TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doğru kitaplar ile anksiyete ve depresyon iyileştirilebilir

Majör depresyon, dünya genelinde 300 milyondan fazla insanı etkileyen ve her yıl yaklaşık bir milyon insanın intihar nedenlerinden biri olan tekrarlayıcı bir ruhsal bozukluk olarak tanımlanır. Bu durum bireylerde sosyal uyum, işlevsellik ve yaşam kalitesinde bozulmaya neden olabilir. Uzman Psikiyatrist Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar, depresyonun önemli bir iş gücü kaybına ve toplum için ekonomik yüke yol açtığını belirtiyor. Depresyonun tedavisinde Bilişsel Davranışçı Terapi temelli kitapların okunmasının semptomların daha da çözülmesine katkı sağladığını araştırmalarla ortaya koyuyor.

Haber Giriş Tarihi: 23.04.2024 04:00
Haber Güncellenme Tarihi: 23.04.2024 04:00
Kaynak: İHA
Doğru kitaplar ile anksiyete ve depresyon iyileştirilebilir

Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar, depresyon tedavisinde genellikle antidepresan ilaçların kullanıldığını belirtiyor ve psikoterapiye ulaşmakta zorluk çeken hastalar için bibliyoterapinin önemli bir ek "ilaç" olduğunu ifade ediyor.

"Sorunlarla ve Semptomlarla Başa Çıkma Mümkün"

Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar, "Bireylerin terapist ile az ya da hiç etkileşime girmeden psikolojik değişim süreçleriyle ilgili bilgiler ve öneriler sunan 'Kitapla Terapi' veya diğer adıyla 'Bibliyoterapi' yaklaşımının, bireylerin zorluklarını daha iyi anlamalarına, davranışlarını geliştirmelerine ve günlük yaşamdaki sorunlarla başa çıkmalarına yardımcı olabileceğini belirtiyor. Bu alanda önemli bir birikim var" dedi.

"Her Kitap Değil, Kişisel Gelişim Kitapları Değil!"

Depresif ve kaygı sorunlarını hedeflediğimizde, kitap seçiminin son derece kritik olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar, "Özellikle Bilişsel Davranışçı Terapi, Kabul Kararlılık Terapisi ve Şema Terapi çerçevesinde hazırlanmış kendi kendine yardım kitapları, bu tekniklere uygun olmayan kişisel gelişim kitaplarından farklı bir öneme sahiptir. Doğru kitapları seçmek çok önemlidir" diye ekledi.

"Bibliyoterapi, Depresyonun Yeniden Ortaya Çıkma Riskini Azaltıyor"

Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar, bibliyoterapinin kullanım kolaylığı, erişilebilirlik, düşük maliyet ve sağlık uzmanlarına olan ihtiyacın azalması gibi önemli avantajlara sahip olduğunu belirtiyor. Dr. Yaşar, "Yapılan araştırmalar, psikososyal müdahalelerin ve psikoterapide uygulanan ilaç tedavisi ile birleştirildiğinde veya ilaç azaltma döneminde tedaviye eklendiğinde, depresyonun yeniden ortaya çıkma riskinin azaldığını göstermektedir" diye açıklıyor.

"Anksiyete ve Depresyon Tedavisinde Etkinliği Kanıtlandı"

Doç. Dr. Alişan Burak Yaşar, anksiyete ve depresif belirtiler üzerindeki etkilerini inceleyen bir makalede, bilişsel davranışçı terapi temelli kendi kendine yardım psikoterapi kitaplarının etkisini araştırdıklarını belirtiyor. Yaşar'a göre, bu çalışma, başlangıçta sadece hafif bozukluklarda etkili olduğu düşünülen bibliyoterapinin, hafif ve orta dereceli depresyon ve anksiyete gibi çeşitli klinik durumların tedavisinde etkili olduğunu ortaya koyuyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.