TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Sadece bin 917’si gıda mühendisi: “Sayıları az iş yükleri fazla”

GıdaMO İzmir Şubesi Başkanı Toprak, Tarım ve Orman Bakanlığının yapmış olduğu denetimleri gündeme getirdi: “7 bin 137 gıda kontrol görevlisinin sadece bin 917’si gıda mühendisidir ki hepsi sahada denetime çıkmıyor. Sayıları bu denli az ve iş yükleri bir o kadar fazla.”

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2022 07:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Sadece bin 917’si gıda mühendisi: “Sayıları az iş yükleri fazla”

SULTAN GÜMÜŞ KAYA - ÖZEL HABER

Zincir marketlere yapılan fahiş fiyat denetimleri devam ediyor. Birçok şehirde bazı büyük marketlerin kapısına kilit vurulurken, denetim siyasi parti liderlerinin de tartışma konusu oldu. 7 Aralık Çarşamba günü yayımlanan ‘Denetim siyasi, marketler günah keçisi’ başlıklı haberimiz ile sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine yer vermiştik. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) İzmir Şubesi Başkanı Kurtuluş Binici, seçim dolayısıyla bir algı yaratılarak marketlerin hedef gösterildiğini ancak fahiş fiyatların temelinde yüksek enflasyonun yer aldığını vurgulamıştı.

İŞLETMELER ORTALAMA 1 KEZ DENETLENİYOR

Haberin yayınlanmasının ardından TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Uğur Toprak ise Tarım ve Orman Bakanlığının yapmış olduğu denetimleri değerlendirdi. Bakanlığın işletmelere yaptığı denetimlerin sıklığından bahsederek farklı bir konuya dikkat çeken Başkan Toprak, mevcut kadro ile her işletmenin ortalama 1 kez denetlendiğini belirtti. Fakat halk sağlığı ve gıda güvenliğinin, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamayacağına vurgu yapan Toprak, “Bakanlık bünyesinde gıda mühendisi istihdamı artırılmalı ve Odamızın Bakanlık yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu ile değişik zamanlarda görüşüp paylaştığı Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi acil olarak hayata geçirilmelidir” dedi.

1 MİLYONU AŞKIN DENETİM

Başkan Toprak, konuya ilişkin şu bilgileri aktardı: “Tarım ve Orman Bakanlığı 2021 Faaliyet Raporu verilerini incelediğimizde Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7245 olduğunu, mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 378 bin 185 denetim yapıldığını, 14.353 işletmeye idari para cezası kesildiğini ve sadece 146’sı için savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu görebiliriz. Ülkemizde 31.12.2021 tarihi itibariyle toplam 718.003 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 13.415 adedi onay kapsamında, 704.588 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin 81.904’ü üretim yeri, 344.759’u satış yeri, 277.925’i toplu tüketim yeridir.”  

GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI ARTIRILMALI

“Mevcut kadro ile her işletmenin ortalama 1 kez denetlendiği görülmektedir” diyen Toprak, “Şüphesiz ki halk sağlığı ve gıda güvenliği, işletme başı yılda ortalama bir kez yapılan denetimle sağlanamaz. Aslında sorun sadece denetim sayısının yetersizliği de değil. 7 bin 137 gıda kontrol görevlisinin sadece bin 917’si gıda mühendisidir ki hepsi sahada denetime çıkmıyor. Sayıları bu denli az ve iş yükleri bir o kadar fazla olan ve bu şartlar altında bunca işletmeyi denetlemek için büyük bir özveriyle çalışan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın özlük hakları iyileştirilmelidir. Bahsini ettiğim veriler açıkça göstermektedir ki, gıda denetimlerinin artırılması ve gıda analizlerinin yeterli düzeyde yapılabilmesi için daha fazla teknik elemana, özellikle de gıda mühendisine ihtiyaç bulunmaktadır” bilgisini paylaştı. Başkan Toprak, son olarak şöyle bir çağrıda bulundu: “Bu vesile ile bir kez daha tekrarlıyoruz; Bakanlık bünyesinde gıda mühendisi istihdamı artırılmalı ve Odamızın Bakanlık yetkilileri ve Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu ile değişik zamanlarda görüşüp paylaştığı Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Projesi” acil olarak hayata geçirilmelidir.”

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.