TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

“Rekolte 1 milyon ton ama yetmez!”

Pamuk rekolte tahminini 1 milyon ton olarak açıklayan GDO’suz Pamuk A.Ş. Başkanı Kocagöz, “Türkiye tekstil piyasası canlandı, yatırımlar arttı. Ne yaparsak yapalım pamuk ithal etmek zorundayız” dedi

Haber Giriş Tarihi: 04.06.2022 06:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
“Rekolte 1 milyon ton ama yetmez!”

NURETTİN BAKİ-ÖZEL HABER

Uluslararası Pamuk Danışma Kurulu’nun (ICAC) 2021/2022 üretim sezonu tahminlerine göredünya pamuk ekim alanı 33,4 milyon hektar, üretimi 26,4 milyon ton. Dünya pamuktüketiminin ise 26,2 milyon ton olacağı öngörülüyor. Türkiye’de 2021 yılında 4,3 milyon da alanda 2,25 milyon ton kütlü pamuk üretimi karşılığı 832 bin 500 ton lif pamuk üretimi gerçekleşti. Pamukla ilgili yaşanan bu son gelişmeleri GDO’suz Pamuk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı ve İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı Barış Kocagöz anlattı. 2022 sezonu için pamuk rekolte tahminini yaklaşık 1 milyon ton olarak açıklayan Başkan Kocagöz, pandemi ile birlikte Uzak Doğu’da aksayan pamuk üretimi sebebiyle büyük firmaların siparişlerini Türkiye’ye kaydırdığını söyledi. Bu şekilde Türkiye tekstil piyasasının canlandığını ve yatırımların arttığını dile getiren Başkan Kocagöz, “Ne yaparsak yapalım, pamuk üretimimiz tüketimimizi karşılayamıyor, 1 milyon ton rekolte yapsak da ithal etmek zorundayız” dedi.

ÜRETİCİNİN HEVESİ YÜZDE 15’TE KALDI

Pamuk fiyatlarının artmasıyla üreticilerin pamuk ekmeye heveslendiğini ancak bu hevesin artan üretim maliyetleri sebebiyle yüzde 15’lerde kaldığını belirten Başkan Kocagöz, 2022 sezonu pamuk rekoltesinin ise 1 milyon ton civarında olacağını vurguladı. Başkan Kocagöz, “Öyle görülüyor ki dünyada pamuk üretimi ancak tüketimi karşılayacak noktada. Geçen sene pamuk fiyatlarının pandemi dolayısıyla tüm dünyada artması, Türkiye’de de döviz kurunun yükselmesinin etkisiyle bir sıçrama yaptığı için üretici pamuk ekmeye heveslendi. Bu yüzden bu sene pamuk ekim alanlarındabir artış oldu. Ancak bu artış daha çok beklenirken, yüzde 10-15 arasında kaldı. Aslında üretici daha çok pamuk ekerdi fakat bazı üreticiler pamukve üretimmaliyetlerini çok yüksek olacağını öngördüler, ki haklılar. Bu üreticiler daha çok mısır ve ayçiçeği ekmek yerine pamuk ekmek niyetindeydilerama bunların bir kısmı bu maliyetleri görüp pamuk üretiminden vazgeçip, eski ürettiklerine devam etti. Dolayısıyla bu hevesin artışı yüzde 10-15’lerde kaldı. Bu artışı düşündüğümüz zaman bu sezon 950 bin-1 milyon ton arasında normal şartlarda bir pamuk rekoltesi bekleyebiliriz” ifadelerine yer verdi.

SİPARİŞLER TÜRKİYE’YE KAYDI

Uzak Doğu’da pamuk üretiminde yaşanan aksamalar sebebiyle büyük firmaların siparişlerini Türkiye’ye kaydırdığını ve Türkiye tekstil piyasasını canlandırdığı için pamuk tüketiminin de 2 milyon tona yaklaşacağına dikkat çeken Başkan Kocagöz, “Pamukta başka gelişmeler de tüketim tarafında oldu. Pandemi zamanında uzak doğudaki üreticilerin üretimlerini aksatması yüzünden büyük markalar, oradaki siparişlerini de Türkiye’ye kaydırdı. Durum böyle olunca Türkiye’de tekstil piyasası canlandı, yatırımlar arttı ve atıl kapasiteler de kullanılmaya başlandı. Dolayısıyla Türkiye’deki pamuk tüketimini de yaklaşık 2 milyon ton gibi görmemiz lazım. Yani biz Türkiye olarak yine ne yaparsak yapalım 900-950 bin ton pamuk ithal etmek durumundayız” diye konuştu.

İKLİM KRİZİ BELİRSİZLİĞİ VAR

Dengesiz yaşanan hava olaylarının pamuk üretimi üzerindeki etkisinden de bahseden Başkan Kocagöz, şu ifadelere yer verdi: “İklim değişikliği çok hat safhada kendini gösteriyor. Avrupa’da birçok ülkede Mayıs ayı, tarihlerinin en sıcak Mayıs ayı oldu. Şimdi duyduğumuz bilgilere göre Amerika Birleşik Devletleri’nin Teksas bölgesinde şimdiden bazı su problemleri ortaya çıkıyor. Sezon daha yeni başladı, pamuklar daha yeni ekildi. Şu an için iyi bir gelişim yok. Dengesiz bir hava yaşandığı için önce Nisan ayında havalar çok serin gitti, Mayıs’ın ilk yarısında da çok serin gitti. Pamuk, ekildikten sonra 14 derecenin altını çok sevmez. İyi ki 19 Mayıs’tan sonra havalar ısındı, şimdi pamuklar gelişiyor ama o dönemdeki sıcaklar da mevsim normallerin üstünde gerçekleşti. Bu da normal değil, bunlar hep iklim değişikliği sonucu yaşanan hava olayları. Bunları anlatmamın sebebi pamuk üretiminin bir garantisi yok. Verimi nereye varacak, daha çok erken en azından Ağustos ayını görmek lazım. Umudumuz bir milyon tona yakın bir rekolte.”

ÜRETİCİ AÇISINDAN TEHLİKELİ

“Pamuk üreticisi açısından bu sene çok tehlikeli” diyen Başkan Kocagöz, “Cazip fiyatlarla ekime girdik ama maliyetler aynı oranda çok yükseldi. Geçen sene dekara 2 bin 300 TL maliyet varken, bu sene bu rakamlar 5 bin 600 TL seviyesinde. Şu anki pamuk fiyatıyla bu kurtarıyor gibi görünüyor ama Ekim ayı ile hasada geldiğimiz dönemde fiyat dalgalanmaları nereye götürür onu bilmiyoruz. Mesela pamuk piyasası yurt dışında iki haftadır yüzde 15-20 düşüş gerçekleştiriyor. Belki tekrar çıkışa geçebilir bilemiyoruz ama pandemi yüzünden emtialarda çok dalgalanmalar oluyor. Fiyatlar dediğim gibi düşüşe geçmeye devam ederse o zaman üretici için bu maliyetlerin yanında sıkıntılı bir ortam yaratabilir” dedi.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.