TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bu besinlere dikkat! Demir eksikliğine neden olabilir!

Yorgunluk ve halsizlik belirtileriyle bilinen demir eksikliği sadece yetersiz demir alımında ortaya çıkmıyor. Bazı besinlerin demir emilimini olumsuz etkilediğini biliyor muydunuz? İşte sizlerle bu besinler ile ilgili bilgiler

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 16:37
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 16:37
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bu besinlere dikkat! Demir eksikliğine neden olabilir!

Uzmanlar, dengeli beslenme düzenin dışında, demir emilimini artıran ve eksilten besinlerin dikkate almasının önemi ile ilgili açıklama yaparak, demir eksikliğinin önlenmesi ve tedavisinde beslenme alışkanlıklarının önemini tek tek açıkladı...

demir eksikliği

Demir emilimini artıran ve eksilten besinleri dikkat

Uzmanlardan, demir eksikliğinin sadece yetersiz demir alımında ortaya çıkmadığını, bazı besinlerin demir emilimini olumsuz etkilediği yönünde açıklama geldi. Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre, özellikle kafein ve taninler içeren içecekler ile fazla fosfat içeren gıdaların demir emilimini azalttığı bilgisi yer alıyor.

Dengeli bir beslenme düzeni kadar demir emilimini artıran ve eksilten besinleri dikkate edilmesi gerektiğinin önemine vurgulayan uzmanlar, demir eksikliğinin önlenmesi ve tedavisinde beslenme alışkanlıklarının önemine değindi.

demir eksikliği

Hangi besinler demir eksikliğine neden olur?

Yorgunluk ve halsizlik belirtileriyle bilinen demir eksikliği, genel olarak, demir açısından zengin gıdaların yeterince tüketmemesinden kaynaklanıyor. Demir açısından zengin gıdaların düşük miktarda tüketilmesi ve dengesiz beslenme düzenlerinin demir eksikliği riskini arttırdığına dikkat çeken uzmanlar, et ve deniz ürünleri, iyi emilen demir kaynakların arasında olduğu bilgisi verildi. Özellikle et ve deniz ürünleri tüketmeyen kişilerin demir eksikliği riskinin daha yüksek olduğu bilgisi verilirken, folik asit, B12 vitamini, demir emilimini artırttığı ve bu nedenle de bu vitaminlerden yetersiz alım durumunda demir eksikliği ortaya çıktığı bilgisi verildi.

Kahve içeceklerde bulunan kafein ile çayda bulunan taninlerin demir emilimini azaltabilme özelliği bulunmaktadır. Özellikle fazla miktarda tüketilen bu içerikler, demir emilimini engelleyebilmektedir.

Yüksek miktarda fosfat içeren bazı gıdaların, demirin emilimini azaltabileceği bilgisi uzmanlar tarafından verilirken, özellikle işlenmiş gıdalarda çok fazla bulunan fosfat, demirin emilimini olumsuz etkileyebilir.

Demir eksikliği arasında en yaygın belirttiler, aşırı yorgunluk ve halsizlik, cilt solukluğu, konsantre olmada güçlük, baş ağrısı ve baş dönmesi olarak ortaya çıkmaktadır.

Demir eksikliği, olup olmadığı öğrenmek için test ve tetkiler yapılmaktadır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.