Erken müdahale ile diş kaybını önleme

Dr. Anıl Alnıak, diş eti hastalıklarının erken müdahalesinin diş kaybını önlediğini vurgulayarak, diş eti iltihabının ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Diş eti sağlığıyla genel sağlık arasındaki ilişkiye dikkat çekildi. Diş eti hastalıklarının belirtileri ve tedavi yöntemleri açıklandı.

Haber Giriş Tarihi: 24.08.2024 07:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.08.2024 15:09
Kaynak: İHA
Erken müdahale ile diş kaybını önleme

Diş Hekimliği Periodontoloji Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğretim Üyesi Anıl Alnıak, diş eti hastalıklarına erken müdahalenin önemine dikkat çekerek, diş eti iltihabının (gingivitis) ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. Diş eti iltihabının erken aşamalarda tedavi edilmesi durumunda, diş kaybının önlenebileceğini ifade etti.

Diş Eti Sağlığını Belirleyen Faktörler

Diş eti sağlığının belirlenmesinde en önemli iki faktörün diş eti rengi ve kanama olup olmadığına dikkat çeken Alnıak, sağlıklı diş etlerinin gül kurusu ya da soluk pembe renkte olması gerektiğini söyledi. Diş etlerinin kırmızı, mor, siyah, mavi veya beyaz renkte olmasının sağlıksız bir durumu işaret ettiğini ekledi.

Diş eti hastalıklarının en yaygın belirtisinin fırçalama sırasında veya kendiliğinden meydana gelen kanamalar olduğunu belirten Dr. Alnıak, “Sağlıklı diş eti, fırçalarken, diş ipi kullanırken veya yemek yerken kanamaz. Eğer diş etleri kanıyorsa, bu bölgede iltihap var demektir,” dedi.

Diş Eti Hastalıklarının Sebepleri ve Tedavi Yöntemleri

Diş eti hastalıklarının en sık görülen türü olan diş eti iltihabının temel nedeninin düzenli fırçalamama olduğunu belirten Dr. Anıl Alnıak, plak birikmesinin diş eti iltihabına yol açtığını söyledi. Gingivitis tedavi edilmediği takdirde, periodontitis gibi daha ciddi diş eti hastalıklarına yol açabileceğini belirtti.

Periodontitisin, dişleri tutan destek kemik ve liflerin geri döndürülemez şekilde hasar gördüğü aşama olduğunu belirten Alnıak, bu durumda diş kayıplarının kaçınılmaz olabileceğini söyledi. Tedavi edilmeyen periodontitis, dişlerde sallanma ve diş kaybı ile sonuçlanabilir.

Diş eti sağlığı ile genel sağlık arasında güçlü bir bağlantı olduğunu vurgulayan Dr. Alnıak, tedavi edilmeyen diş eti hastalıklarının kalp hastalıkları, diyabet, romatizmal hastalıklar ve erken doğum gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini belirtti. Diş eti sağlığı ile genel sağlığın birbirini etkilediğini ve her iki alanda da iyileşmenin kişinin hayat kalitesini artıracağını ifade etti.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.