TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Doç. Dr. Acar: Covid geçirenler mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmalı

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, Covid-19 pandemisi sonrasında hayatını kaybeden hastaların yaklaşık üçte birinin koronavirüse bağlı kalp krizi veya kalp damar hastalıklarından öldüğünü ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 04:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 04:00
Kaynak: İHA
Doç. Dr. Acar: Covid geçirenler mutlaka bir kardiyoloji uzmanına başvurmalı

Covid-19'un ilk ortaya çıktığı dönemdeki salgın etkisi günümüzde azalmış olsa da, hala etkileri devam etmektedir. Günümüzde yaşanan kalp krizlerine bağlı ölümlerin birçoğunun Covid-19 geçirmiş kişilerde meydana geldiği belirtiliyor.

Medical Park Karadeniz Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Zeydin Acar, Covid-19'un ciddi bir sağlık sorunu olduğunu vurgulayarak, "Covid-19 sonrası hastaların yaklaşık üçte biri, korona virüs kaynaklı kalp krizi veya kalp damar hastalıkları gibi nedenlerle hayatını kaybetmektedir. Bunun ana nedeni, artık tıbbi olarak bildiğimiz gibi, Covid hastalığına bağlı olarak damarların etkilenmesidir. Bu durum, kalp, beyin veya ciğer gibi organlarda sorunlara yol açabilmektedir. Covid-19 hastalığı, özellikle immün sistemi baskılayarak kalp krizi riskini artırabilir. Kalp hastalıkları arasında kalp yetmezliği, hipertansiyon ve kalp damar hastalıkları da bu durumdan etkilenmektedir. Dolayısıyla, immün sistemi baskılanmış olan hastalarda bu tür kalp hastalıklarının ciddiyeti daha da artmaktadır" açıklamasında bulundu.

Kalp krizi ve benzer riskler taşıyan hastaların, hastalık belirtileri ortaya çıktığı anda derhal bir sağlık kuruluşuna başvurmalarının önemini vurgulayan Acar, şunları belirtti: "Özellikle Covid-19 sürecinde, hastaların geç başvurması veya şikayetleri olduğunda gecikmeli başvurmaları ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Covid-19, kalp hastalıklarını etkileyebilir ve bazı durumlarda kalp sorunlarına neden olabilir. Örneğin, Covid-19 geçiren bazı hastalar, kalp kası enfeksiyonu olan miyokarditi aşı sonucu olarak yanlış bir şekilde algılayabilirler. Ancak bugünkü bilimsel kanıtlar, Covid-19 geçirenlerde kalp etkilerinin veya miyokardit gibi durumların görülebileceğini göstermektedir. Bu nedenle, Covid-19'u atlatmış ve nefes darlığı, çarpıntı gibi semptomlar yaşayan kişilerin, derhal bir kardiyologa başvurması önemlidir. Bu şikayetlerin ardından uzman bir doktorla iletişime geçmek, erken tanı ve tedavi açısından hayati önem taşımaktadır."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.