TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doktor kontrolünde kullanılması gereken antibiyotik nedir, ne işe yarar?

Birçok hastalığın tedavisinde kullanılan antibiyotik nedir? İşte antibiyotik kullanımı ile ilgili detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 25.01.2024 16:25
Haber Güncellenme Tarihi: 25.01.2024 16:25
Kaynak: HABER MERKEZİ
Doktor kontrolünde kullanılması gereken antibiyotik nedir, ne işe yarar?

Pek çok insanın yakalandığı çeşitli hastalıklar neticesinde kullandığı ilaçlar arasında yer alan antibiyotikler, diğer birçok ilacın aksine reçete edilmeden kullanılamaz. Mutlaka alanında uzman bir hekimin kontrolünde alınması gereken antibiyotik nedir? Antibiyotiğin ne işe yaradığı, neden kullandığı ve etki süresi hakkındaki bilgileri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Antibiyotik nedir?

Antibiyotikler, bakterilere karşı etkili olan ilaçlar olarak bilinir ve bu organizmaların neden olduğu enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır. Bakteriler vücuda girdiklerinde çoğalabilir ve hastalıklara neden olabilir. "Antibiyotik nedir?" sorusu için verilebilecek yanıt, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonlara karşı etkili ilaçlar olduğudur. Antibiyotikler, bu bakterilerin büyümesini durdurarak veya onları öldürerek enfeksiyonu kontrol altına almaya yardımcı olur. Bu sayede vücudun bağışıklık sistemi, enfeksiyonla daha etkili bir şekilde başa çıkabilir.

Antibiyotik hangi belirtilerde kullanılır?

Antibiyotik seçimi genellikle bireyin maruz kaldığı enfeksiyon türüne ve enfeksiyonu tetikleyen mikroorganizmaya bağlıdır. Her antibiyotik, belirli bakteri ve parazit türlerine karşı etkili olabilir. Bu nedenle, doktorlar bireyin karşılaştığı bakterilere en etkili şekilde mücadele eden antibiyotiği seçerler. Antibiyotik seçiminde dikkate alınması gereken faktörler arasında hastanın yaşı, enfeksiyonun konumu, şiddeti, bireyin böbrek ve karaciğer fonksiyonları, dozaj gereksinimleri, kullanılan diğer ilaçlar veya kullanılması gereken diğer ilaçlar, antibiyotiğin olası yan etkileri, bireyin antibiyotiklere olan alerjisi, hamilelik, emzirme gibi durumlar, toplumda yaygın olan enfeksiyonların yayılma durumu ve bölgedeki mikropların hangi antibiyotiklere karşı direnç geliştirdiği gibi etmenler yer almaktadır. Ayrıca, hamile ve emziren kadınlar için uygun olan bazı antibiyotik türleri bulunmaktadır.

Antibiyotik ne zaman etki eder?

Antibiyotiklerin etki göstermesi için gereken en erken süre 72 saattir. Bununla birlikte kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda, antibiyotiğin etki süresi aylar olarak da ifade edilebilir.

Antibiyotik ishal yapar mı?

Antibiyotik kullanan kişiler sıklıkla ishal olduklarını dile getirirler. Bu durumun nedeni ishalin, antibiyotiklerin en yaygın görülen yaz etkisi olmasıdır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.