TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Depremzedelerin umudu: Gaziantep'teki Ortez-Protez Uygulama Merkezi

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023'teki depremlerde yaralanan ve uzuvlarını kaybeden afetzedeler için Gaziantep'teki Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, umut ışığı olmaya devam ediyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 01:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 01:30
Kaynak: AA
Depremzedelerin umudu: Gaziantep'teki Ortez-Protez Uygulama Merkezi

Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen merkez, çeşitli sebeplerle uzuv kaybı yaşayan engellilere yönelik olarak, kayıp uzvun işlevini yerine getirecek özel protezlerin yanı sıra kas ve iskelet sistemi bozukluğu olan hastaların günlük yaşamlarına uygun anatomik ve fizyolojik yapılarına göre yardımcı cihazlar üretiyor.

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Ortez-Protez Yapım ve Uygulama Merkezi, depremlerin etkilediği 11 ilde toplam yaklaşık 140 kişinin kaybettiği uzuvları için ücretsiz protez imkanı sunuyor. Merkeze şu ana kadar 573 kişi başvurduğunu belirten Birim Sorumlusu Uzman Fizyoterapist Enver Katırcı, merkezin 2021 yılı Haziran ayında hizmete başladığını ifade etti.

Katırcı, 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından birçok vatandaşın cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyduğunu belirterek şunları dile getirdi: "Merkezimizin faaliyete geçmesi, işlerimizin hız kazanmasını sağladı. Önceden sadece Gaziantep'e hizmet veren merkezimiz, depremlerin ardından 11 ilde hizmet verecek hale geldi ve bu hizmetini sürdürüyor. Depremin hemen ardından koordineli bir şekilde çalışmalar yürüttük. Depremlerden etkilenen şehirlerdeki ampute sayısını belirleyerek buna göre planlamalar yaptık. Merkezimize başvuran ve ampute olan kişi sayısı 573'tür. Bu kişilerden 140'ının işlemleri tamamlandı. Halen fizik tedavi süreci devam eden vatandaşlarımız bulunmaktadır."

Katırcı, merkez hakkında şu bilgileri paylaştı: "Merkezimizde 4 ortez protez teknikeri, 3 fizyoterapist ve 3 yardımcı personel görev yapıyor. Bu tür hizmetler genellikle yerel yönetimler tarafından sağlanmazken, sadece büyükşehir belediyemize ait bu merkezin bulunması önemli bir avantaj. Böylesine bir hizmetin burada sunulması bizim için büyük bir kazanç. Ayrıca, vatandaşlarımız için merkezimizin ulaşılabilirliği oldukça iyidir ve bu da hizmetin kalitesini artırıyor."

Katırcı, merkezde gerçekleştirilen ortez ve protez işlemleri hakkında şu bilgileri paylaştı: "İlk olarak hastanede ampute işlemi gerçekleştirilir. Daha sonra yara bakım süreci izlenir. Bu aşamadan sonra bizim protez hazırlık sürecimize geçilir. Hastayı bilgilendirdikten sonra merkezimize davet ediyoruz. Hastalar önce protez öncesi fizik tedavi alırlar ve ardından ölçü alma işlemi gerçekleştirilir. Sonrasında protezler yapılır ve fizik tedavi süreci devam eder. Deprem sonrası 140 hastamızın işlemleri tamamlanmıştır. Deprem öncesinde ise yaklaşık 280 vatandaşımızın işlemi tamamlanmıştı."

Kaynak: AA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.