TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Akdeniz beslenme nedir? Akdeniz beslenmesi kimler için uygundur?

Sağlıklı beslenme ve diyet konusuyla ilgili yapılan çalışmalar, Akdeniz tipi beslenme ya da Akdeniz diyetinin en çok tercih edilen yöntem olduğunu göstermektedir. Peki, Akdeniz beslenme nedir?Akdeniz beslenmesi kimler için uygundur? İşte merak edilenler…

Haber Giriş Tarihi: 13.10.2023 07:10
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
Akdeniz beslenme nedir? Akdeniz beslenmesi kimler için uygundur?

Beslenme tipi, ileride yaşanacak büyük ve küçük tüm sağlık problemlerini etkiler. Bu yüzden beslenme şeklinde hem size uygun olan hem de sağlıklı olan yöntemleri tercih ederek bunlara alışmanız sağlıklı bir yaşam sürmeniz için gereklidir. Bunun için birçok sağlıklı ve yararlı beslenme tipini kendi yaşamınızda uygulamaya başlamalı ve hayat standardınız haline getirmelisiniz. Akdeniz beslenmesi, sadece bir diyet değil, aynı zamanda bir yaşam tarzını temsil eder. Sebze, ekmek, kuru yemişler, meyve ve diğer tahıllar, kuru baklagiller ile yağlı tohumlar gibi bitkisel kaynaklı besinler Akdeniz tipi beslenmenin temelini oluşturur. Besin değeri açısından zengin, düşük kalorili meyve ve sebzeleri bolca barındıran öğünler ile beslenmeye önem verilir.

Bu beslenme tarzı, taze ve doğal besinleri vurgular, sağlıklı yağlarla zenginleştirilmiş, bol sebze ve meyve içeren bir diyeti benimser. Akdeniz beslenmesi; kalp sağlığını destekler, kanser riskini azaltır, beyin fonksiyonlarını geliştirir ve uzun ömürlülüğü teşvik eder. Ayrıca Akdeniz tipi beslenme, dengeli ve sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen birçok insan için ilham kaynağı olabilir.

AKDENİZ DİYETİ KİMLER İÇİN UYGUNDUR?

Akdeniz tipi beslenme herkes için uygun bir diyet yöntemi olabilir. Sağlıklı yağlarla zenginleştirilmiş, taze ve doğal besinler olduğu ve bol sebze-meyve içeren Akdeniz diyeti; kısıtlayıcı olmaması, kalp sağlığını desteklemesi ve genel olarak sağlığa birçok faydası bulunması gibi birçok yönleri bulunuyor. Akdeniz diyetini herkesin uygulayabileceği bir diyet tipi olmasına imkân sağlar. Akdeniz diyetine başlamak isteyenler için nereden nasıl başlayacağı ile ilgili kafası karışabilir. Akdeniz diyetinin mantığını oturtarak işe başlayabilirsiniz. Bu diyet yalnızca beslenmenizi düzenleyerek bir diyet tarzını takip etmek değil aynı zamanda yemeklerinizi nasıl yediğinizi de içerebilir. Akdeniz diyeti aynı zamanda yiyeceklerin taze olarak tüketilmesine, aile veya arkadaşlarla birlikte yemek yemeye zaman ayırarak, televizyon karşısında veya dikkat dağıtıcı unsurlar olmadan ne yediğinin farkında olup iyice çiğneyerek yemeye teşvik eder.

AKDENİZ BESLENMENİN FAYDALARI

Akdeniz beslenmesi bir diyet niteliğinde olduğu için birçok faydası bulunuyor. Ancak kalp sağlığı üzerindeki iyileştirici etkileri sayesinde fark ediliyor. Ardından diğer sağlık sorunları üzerindeki etkilere dair çalışmalar yapılmıştır. Günümüzde Akdeniz beslenmenin bilinen birçok faydası bulunuyor. Akdeniz beslenmenin bazı faydaları şunlardır:

•             Kan şekeri seviyelerini düzenlemeye yardımcıdır

•             Kalp sağlığını destekler

•             Kan yağlarını düzenlemeye yardımcıdır

•             Bağırsak sağlığını destekler

•             Beyin fonksiyonunu korumaya yardımcıdır

•             Kansere karşı koruyucu olabilir

AKDENİZ TİPİ BESLENME LİSTESİNDE NELER OLMALI?

Akdeniz tipi beslenme listesinde şunlar olmalıdır;

•             Sebze ve meyveler

•             Yağlı tohumlar

•             Tam tahıl kaynağı besinler

•             Balık tüketimi ön plandadır.

•             Kurubaklagiller

•             Zeytinyağı

Bunun yanında kırmızı et ve doymuş yağ tüketimi azaltılmıştır.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Diyetisyen Akgül: Akdeniz tipi beslenme meme kanserinden koruyor

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.