TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Gözler Covid-19’un yeni varyantı Pirola’da

Dünya çapında hızla yayılan Pirola’ya karşı alınabilecek önlemler neler? Maskeli yaşam geri mi geliyor? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 04.09.2023 08:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Gözler Covid-19’un yeni varyantı Pirola’da

Covid-19 hayatımızdan henüz çıkmışken, yeni varyantı Pirola ortaya çıktı. Uzmanların büyük bir ciddiyetle uyardığı bu varyantın belirtileri, yeniden aşı olunup olunmayacağı ve neler yapılması gerektiği ise merak konusu.

Pirola varyantı nedir?

Tüm dünyanın dikkatle takip ettiği Pirola varyantı, Omicron’un bir alt türü olarak karşımıza çıkıyor. Bilimsel ismi BA.2.86 olan bu yeni virüsün, aşıya karşı bağışıklığı olduğu düşünülüyor. 2022 yılında Nature isimli dergide yayınlanan bir araştırmaya göre bu varyant, grip ve nezlenin sahip olduğu belirtilere benzer bir şekilde kendini gösteriyor. Semptomların görüldüğü kişilerin dikkat etmesi gereken başlıca unsur, başka bir sağlık sorununun olup olmadığıdır. Enfekte olduğunu düşünen bireyler, vakit kaybetmeden PCR testi yaptırmalıdır.

Pirola varyantının belirtileri neler?

Tipik bir soğuk algınlığı gibi ortaya çıkan Pirola varyantını, sahip olduğu bazı ekstra özellikler sayesinde nezle ve gripten ayırmak mümkün. Pirola olan kişilerin yaşayacağı belirtiler şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Yorgunluk hissi

Günlük yaşamda sıklıkla hissedilen yorgunluk hali, Pirola’nın en sık görülen belirtilerinden biri. Uykudan uyanıldığı ilk andan itibaren hiç uyumamışçasına bir yorgunluk yaşanması durumunda, kişilerin dikkatli olması gerekiyor. Bunun en temel nedeni ise Pirola varyantının “vasküler bileşeninin” dinlendirici özelliği bulunmayan bir uyku uyunmasına sebep olması.

Burun akıntısı

Kovid-19 temelli Pirola varyantının grip ve nezle gibi belirtilere sahip olması, bu gibi durumlarda yaşanan burun akıntısı sorununun kaynağının anlaşılmasını zorlaştırıyor. Ancak 2023 yılında Japonya’da yapılan bir araştırmaya göre, söz konusu varyantın bulaştığı kişilerde, diğer hastalıklara göre çok daha fazla balgam ve burun akıntısı ortaya çıkıyor.

boğaz

Boğaz ağrısı

Tipik bir soğuk algınlığı belirtisi olan boğaz ağrısı, Pirola söz konusu olduğunda çok daha tehlikeli bir hal alıyor. Bunun en temel nedeni varyantın etki alanını akciğer ve sinir dokusuna taşıyarak, üst solunum yollarına bulaştırmasıdır.

Hapşurma hali

En sık görülen hastalık belirtilerinden biri olan hapşurma hali, Pirola söz konusu olduğunda da kendini gösteriyor. Diğer semptomlarla birlikte görülmesi durumunda ise vakit kaybetmeden PCR testi yaptırmak gerekiyor.

Yüksek ateş

Ateş, yüksek ateş ve titreme hali hem Kovid-19’un hem de Pirola varyantının tipik özellikleri arasında bulunuyor. Güncel veriler incelendiğinde bu yeni varyanta yakalanan bireylerin yarısından fazlasında ateşin yükseldiği görülüyor.

bas  ilkses

Kuvvetli baş ağrısı

Pirola varyantına yakalanan bir kişi, normalin üstünde bir şiddette baş ağrısı ile karşı karşıya kalıyor. Yoğun bir şekilde hissedilen ağrı, beraberinde kusma ve bulantıyı da getiriyor.

Öksürük

Kovid-19 denildiğinde ilk akla gelen semptomlardan biri öksürüktü. Gün içerisinde sıklıkla yaşanan bu kuru öksürme halinin Pirola varyantındaki ayırt edici özelliği, beraberinde sarı ya da yeşil renkte balgam çıkarılmasıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.