiye ederim.”

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.