TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hipotermi nedir? Hipotermi neden olur?

Hipotermi, insan vücudunun ihtiyacı olan ısıyı ürettiğinden aha çabuk kaybetmesi sonucu meydana gelen tıbbi bir rahatsızlıktır. Hipotermi nedir? Hipotermi neden olur? Hipotermi olunca ne olur? Hipotermi belirtileri nelerdir? Sorularının cevapları haberimizde…

Haber Giriş Tarihi: 23.01.2024 10:36
Haber Güncellenme Tarihi: 23.01.2024 11:03
Kaynak: HABER MERKEZİ
Hipotermi nedir? Hipotermi neden olur?

Hipotermi, vücut ısısının 35 C nin altına düştüğünde meydana gelir. Bu ısı kaybı organlarında gerektiği gibi çalışmasını engeller. Hipotermi geç tedavi edildiğinde kalp dolaşım ve solunum sisteminin tamamen bozulmasından ölüme kadar kötü sonuçlar doğurabilir. Hipoterminin hafif, orta ve şiddetli olmak üzere üç seviyesi vardır. Hipotermi belirtileri de bu üç aşamaya göre sınıflandırılabilir. Hipoterminin en yaygın nedeni aşırı soğuğa maruz kalmaktır. Havanın soğukluğuna uygun olarak seçilmemiş olan kıyafetler, vücudun soğuk yüzeylerle temas etmesi, soğuk ve şiddetli rüzgarla uzun süre temas etmek, aşırı soğuk havaya maruz kalmak, soğuk suya düşmek, soğuk suda yüzmek, soğuk bir zemine yatmak, ıslak kıyafetlerle uzun süre kalmak, aşırı yorgunlukla birlikte yetersiz ve dengesiz beslenme, alkol ve uyuşturucu kullanımı ve özellikle bebekler için soğuk yatak odalarında uyumak hipotermiye yol açan nedenlerdendir. Hipotermi nedir? Hipotermi neden olur? Hipotermi olunca ne olur? Hipotermi belirtileri nelerdir? Hipotermi hakkında bilgiler haberin devamında…

Hipotermi olunca ne olur? Hipotermi belirtileri nelerdir?


Hipotermi olan kişi şu belirtileri gösterebilir: Kan basıncında düşme, halüsinasyonların görülmesi, nabzın yavaşlaması ve nefes almada zorluk, titreme, konuşma bozukluğunun gelişmesi, cildin soluklaşması reflekslerde azalma el ve ayaklarda uyuşma halsizlik, bilinç bulanıklığı, mide bulantısı, bilinçte bulanıklık ve farkındalık kaybı, konsantrasyon zorluğu, rahatsızlık veya ağrı hissi.
Hipotermi herkes de görülebileceği gibi yenidoğan bebeklerde ve çocuklarda olma ihtimali daha yüksektir. Dünya Sağlık Örgütü’ne göre bebeklerde hipotermi sıcaklık seviyeleri: 
Hafif hipotermi: 36.0 C - 36.4 C
Orta derecede hipotermi: 32,0 C - 35,9 C
Şiddetli hipotermi: <32 C
Bebekler ve küçük çocuklarda hipotermi belirtileriyse şöyledir: Koltuk altı veya rektal sıcaklığın 36,4 C'nin altında olması, el ve ayaklarda soğukluk (Erken bulgu),  emmede/aktivitede azalma ve zayıf ağlama, kırmızımsı ve soğuk bir cilt, düşük enerji seviyesi, Hipoglisemi (Düşük kan şekeri), sırtta ve ekstremitelerde sklerem (Ciltte ödem ve kızarıklığa bağlı sertleşme), ileri vakalarda letarji, yavaş/düzensiz/zayıf solunum ve kalp hızında yavaşlama, Hipoksi (Düşük kan oksijen seviyeleri) veya apne (nefes alamama) atakları.
Bebek veya çocuklarda meydana gelen kronik hipotermilerde, kilo kaybı ve kilo alamama, gelişimi tamamlayamama gibi belirtiler ortaya çıkabilir.


Hipotermide ne yapılır? Hipotermi geçiren kişiye ne yapılır?

Vücut ısısının normal sıcaklığa gelmesi için uğraşılabilir ancak hipotermide acil tıbbi yardıma ihtiyaç vardır. Yardım gelene kadar bilen biri tarafından ilk yardım yapılabilir.  Hipotermi geçiren bir bireye yardım ederken nazik davranılmalı ve gereksiz hareketlerden kaçınılmalıdır. Kişiye masaj veya ovma yapılmamalı, aşırı sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Soğuğa ve rüzgara karşı korunmalıdır. Islak kıyafetleri varsa çıkarılmalıdır. Üstüne kuru örtü, battaniye veya palto örtülmeli, yüzü açıkta bırakılmalıdır. Birey uyanıksa ve yutabiliyorsa vücudu ısıtmak için sıcak, alkolsüz, tatlı ve kafeinsiz bir içecek içirilebilir. Nefes almanın durduğu ya da tehlikeli bir hal aldığı durumlarda eğitimli bir ilk yardımcı suni solunum desteği verebilir. 
 

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.