TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

RDW nedir? RDW değerinin yüksek ya da düşük olması tehlikeli midir?

RDW nedir? RDW değerinin yüksek ya da düşük olması tehlikeli midir?

Haber Giriş Tarihi: 22.09.2023 03:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
RDW nedir? RDW değerinin yüksek ya da düşük olması tehlikeli midir?

RDW nedir, neden yapılır? RDW ile ilgili detaylar, pek çok kişi tarafından merak ediliyor. İşte konuya ilişkin detaylar…

Kırmızı kan hücrelerinin vücuttaki dağılımı ile ilgili durumları tespit etmek ve olası hastalıkları önceden tespit etmek için RDW testi yapılıyor. RDW nedir sorusunun yanıtı ve değerlerde görülen farklılıkların ne demek olduğunu, haberimizin devamında sizin için derledik.

RDW nedir? Ne için yapılır?

RDW uzun adıyla red cell distribution width, anlam olarak kırmızı hücre dağılım genişliği demektir. Bir tür test olan RDW, kırmızı kan hücrelerinin (eritrositler) hacmi ve ebadı arasındaki farklılıkları ölçümlemek için yapılır. Anemi türleri, talasemi (şiddetli anemiye yol açabilen bir çeşit kan bozukluğu), kanser, kalp, karaciğer ve şeker hastalıklarını teşhis etmek için RDW testi yapılır. Tam kan sayımının (CBC) bir parçası olarak uygulanır. RDW, kırmızı renkli kan hücrelerinin ne kadar hacme sahip olduğunu ve ne kadar değişkenlik gösterdiğini ortaya koyan değer olarak kendini gösterir. Pek çok hastalığı teşhis etmek için RDW değerleri incelenir. Bu değerler yapılacak olan RDW testi ile ortaya çıkarılır. Söz konusu test sonuçlarının olması gerektiği değerden küçük bir miktar az ya da çok olması, önemli bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ancak olması gereken değerle arasında çok fazla bir fark var ise bu ciddi bir sağlık problemine işaret edebilir. RDW değeri, kan testinde çıkan MCV değeri baz alınarak hesaplanır. Normal olarak kabul edilen RDW değer aralığı, 2 ila 5 aralığıdır. Ek olarak bu testle birlikte anemi (kansızlık) hastalığı bulunan kişiler, anemiye sebep olan unsurları da öğrenebilir.

RDW yüksekliği nedir?

Kişinin vücudunda bulunan kırmızı kan hücrelerinin, olması gerekenden daha fazla değişkenlik göstermesi durumu RDW yüksekliği olarak tanımlanır. Bu değerin yükselmesine çoğunlukla kırmızı kan hücrelerinin normalin üstünde üretilmesi ya da çok hızlı bir şekilde yol edilmesi durumları sebep olur. Demir eksikliğinden kaynaklı anemi, çeşitli kronik hastalıklar, kemik iliği ile ilgili problemler, folik asit ile B12 vitamini eksikliği ve talasemi ya da hemoglobinopati gibi hastalıklar, RDW değerinin yükselmesine neden olabilir.

RDW düşüklüğü nedir?

Kırmızı kan hücrelerinin edatlarının, olması gerekenden daha az farklılık gösterdiği durumlarda RDW düşüklüğünden bahsedilir. Talasemi ve demir eksikliğinden kanyaklı anemi hastalıkları, RDW değerinin düşmesine neden olabilir. RDW yüksekliği kadar belirgin bir sağlık problemi olmayan RDW düşüklüğü, yine de ihmal edilmemesi gereken bir sağlık sorunudur. Herhangi bir tedavi yönteminin uygulanmasının gerekli olup olmadığının anlaşılabilmesi için, alanında uzman bir hekim ile görüşmek gerekir.  

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Alzheimer’dan korunmanın yolları: Uzmanından altın değerinde 5 öneri

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.