TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Hemofilide güncel tedavi yöntemleri: Gen tedavisi umudu

Hemofili hastalığının tedavisinde önemli gelişmeler kaydediliyor. Türkiye Hemofili Derneği Başkanı Prof. Dr. Bülent Zülfikar, hastalıkla mücadelede güncel tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 02:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 02:00
Kaynak: İHA
Hemofilide güncel tedavi yöntemleri: Gen tedavisi umudu

Prof. Dr. Zülfikar, hemofilide erken teşhisin tedaviye başlamanın önemini vurguladı. Gen tedavisinin 2010'dan beri başarılı sonuçlar elde ettiğini belirtti. Ülkemizde klinik çalışmalar kapsamında gen tedavisi uygulananların sayısının 40 civarında olduğunu açıkladı.

Dünya Hemofili Günü vesilesiyle devam eden etkinliklerle, hemofilinin toplumda farkındalığının arttırılması hedefleniyor. Prof. Dr. Zülfikar, hastalığın genetik bir hastalık olduğunu ve şifaya ulaşacak tedavilerin arayışının sürdüğünü vurguladı.

Hemofilde gen tedavisi

Hemofili ve Gen Tedavisi: Hemofilide, gen tedavisi eksik olan geni vücuda taşıyarak tedaviye başlıyor. Prof. Dr. Zülfikar, bu tedavinin hastalığın doğuştan itibaren etkilerini azaltmayı amaçladığını belirtti. Hastalığın genetik olarak geçtiğini ve doğumdan hemen sonra belirtilerin görülebildiğini açıkladı.

Hemofili ve diğer kalıtsal kanama bozukluklarının nadir hastalıklar olduğunu belirten Prof. Dr. Zülfikar, Türkiye'de bu hastalığa sahip kişi sayısının 80 bin civarında olduğunu ifade etti. Tanı konulmamış hastaların tedaviye erken başlaması için farkındalık çalışmalarının önemine dikkat çekti.

Hemofili hastalarının yaşam kalitesini etkileyen birçok faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Zülfikar, tedavinin maliyetinin yüksek olabileceğini ve bu durumun psikolojik etkilerinin ciddi olabileceğini ifade etti. Hastalığın tanınması ve tedaviye erken başlanmasıyla yaşam kalitesinin artabileceğini söyledi.

Hemofili hastalığının tedavisi üzerine yapılan çalışmaların devam ettiğini vurgulayan Prof. Dr. Zülfikar, yeni tedavi yöntemlerinin hastaların yaşam kalitesini artırmak için büyük önem taşıdığını belirtti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.