TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bel fıtığı nedir? Bel fıtığı belirtileri

Günümüzde pek çok insanın muzdarip olduğu bel fıtığı nedir? Bel fıtığı belirtileri. Bel fıtığı egzersizleri nasıl yapılır? İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 29.10.2023 04:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Bel fıtığı nedir? Bel fıtığı belirtileri

Hareketsiz yaşam biçiminin bir sonucu olarak süreç içerisinde güçsüzleşen insan vücudu, farkında olmadan yapılan hareketler sonucu incinmeye açık hale geliyor. Bel fıtığı gibi rahatsızlıklar da bu nedenle ortaya çıkıyor. Birçok insanın başına gelen bel fıtığı nedir? Bel fıtığı belirtileri ve bel fıtığı egzersizleri konusunda merak edilenleri, haberimizin devamında sizin için derledik.



Bel fıtığı nedir?

Bel fıtığı problemi yaşayan insan sayısı her geçen yıl artıyor. Bu durum da bel fıtığı nedir sorusunun sıklıkla sorulmasına neden oluyor. Lumbal dik hernisi olarak da adlandırılan bel fıtığı; kişinin vücudunda yer alan omurgalar arasında bulunan disklerin kayması ya da yırtılması sonucu ortaya çıkar. Söz konusu yırtılma ya da kaymaya kişinin vücudunu çok zorlaması, düşmesi ve fazla ağır olan bir cismi kaldırması gibi durumlar neden olabilir. İnsan omurgasının bel bölümü 5 adet disk ve omurdan oluşur. Kişinin ağırlığı en fazla bu bölgede taşınır. Dolayısıyla vücut ağırlığı ve kaldırılan ağır cismin yükü, direkt olarak bu bölgeye yüklenir. Omurgaların arasında bulunan disklerinde oluşan bir yırtık, söz konusu diskin omurilik kanalının içerisine ilerlediğinde bacaklara giden sinirlere baskı yapar. Bazen bu baskı direkt olarak omuriliğe de uygulanır. Her iki durumda da bel fıtığı meydana gelir. Böylelikle bel fıtığı nedir sorusunun yanıtı da ortaya çıkmış olur.


Bel fıtığı belirtileri nelerdir?

Vücudun kalça, ayak ve bacak bölümlerinde hissedilen bir ağrı sonucu fark edilen bel fıtığı, kişilerin gündelik hayat kalitesini ciddi oranda düşüren bir rahatsızlıktır. Hissedilen ağrı, bireylerin hareketlerinin kısıtlanmasına neden olur. Bel fıtığı belirtileri olarak sıralayabileceğimiz bazı durumlar şu şekilde kendini gösterir:
Denge bozukluğu
Kaslarda güçsüzleşme
Bacak ya da ayakların karıncalaşması, uyuşması
Belde ağrı
Hareket ederken sıkıntı yaşama
İktidarsızlık
Normalden daha hızlı yorgunluk yaşama
İdrar kaçırma


Bel fıtığı egzersizleri

Başlangıç aşamasında olan bel fıtığı rahatsızlığı için uygulanabilecek birtakım egzersizler bulunur. Vücudun yaşadığı ağrıyı azaltmaya yönelik olarak gerçekleştirilen bel fıtığı egzersizleri ile ağrı belirli bir seviyede tutulabilir ve kontrol altına alınabilir. Günde 3 kere yapılması önerilen bel fıtığı egzersizleri içerisinde en yaygın olanları şu şekilde karşımıza çıkar:
MCkenzie Metodu
Pelvik Tilt (Kalça Germe)
Gövde dönüşü ve esneme hareketi
Bacak germe hareketi
Yan germe hareketi
Öne doğru yarı eğilme hareketi

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Bel fıtığında en sık yapılan 10 hata!

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.