TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Besinlerin değerini düşüren 10 hata

Vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri tüketirken ne gibi hatalar yapıyoruz? Besinlerin değerini düşüren hatalar. İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 09.10.2023 05:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Besinlerin değerini düşüren 10 hata

Sağlıklı bir yaşam için doğru beslenme son derece önemlidir. Bu nedenle tükettiğimiz besinleri en doğru şekilde hazırlamaya özen gösteririz. Ancak bu noktada doğru bilinen yanlışları ne kadar biliyoruz? Gündelik hayatımızda uyguladığımız yöntemler besin değerlerinin düşmesine neden oluyor olabilir. Çok sık yapılan beslenme hatalarını birlikte inceleyelim.

BESİNLERİN DEĞERİNİ DÜŞÜREN 10 HATA

Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar, gündelik hayatta sıklıkla tüketilen çoğu besinin yanlış yöntemlerle hazırlanması nedeniyle besin değerini kaybettiğini ortaya koyuyor. Bu konuyla ilgili yaygın olarak yapılan 10 hata şu şekilde karşımıza çıkıyor:

kabuk_ilkses

10. Sebze ve meyvelerin kabuklarını soymak

Vitamin ve mineral açısından önemli besin kaynağı olan sebze ve meyveler, sağlıklı bir yaşamın olmazsa olmaz parçalarıdır. Sebze ve meyveleri tüketen pek çok kişi, bu ürünleri yemeden önce kabuklarını soyuyor. Ancak söz konusu ürünlerin kabuklarında bol miktarda vitamin ve mineral yer alıyor. Lif açısından da oldukça zengin olan kabuklar arasında yenilebilir özelliği bulunanların, mutlaka soyulmadan tüketilmesi öneriliyor. Kabukları ile yenen sebze ve meyveler konusunda dikkat edilmesi gereken diğer bir konu da bol su ile yıkamak olarak kendini gösteriyor. Bu durum zirai ilaç kalıntısı tüketmemek için kilit bir noktada konumlanıyor.

sudabekletmek_ilkses

9. Uzun süre suda bekletmek

Özellikle zarlı sebze ve meyve sınıfına giren çilek, ıspanak ve dereotu gibi besinleri uzun süre suda bekletmek, içerisinde yer alan vitaminlerin suda çözülmesine neden oluyor. Vitaminlerin suda kaybolması da ürünlerin besin değerlerinin azalması sonucunu ortaya çıkarıyor. Bu durumun yaşanmaması için suyun içerisinde değil, akan suyun altında kısa süreli olarak yıkamak gerekiyor.

yesilyaprakli_ilkses

8. Yeşil yapraklı sebzeleri su ekleyerek pişirmek

Bol yeşil görüntüsüyle sofraları şenlendiren yeşil yapraklı sebzeleri suyla pişirmek, içerisinde yer alan vitaminin kaybolmasına neden olur. Bünyesinde yüksek miktarda su barındıran yeşil yapraklı bitkilerin, kendi suyunu salmasını sağlayarak pişirmek gerekir.

fazlapisirmek

7. Gereğinden fazla sürede pişirmek

Sebzeleri pişirirken yapılan en temel hatalardan biri de pişirme süresinin uzunluğu olarak karşımıza çıkıyor. Vitamin kaybına sebep olan bu durumu önlemek için, sebzeleri kısa sürede ve diriliğini korumasına özen göstererek pişirmek gerekir. Ayrıca tencere kapağı kapalı olarak pişirme işlemi gerçekleştirilmelidir. Böylelikle buhar tencere içerisinde kalır ve pişirme süresi kısalır.

haslamasuyu_ilkses

6. Haşlama suyunu kullanmamak

Sebzeler suda haşlandığında, içerisinde bulunan vitaminlerin önemli bir miktarı bu suya karışır. Bu nedenle haşlama suyu sağlık açısından son derece faydalı hale gelir. Diğer yemeklerde, sos ve çorbalarda değerlendirilmesi önerilir.

yumurta_ilkses

5. Yumurtayı uzun süre suda haşlamak

Protein açısından son derece yüksek değerlere sahip olan yumurtanın, maksimum 4-7 dakika aralığında pişirilmesi öneriliyor. Yumurtanın içerisinde yer alan sarı kısmının etrafında yeşil renkte bulunan sülfür halkası oluşacak kadar pişirilmesi, demirden yeteri kadar yararlanmayı engelliyor.

incedograma_ilkses

4. Fazla ince doğramak

Bir besin ürününün besin kaybı yaşamasının üç temel nedeni bulunur. Gereğinden fazla oksijen, ışık ve ısıya maruz kalınması olarak sıralanabilecek bu nedenler, tüketilen ürünün yararlarının azalmasına yol açıyor. Bir sebze veya meyvenin ince kesilmesi de maruz kalınan oksijen, ışık ve ısı miktarının artmasını sağlıyor. Bu nedenle bu tarz ürünlerin çok ince doğranması önerilmiyor.

suyunusıkmak_ilkses

3. Sebze ve meyvelerin sularını sıktıktan sonra hemen tüketmemek

Sebze ve meyveler yıkandıktan sonra, ıslaklığını almak için suları sıkılır. Bu işlemin ardından bu ürünleri hemen tüketmek gerekir. Hemen tüketilmeyen ve daha sonra yenmek için dolaba kaldırılan sebze ve meyveler, ışık ve oksijene uzun süre maruz kaldıkları için vitamin kaybı yaşar. Bu nedenle bekletmek önerilmez.

baklagil_ilkses

2. Kuru baklagillerin yanında süt ürünü tüketmek

Kuru baklagiller sınıfına giren besin malzemelerinin süt ve süt ürünleri kullanılarak hazırlanması ya da yanında tüketilmesi, demir emiliminde azalma yaşanmasına neden olur. Baklagillerin yanında yeşillik, biber ve limon gibi C vitamini açısından zengin ürünlerin tüketilmesi tavsiye edilir.

sebze

1.Sebzeleri ağzı kapalı poşet ve kaplarda saklamak

Sebzelerin kapalı kap ve poşetlerde saklanması, nefes almasını engellediği için önerilmez. Sebzelerin koyulduğu kapların ağzı açık bir şekilde kullanılması ya da file şeklinde torbalarda saklanması tavsiye edilir.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Sonbaharda beslenme önerileri

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.