TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

En sık görülen kanser türü nedir? Kadınlarda ve erkekler en çok görülen kanser türü

Denizli'deki özel bir hastanede görev yapan Uzman Doktor Nail Özhan, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında açıklamalarda bulundu. Kanser tedavisinde başarı oranlarının önemine vurgu yapan Özhan, "Hastalarımızın dördüncü evrede bile olsa, uygun tedavilerle ve uygun hasta seçimiyle tam şifaya kavuşmaları mümkün" dedi.

Haber Giriş Tarihi: 07.04.2024 05:00
Haber Güncellenme Tarihi: 07.04.2024 05:00
Kaynak: İHA
En sık görülen kanser türü nedir? Kadınlarda ve erkekler en çok görülen kanser türü

1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası'nın vurgulandığı bir dönemde, Denizli'deki özel bir hastanede kanser tedavisi üzerine görev yapan Uzman Doktor Nail Özhan, kanserin dünya genelinde en yaygın görülen hastalıklar arasında yer aldığına dikkat çekti. Kadınlarda ve erkeklerde en sık karşılaşılan kanser türlerine değinen Özhan, "Kadınlarda en sık görülen kanser türü meme kanseridir, ardından akciğer kanseri ve kolon kanseri gelmektedir. Erkeklerde ise en yaygın olarak prostat kanseri görülürken, akciğer kanseri ikinci sırada ve kolorektal kanser üçüncü sırada yer almaktadır" şeklinde konuştu. Meme kanserinin belirtileri arasında elde kitle hissedilmesi, ağrı veya rutin taramalarda kitlelerin tespit edilmesi olduğunu belirten Özhan, kolon kanserinin belirtileri arasında ise karın ağrısı, ishal, ve makatta kanama gibi semptomların bulunabileceğini ifade etti.

Kanserin evrelendirilmesine de değinen Özhan, "Kanseri genellikle dört evrede sınıflandırırız. Hasta dördüncü evrede dahi olsa, uygun tedavi seçenekleri ve hasta profilinin doğru belirlenmesiyle tam şifaya ulaşma olasılığı bulunmaktadır" dedi.

Kanserde birinci ve ikinci evrede başarı oranı çok yüksek

Evrelere göre kanser tedavisinde başarı oranlarına ilişkin konuşan Özhan, şu şekilde devam etti: "Birinci ve ikinci evre olarak adlandırdığımız erken evrelerde, hastalığın bulunduğu organ sınırları içinde kaldığı için tedavi başarısı oldukça yüksektir. Üçüncü evre dediğimiz lokal ileri evrede ise hastalık bulunduğu organın sınırlarını aşmış olabilir, ancak yine de cerrahi veya kemoterapi gibi tedavilerle önemli başarılar elde edilebilir. Ancak dördüncü evre denilen aşamada, yani hastalığın başka bir organa metastaz yapmış olduğu durumlarda, başarı oranları daha düşük olabilmektedir. 15-20 yıl öncesine kıyasla, bu evredeki hastalar için tedavi seçenekleri oldukça sınırlıydı. Ancak günümüzdeki onkoloji alanındaki gelişmeler sayesinde, uygun hastalar için uygun tedavilerle tam şifa sağlanabilen durumlar yaşanabilmektedir."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.