TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Bazı üniversitelerin öğrenci sayısı kadar: Tıp fakültelerinden kaçış!

Türkiye’de en büyük sorunların yaşandığı alanlardan biri sağlık alanı olurken İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, üniversitelerde yaşanan önemli bir soruna dikkat çekerek “Geçtiğimiz dönemde son iki dönem içerisinde yaklaşık 730 civarında üniversite öğrencisi tahsilini bıraktı. Bazı üniversitelerdeki öğrenci sayısına tekabül eden bir rakamdır. Bu da gençlikteki çok ciddi bir umutsuzluğun göstergesidir” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 14.01.2024 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 14.01.2024 11:22
Kaynak: TENZİLE AŞÇI
Bazı üniversitelerin öğrenci sayısı kadar: Tıp fakültelerinden kaçış!

TENZİLE AŞÇI - ÖZEL HABER - Uzun yıllardır devam eden ve ‘Sağlıkta Dönüşüm’ politikasıyla birlikte özellikle 2023 yılında sorunların pik yaptığı alanlardan biri de sağlık alanı oldu.

Sağlık çalışanlarına şiddet, uzun mesai saatleri ve ‘5 dakikada hasta bakma’ zorunluluğu sağlıkta yaşanan sorunları çığ gibi büyütürken binlerce sağlık elemanı sistematik olarak yurt dışına gitmeye başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hekimlerin iş bırakmasına ilişkin, “’Doktorlar az para aldıkları için ayrılıyorlar.' Bu hastaneleri inşa eden biziz. Bu doktorları okutan, yetiştiren bu devlet değil mi? Bu devlet sizi okuttu, yetiştirdi, maliyeti yüksek olan da sağlıktır. Ama şimdi az para veriyormuşuz. En az alan 8-9 bin en yüksek alan 25 bin. Özel sektör daha çok para verdikleri için kaçıp gidiyorlarmış. Açık konuşuyorum; varsın gidiyorlarsa gitsinler, bizler de üniversiteleri yeni bitiren doktorlarımızı istihdam ederiz” sözlerinin ardından ise yurtdışına giden hekim sayısında artış gözlemlenmişti.

BIRAKMALAR SADECE HASTANELERDE DEĞİL

Sağlıktaki sorunlar devam ederken son dönemlerde ‘bırakma’ furyasının yaşandığı tek yer kamu hastaneleri olmaktan çıktı. Birçok tıp öğrencisi ülkedeki sistem karşısında tıp fakültelerini bırakmaya başladı.

Konuya ilişkin İLKSES’e konuşan İzmir Tabip Odası Başkanı Süleyman Kaynak, sayı verirken üniversitelerde yaşanan sorunların temellerinden birinin de ‘rektör atamaları’ olduğunu belirtti.

GENÇLİKTEKİ ÇOK CİDDİ BİR UMUTSUZLUĞUN GÖSTERGESİDİR

Tıp öğrencilerinin geleceğe ilişkin umutlarının tükendiğini belirten Kaynak, “Uygulanan sistemle üniversiteler de çökertildi. Türkiye’de 218 üniversite var. Bunların 128 tanesinde tıp fakültesi var. Tıp fakültesi açısından konuşacak olursak dünyada üniversite sayısı açısından 5. sıradayız. Bizim önümüzde Çin, Hindistan, Birleşik Amerika ve Brezilya var. Nüfusları bizdekinden kat ve kat fazla olan üniversiteler. Yani baktığımızda Türkiye’de bir üniversite fazlalığı ve enflasyonu var. Üniversite mezunları, son derece kalitesiz yetişiyor. Üniversite öğrencileri de bunun çok farkındalar. Örneğin geçtiğimiz dönemde iki dönemlik üniversite öğrencileri son iki dönem içerisinde yaklaşık 730 civarında üniversite öğrencisi tahsilini bıraktı. Bu çok büyük bir rakamdır. Bazı üniversitelerdeki öğrenci sayısına tekabül eden bir rakam kadar öğrenci iki dönem içerisinde okulunu bırakmaktadır. Bu da gençlikteki çok ciddi bir umutsuzluğun göstergesidir. Okulunu bitirse bile iş bulamayacağının ve üniversitelerin çöküşünün bir belirtisidir” dedi.

‘POLİTİKA ARTIĞI’ DİYEBİLECEĞİMİZ…

Türkiye’de üniversitelerin eğitim standardının günden güne düştüğünü belirten Kaynak, ‘rektör atamalarına’ dikkat çekerek “Dünya standartlarına göre yapılan sıralamalarda Türkiye’de 218 üniversiteden ilk 400’te hiçbiri yoktur. İlk 500’ün içerisinde de 3 tane özel üniversite vardır: Ne yazık ki ilk 500 içerisinde Türkiye’den hiçbir kamu üniversitesi bulunmamaktadır. Bu çok ağır bir sorundur. Dolayısıyla üniversitelerin ‘politika artığı’ diyebileceğimiz eski politikacıların rektör olarak atanarak üniversitelerin yönetilmeye çalışılması üniversitelerin çökmesindeki en önemli nedenlerden biridir” ifadelerini kullandı.

Kaynak: TENZİLE AŞÇI

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.