TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Azeri öğrencinin hazırladığı proje sağlık sorunlarına umut oldu

Azeri öğrenci Javid Guluyev'in Türkiye'de geliştirdiği hızlı tanı kiti proje fikri, yeni doğan bebeklerde nadir görülen ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilen hastalıkların tespitini hızlandırmak amacıyla umut oldu. Bu proje sayesinde, topuktan kan alınarak yapılan sağlık taramaları daha hızlı, doğru ve maliyetsiz bir şekilde gerçekleştirilebilecek.

Haber Giriş Tarihi: 18.03.2024 06:30
Haber Güncellenme Tarihi: 18.03.2024 06:30
Kaynak: İHA
Azeri öğrencinin hazırladığı proje sağlık sorunlarına umut oldu

Bartın Üniversitesi Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü 4. sınıf öğrencisi Javid Guluyev’in yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasında kullanılmak üzere geliştirdiği hızlı tanı kiti projesi, Hitit Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Festivali Fikir Kategorisi'nde birinci oldu. Projede, BARÜ Fen Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu’nun danışmanlığında geliştirilen "Yeni Doğanlarda Topuk Kanı Taramasında Fenilketonürinin CRISPR-Cas9 İle Hızlı Tanısı” başlıklı proje ile yenidoğan bebeklerde topuk kanı taramasıyla kalıtsal fenilketonüri hastalığının erken dönemde teşhisi amaçlanıyor. Fenilketonürinin tedavi edilmediğinde gelişim geriliğine yol açabilen kalıtsal bir metabolik hastalık olduğu belirtiliyor. CRISPR-Cas9 gen teknolojisi, genetik bileşene sahip birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilmekte ve bu teknolojinin hızlı tanı kiti üzerinde uyarlanmasıyla hastalıkların doğumdan itibaren doğru, hızlı ve etkin bir şekilde teşhis edilmesi hedefleniyor. Üretilecek tanı kiti ile daha hızlı ve doğru sonuçlar elde edilmesi ve testlerin daha az maliyetle yapılabilmesi öngörülüyor.

Fenilketonüri hastalığının hızlı ve doğru tespitini öngören projeyi anlatan Guluyev, "Bu çalışma sayesinde yeni doğan bebeklerden topuk kanı tarama testleri doğrudan, hızlı ve maliyeti düşük bir şekilde gerçekleştirilebilecek. Tanı kitinin daha da geliştirilmesi ve piyasaya sürülmesi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" dedi. Proje başarısı dolayısıyla öğrenciyi tebrik eden BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun ise şunları söyledi: “Bilim ve teknoloji temelinde katma değeri yüksek ürün ve hizmetler geliştirmek istiyoruz. Proje kültürünün tüm bileşenlerimizce bir pratiğe dönüşmesi için yoğun çalışmalar yürütüyor, ödüllendirilen öğrenci projelerimizle gelecek adına daha motive oluyoruz. Bu noktada geliştirdiği projesiyle birinci olan öğrencimiz Javid Guluyev ile danışmanlığını yapan Dr. Öğr. Üyesi Rizvan İmamoğlu’nu tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum. Bu düşüncelerle nitelikli bireyler yetiştirme noktasındaki gayretleri için Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bülent Karakaş ile akademik ve idari insan kaynağımıza teşekkür ediyorum."

Kaynak: İHA

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.