TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Artık erken yaşlarda da meme kanseri görülüyor

Son yapılan araştırmalar meme kanserinin ciddi oranda daha genç yaşlarda görülmüş olduğunu ortaya koyuyor. 20 ila 49 yaş aralığında bulunan yaklaşık 218 bin meme kanserli kadınla ABD’de çalışma gerçekleşti. İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 23.02.2024 13:04
Haber Güncellenme Tarihi: 23.02.2024 13:04
Kaynak: HABER MERKEZİ
Artık erken yaşlarda da meme kanseri görülüyor

JAMA Network Open içerisinde geçen aylarda gerçekleştirilen araştırmaya göre ABD içerisinde meme kanseri görülme sıklık oranları 2000 yılından 2019 yılına kadar yılda yüzde 0,79 oranında yükseldi. Meme kanserinin görülme sıkları 2000- 2016 yılları arasında kademeli bir şekilde yüzde 0,24 oranında artış gösterirken artarken, 2016 yılı sonrasında yüzde 3,76 oranına kadar yükseldi.

Meme kanseri hem dünya içerisinde hem de Türkiye içerisinde kadınlarda en sık görülen kanser tipleri arasında ilk sırada yer alıyor. Dünyada yıl içerisinde 2,3 milyon kadın, Türkiye içinde ise 24 bin kişinin üzerinde kadın meme kanseri olduğu ortaya çıkıyor. Yine Türkiye içerisinde kanser tanısını alan her dört kadından sadece biri meme kanseri tanısını alıyor. Bu kanser türü aynı zamanda kadınları en sık ölümle karşı karşıya getiren kanser türüdür.

meme kanseri

Meme kanseri ile ilgili bulunan veriler Batılı toplumlar içerisinde de aşağı yukarı benzer durumdadır. Türkiye içinde gerçekleşen benzer bir araştırma bulunmasa da bu durum ile ilgili olarak uzmanlar giderek daha genç yaşlarda meme kanseri tanısı alan hastalar kliniklerde görülüyor.

Prof. Dr. Özlem Er açıklama yaptı

Diken’in sorularını yanıtlamakta olan Acıbadem Maslak Hastanesi’nde çalışan medikal onkoloji uzmanı olan Prof. Dr. Özlem Er,  “Türkiye içerisinde uzun yıllar gençler tarafında meme kanseri görülmektedir. Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen tarama programlarını 40 yaşına kadar çekmesinin temel nedeni de bu durumdur. Ben de uyarmak isterim ki meme kanseri 40 yaşına gelmeden de ortaya çıkabiliyor.’’

meme kanseri

Gençlerde görülen meme kanseri daha saldırgan durumdadır

Genç kadınlar da meme kanseri, daha ileri yaştaki meme kanseri olan kadınlara göre genelde farklı şekillerde seyrediyor. Kanserlerin görülme tipi ve kanser seyri daha ‘saldırgan’ oluyor böyle bir durumda da, hayatta kalmalara daha düşük oranlarda bulunuyor. Kadınlar bazen görülen kitlelerin hamilelik ya da emzirme durumlarından kaynaklandığını düşünüyor. Ancak meme de görülen her kitlerinin temel nedeni araştırılması gereklidir.

İlgili İçerikler
Böbrek kanseri nedir?
Böbrek kanseri nedir? Haber

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.