Doğal zenginlikler ekonomiye kazandırılıyor: Ağrı Dağı eteklerinde toplanan bitkilerinden aromatik yağlar üretilecek

Ağrı Dağı'nın eşsiz manzarası ve doğal güzellikleri, şimdi de aromatik bitkileriyle dikkat çekiyor. Dağın eteklerinde toplanan ada çayı ve kekik gibi bitkilerden elde edilecek aromatik yağlar hem ekonomiye katkı sağlayacak hem de doğanın korunmasına destek olacak

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2024 05:00
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2024 05:00
Kaynak: İHA
Doğal zenginlikler ekonomiye kazandırılıyor: Ağrı Dağı eteklerinde toplanan bitkilerinden aromatik yağlar üretilecek

Iğdır Üniversitesi Şehit Bülent Yurtseven Yerleşkesi'nde gerçekleştirilen bitki toplama etkinliğinde, üniversite rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma'nın da katılımıyla ada çayı, kekik ve çeşitli bitkiler toplandı. Etkinliğe, üniversitenin akademik ve idari personelinin yanı sıra diğer çalışanlar da katıldı. Toplanan bitkiler, aromatik yağlara dönüştürülerek sürdürülebilir doğal kaynakların değerlendirilmesine örnek teşkil edecek.

DOĞANIN SUNDUĞU SAĞLIK VE GÜZELLİK

Iğdır Üniversitesi Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü ve Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Öğretim Görevlisi Musa Karadağ, Ağrı Dağı'nın eşsiz iklimi ve toprak yapısının, bu bitkilerin en saf ve etkili halini sunduğunu belirtti. Karadağ, "Bugün tıbbi aromatik bitkileri topladık. Üniversite kampüsü içerisinde yetişen ada çayı, civanperçemi, yavşan otu ve kekik gibi bitkileri topladık. Toplanan bu bitkilerden alınan tıbbi aromatik yağlar hem piyasaya sürülecek hem de üniversitenin akademik çalışmalarında kullanılacak," dedi.

YÜKSEK KATMA DEĞERLİ ÜRÜNLER

Iğdır Üniversitesi'nin yeni süperkritik karbondioksit ekstraksiyon cihazı ile bu bitkiler daha verimli ve etkin bir şekilde katma değeri yüksek ürünlere dönüştürülecek. Karadağ, "Hedefimiz, zengin bir floraya sahip olan Ağrı Dağı ve Iğdır Üniversitesi'nin Suveren Kampüsü'nü daha cazip hale getirmek. Tıbbi aromatik bitkileri faydalı ürünlere dönüştürerek, katma değerli ürünlerde bir seviye atlamak," ifadelerini kullandı.

Rektör Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma ve başdanışmanı Prof. Dr. İbrahim Demirtaş’ın destekleriyle gerçekleştirilen bu etkinliğin, önümüzdeki yıllarda geleneksel hale getirilerek her yıl düzenlenmesi planlanıyor. Bu sayede, Iğdır'da geniş çapta bir tıbbi aromatik bitki toplama günü düzenlenmesi hedefleniyor.

Bu projenin, bölge ve ülke adına sanayi, endüstri, kozmetik, temizlik ürünleri, tıbbi ve ilaç alanlarında büyük bir gelişim sağlaması hedefleniyor. Ağrı Dağı'nın eteklerinde başlayan bu girişim, doğa ile uyumlu yaşamın ve doğal ürünlerin kullanımının önemini vurgulayarak, benzer projelere ilham vermesi bekleniyor.

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.