Çocuklukta sağlıklı beslenme, gelecekte obezite ve kronik hastalıklardan korunmanın anahtarı

Çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıkları, gelecekte obezite ve kronik hastalıklardan korunmada kritik rol oynuyor. Uzmanlar, erken yaşta müdahale çağrısında bulundu

Haber Giriş Tarihi: 07.08.2024 08:30
Haber Güncellenme Tarihi: 07.08.2024 08:30
Kaynak: BÜLTEN
Çocuklukta sağlıklı beslenme, gelecekte obezite ve kronik hastalıklardan korunmanın anahtarı

Uzmanlar, çocukluk döneminde sağlıklı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasının önemine dikkat çekti. Erken yaşlarda obezite yaşayan bireylerin, gelecekte obezite ve kronik hastalıklarla karşılaşma riskinin yüksek olduğu vurgulandı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Hülya Yiğit, çocukluk döneminde sağlıklı beslenmenin, sağlıklı yetişkinliğin temelini oluşturduğunu belirtti.

Yağ Hücrelerinin Artışını Kontrol Altına Almak

Hülya Yiğit, çocukluk döneminde yağ hücrelerinin sayısının artışını kontrol etmenin kritik olduğunu ifade etti. “Yağ hücreleri, çocukluk döneminde iki şekilde artar: hücrelerin çapının genişlemesi ve yeni hücrelerin oluşumu. Bu dönemde, yağ hücre sayısının gereğinden fazla artışını durdurmak önemlidir,” diyor Yiğit. Beslenme hataları arasında, bebeklik döneminde formül mamaların aşırı kullanımı, yüksek karbonhidratlı besinlerin ana öğün olarak verilmesi ve hazır meyve suları gibi içeceklerin fazla tüketilmesi bulundu.

Ailelerin Rolü ve Sağlıklı Beslenme Alışkanlıkları

Ailelerin çocukların beslenme alışkanlıklarını şekillendirmede büyük rol oynadığını vurgulayan Yiğit, ebeveynlerin beslenme konusunda örnek olmalarının önemini belirtti.. “Çocuklara sağlıklı beslenme konusunda dayatma yerine, uygun ve sağlıklı besin seçenekleri sunulmalı, yemeğe başlama veya bitirme konusunda ısrarcı olunmamalıdır,” şeklinde önerilerde bulunuyor. Ayrıca, besinlerin çiğneyerek tüketilmesi ve yemek sürelerinin en az 15 dakika olması gerektiğini ifade etti.

Fiziksel Aktivitenin Önemi

Yiğit, sağlıklı beslenmenin yanı sıra çocukların fiziksel aktivite seviyelerinin de artırılması gerektiğini vurguladı. “Fiziksel aktivite, hem bedensel hem de ruhsal iyilik halini olumlu yönde etkiler. Çocukların sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanmaları ve fiziksel olarak aktif olmaları, obezite ve kronik hastalıklardan korunmalarına yardımcı olacaktır,” dedi.

Kaynak: BÜLTEN

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.