İstanbul'da 900 bin kişiye kanser taraması yapıldı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nca geçen 5 yılda yaklaşık 900 bin kişiye ücretsiz kanser taraması hizmeti sunuldu.

Haber Giriş Tarihi: 08.09.2024 06:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.09.2024 11:54
Kaynak: AA
İstanbul'da 900 bin kişiye kanser taraması yapıldı

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı’nca, her ilçede İlçe Sağlık Müdürlükleri, Sağlıklı Hayat Merkezlerinde (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM), 15 farklı noktada yer alan Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezlerinde (KETEM) ücretsiz meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanser taramaları gerçekleşiyor.

Tarama sonucu şüpheli kişiler ilçe sağlık müdürlükleri aracılığıyla randevusu alınarak Tarama Sonrası Teşhis Merkezleri'ne yönlendiriliyor.

Halk Sağlığı Uzmanı Uzman Dr. Büşra Sandıklı, yaptığı açıklamada, bu yıl Halk Sağlığı Haftası'nın ana temasının "Sağlığını Erteleme, Harekete Geç" olduğunu söyledi.

Halk sağlığının ve koruyucu sağlık hizmetlerinin önemi üzerinde durulduğunu ifade eden Sandıklı, bu alanda çalışmalar konusunda toplumda farkındalık oluşturmanın hedeflendiğini aktardı.

Sandıklı, "Dünya Sağlık Teşkilatının önerdiği kanser türleri olan meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserleri için ülkemizde ulusal çaplı tarama programı yürütülmektedir. Bu kapsamda biz de İstanbul'da tüm vatandaşlarımıza ücretsiz tarama hizmeti sunuyoruz. Tarama sonucunda bir üst basamağa gitmesi gereken vatandaşlarımızı yönlendirerek tanı ve tedavi süreçlerini sonuna kadar takip ediyoruz." diye konuştu.

Sandıklı, tarama programlarının hedefinin sağlıklı bireylerin takip edilerek, henüz hastalık belirtileri oluşmadan, erken dönemde hastalığın saptanarak, yaşam süresini ve kalitesini artırmak olduğunu ifade etti.

900 bin vatandaşımızın kanser taramasını yaptık

İstanbul'da yer alan SHM ve tüm aile sağlığı merkezlerinde rahim ağzı ve kalın bağırsak kanserlerine yönelik taramalar, KETEM’lerde, meme, rahim ağzı ve kalın bağırsak kanser taramaları gerçekleştiğine vurgu yapan Sandıklı, tarama hizmetlerinin ücretsiz gerçekleştiğini aktardı.

Meme kanseri tarama programı ile 40-69 yaş arası kadınların 2 yılda bir mamografi çekimiyle tarandığını, gerekli görüldüğünde klinik meme muayenesi yapılması için genel cerrahi uzmanına yönlendirildiğini aktardı.

Sandıklı, "Rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş aralığındaki kadınlara 5 yılda bir HPV/DNA testiyle tarama programları yürütülmektedir. Kalın bağırsak kanser tarama programı kapsamında 50-70 yaş aralığındaki erkek ve kadın tüm bireylerin 2 yılda bir dışkıda gizli kan testiyle taraması yapılmaktadır. Bununla birlikte 10 yılda bir kolonoskopi yapılması için bir üst basamak sağlık kurumuna yönlendirilmesi hizmeti sunulmaktadır. İstanbul'da son 5 yılda pandemiye rağmen yaklaşık 900 bin vatandaşımızın kanser taramasını yaptık. Bu oldukça büyük bir sayı." dedi.

Uzman Dr. Sandıklı, kanser taramasının önemine dikkat çekerek, Halk Sağlığı Haftası nedeniyle sağlığı koruma, geliştirme ve sağlık için risk barındıran faktörlerle savaşma bilincini toplumda oluşturabilmeyi, bu şekilde hastalıklar oluşmadan önce önlemeyi veya erken dönemde hastalıkları belirleyerek toplumun hayat standardını yükseltmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Sandıklı, vatandaşların kesinlikle düzenli şekilde Aile Sağlığı Merkezleri, KETEM'ler ve Sağlıklı Hayat Merkezlerine belli aralıklarla başvurmaları gerektiğini ve herkese rutin kontrollerini yaptırmalarını önerdi.

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.