Her yıl 11 milyon kişi hipertansiyon yüzünden hayatını kaybediyor

Dünya genelinde 1,3 milyar kişi hipertansiyonla mücadele ediyor ve her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişi hipertansiyon nedeniyle hayatını kaybediyor. Hipertansiyonla mücadelede yaşam tarzı değişikliklerinin etkili olduğunu vurgulayan Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli tansiyon ölçümüne dikkat çekti

Haber Giriş Tarihi: 18.05.2024 08:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.05.2024 08:30
Kaynak: İHA
Her yıl 11 milyon kişi hipertansiyon yüzünden hayatını kaybediyor

Niğde İl Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Bahadır Karaca, 17 Mayıs Dünya Hipertansiyon Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada toplumda hipertansiyon farkındalığının yetersiz olduğuna vurgu yaptı. Dünya genelinde 1,3 milyar kişinin hipertansiyonla mücadele ettiğini ve her yıl 30-70 yaş arasındaki yaklaşık 11 milyon kişinin hipertansiyon nedeniyle yaşamını yitirdiğini belirten Karaca, ülkemizdeki hipertansiyon oranlarının da endişe verici düzeyde olduğunu ifade etti.

Hipertansiyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini ve ölümcül sonuçlara neden olabileceğini dile getiren Karaca, hipertansiyonun dünya genelinde hastalık ve ölümlerin önde gelen risk faktörlerinden biri olduğunu vurguladı. Altta yatan nedenler arasında yüksek tuz ve yağ tüketimi, dengesiz beslenme, obezite, hareketsiz yaşam tarzı, zararlı alışkanlıklar ve stresin yer aldığını belirten Karaca, olumlu yaşam tarzı değişikliklerinin hipertansiyonla mücadelede etkili olduğunu söyledi.

Karaca, hipertansiyondan korunmak için düzenli olarak tansiyon ölçümü yaptırılması, sağlıklı beslenme alışkanlıklarının benimsenmesi, fiziksel aktivitenin artırılması ve doktorun önerdiği ilaçların düzenli kullanılması gerektiğini vurguladı. Hipertansiyonun sağlıklı bir yaşamın önündeki engellerden biri olduğunu belirten Karaca, sağlıkla dolu uzun bir yaşam diledi.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.