TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bel fıtığına ne iyi gelir? Bel fıtığı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Bel fıtığı nasıl geçer? Bel fıtığı belirtileri. Bel fıtığı kendi kendine geçer mi? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 29.12.2023 17:12
Haber Güncellenme Tarihi: 29.12.2023 17:12
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bel fıtığına ne iyi gelir? Bel fıtığı olup olmadığı nasıl anlaşılır?

Hareketsiz yaşam biçiminin bir sonucu olarak süreç içerisinde güçsüzleşen insan vücudu, farkında olmadan yapılan hareketler sonucu incinmeye açık hale geliyor. Bel fıtığı gibi rahatsızlıklar da bu nedenle ortaya çıkıyor. Birçok insanın başına gelen bel fıtığı nedir? Bel fıtığı belirtileri ve bel fıtığı nasıl geçer konusunda merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.

Bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı problemi yaşayan insan sayısı her geçen yıl artıyor. Bu durum da bel fıtığı nedir sorusunun sıklıkla sorulmasına neden oluyor. Lumbal dik hernisi olarak da adlandırılan bel fıtığı; kişinin vücudunda yer alan omurgalar arasında bulunan disklerin kayması ya da yırtılması sonucu ortaya çıkar. Söz konusu yırtılma ya da kaymaya kişinin vücudunu çok zorlaması, düşmesi ve fazla ağır olan bir cismi kaldırması gibi durumlar neden olabilir. İnsan omurgasının bel bölümü 5 adet disk ve omurdan oluşur. Kişinin ağırlığı en fazla bu bölgede taşınır. Dolayısıyla vücut ağırlığı ve kaldırılan ağır cismin yükü, direkt olarak bu bölgeye yüklenir. Omurgaların arasında bulunan disklerinde oluşan bir yırtık, söz konusu diskin omurilik kanalının içerisine ilerlediğinde bacaklara giden sinirlere baskı yapar. Bazen bu baskı direkt olarak omuriliğe de uygulanır. Her iki durumda da bel fıtığı meydana gelir. Böylelikle bel fıtığı nedir sorusunun yanıtı da ortaya çıkmış olur.

Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Vücudun kalça, ayak ve bacak bölümlerinde hissedilen bir ağrı sonucu fark edilen bel fıtığı, kişilerin gündelik hayat kalitesini ciddi oranda düşüren bir rahatsızlıktır. Hissedilen ağrı, bireylerin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Bir kişide bel fıtığı olup olmadığı nasıl anlaşılır sorusuna verilecek cevap da bel fıtığı belirtileri olarak sıralayabileceğimiz bazı durumlara bakarak tahmin edilebilir. Bu belirtilerden bazıları şunlardır:

Denge bozukluğu

Kaslarda güçsüzleşme

Bacak ya da ayakların karıncalaşması, uyuşması

Belde ağrı

Hareket ederken sıkıntı yaşama

İktidarsızlık

Normalden daha hızlı yorgunluk yaşama

İdrar kaçırma

Bel fıtığına hangi bölüm bakar?

Bir kişide bel fıtığı ya da bel fıtığı şüphesi var ise o kişinin beyin ve sinir cerrahı ya da fizik tedavi alanında uzman bir doktora görünmesi gerekir.

Bel fıtığına ne iyi gelir?

Belde fıtık oluşumundan kaynaklı olarak ağrı yaşayan insanların, bu ağrıyı hafifletmek adına uygulayabilecekleri bazı basit yöntemler vardır. Bu yöntemlerden en yaygın olanı sıcak ya da soğuk kompres uygulamaktır.

Bel fıtığı kendi kendine geçer mi?

Bel fıtığı problemi olan insanların sıklıkla merak ettiği konulardan biri, bel fıtığının kendi kendine geçip geçmediği sorusudur. Pek çok kişide fıtıktan kaynaklı olarak oluşan ağrı genellikle birkaç hafta içerisinde kendiliğinden iyileşebilir.

Bel fıtığı nasıl geçer?

Bel fıtığı bulunan bir kişilere, bu rahatsızlığın kendiliğinden geçmediği durumlarda doktoru tarafından önerilen bazı tedavi yöntemleri bulunur. Bu yöntemler; ilaç tedavisi, fizik tedavi, egzersiz, davranış tedavisi ve manuel tedavi yöntemleridir. İlgili yöntemler ile tedavi edilememesi durumunda, ameliyat da bir seçenek olarak gündeme gelebilir.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.