TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İstinaf nedir? İstinaf mahkemesi ne için yapılır?

İstinaf nedir sorusu pek çok kişi tarafından merak ediliyor. Hukuki bir terim olan istinaf neyi ifade eder? Bir durumun istinaf mahkemelerine taşınması ne demek? İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 21.09.2023 05:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
İstinaf nedir? İstinaf mahkemesi ne için yapılır?

İstinaf kavramı söz konusu hukuk ve mahkeme olduğunda adını duyduğumuz bir kavramdır. İstinaf kelime anlamı olarak; ünüf yani yeni ve bir şeyin başı yani enf köklerinden türemiş ve yeniden başlamak anlamını kazanmıştır. İstinaf nedir sorusun özellikle istinaf mahkemeleri ile işi olan kişiler için merak konusu olmuştur. Hukukta istinafın neyi ifade ettiğini birlikte inceleyelim.

İstinaf nedir? İstinaf mahkemesi davayı nasıl ele alır?

Bir kişi ya da kurum hakkını aramak için her daim hukuki yolları tercih etmelidir. Buna göre herhangi bir konuda hakkını mahkeme yolu arayan kişiler, ilk derece mahkemeleri tarafından görülen davada bir sonuca varır. Ancak zaman zaman bu kararın yeniden incelenmesi söz konusu olabilir. Böyle durumlarda davanın taraflarından herhangi birisinin başvurması üzerine, verilen karar yeniden incelenir.

İlgili davanın adeta yeniden görülüyormuş gibi en baştan ele alınarak tüm delillerin tekrar incelenmesi için kurulan mahkeme istinaf mahkemesi olarak adlandırılır. Bu noktada istinafla en çok karıştırılan kavram temyiz olarak kendini gösterir. Bu iki kavram arasında temel farklılıklar bulunur. Temyiz söz konusu olduğunda, doğrunun yanlıştan kesin bir şekilde ayırt edilmesi sonucu ortaya çıkar. Temyiz kanun yolunda süreç çoktan istinaftan geçmiştir ve artık istinaf kanun yoluna ilişkin bir başvuru söz konusu olamayacağından, ortaya çıkan sonuca itiraz edilmek istendiğinde temyiz yoluna gidilir. Özetle temyiz sürecinde var alan delillerin hiçbiri incelenmez. İlgili davada görülen problemin hukuki açıdan kurallara uygunluğu sorgulanır.

İstinaf mahkemesi başvurusu nasıl yapılır?

Hukuki açıdan bir konuda yargılama olabilmesi için mutlaka ilgili davanın açılmış olması gerekir. İstinaf söz konusu olduğunda ise istinaf mahkemesinin kurulabilmesi için istinaf dilekçesi verilmesi şartı bulunur. Başvuruda bulunulmaması durumunda ilk derece mahkemesi tarafından istinaf süreci başlatılmaz. İstinaf başvurusunda bulunmak isteyen kişiler, karar sonucu veren mahkemeye giderek istinaf dilekçesini sunmalıdır. Bunun bir diğer yolu da ilgili mahkemenin katibine beyanda bulunmaktır. Bu iki seçenekten birinin yapılması durumunda, katip dilekçeyi bir tutanağa bağlar. Ardından hakim, tutanağı onaylar ve böylece istinaf başvurusu kabul edilmiş olur.

BU HABER DE İLGİNİİZ ÇEKEBİLİR: Sağlık Bakanı Koca'dan Eris açıklaması

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.