TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Ramazan nedir? Ramazan Bayramı neden kutlanır?

Ramazan ayında oruçların bitmesinin ardından gelen Ramazan Bayramı nedir? Neden kutlanır? sorusunun cevaplarını sizler için haberimizde derledik…

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2023 11:58
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Ramazan nedir? Ramazan Bayramı neden kutlanır?

ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN

Ramazan Bayramı, Arapça’da “İdü’l Fitr” anlamına gelir. Türkçe’de ise bu anlam “İftar Bayramı” anlamına gelir. Arap ülkelerinde Ramazan Bayramı, İftar Bayramı olarak kullanılır. Bunun nedeni ise 30 gün boyunca tutulan oruçlar için son kez iftar yapacak olmalarıdır. Zaman geçtikçe İftar Bayramı, bayramına dönüştüğü gibi Türkçe’ye de “Şeker Bayramı” olarak geçmiştir. Ramazan ayı, Kuran-ı Kerim’in indirildiği aydır. 610 yılında Ramazan ayının içerisinde bulunan bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nde indirilmeye başlandı.

Ramazan Bayramı ise, islam dünyasında Ramazan ayının sonunda kutlandığı için Ramazan Bayramı olarak adlandırılır. Hicri takvime göre onuncu ay olan Şevval ayının ilk üç günüdür. Bayramdan bir önceki gün ise Ramazan ayının son günü olan arife günüdür. Oruç tutulan ay olan Ramazan ayının ardından üç gün kutlanan bir dini bayramdır.

RAMAZAN BAYRAMINA NEDEN ‘ŞEKER BAYRAMI’ NEDİR?
Osmanlı Dönem’inde, Ramazan'ın ilk 15 gününden sonra askerlere tepsilerce tatlı gönderilirdi. Bu sayede Ramazan Bayramlarında halk da tatlılar yapmaya başladı, çocuklar bayram harçlıklarıyla şeker almaya gitti, hatta çocuklara para yerine şeker dağıtılmaya başladı. Böylelikle bir gelenek haline gelen Ramazan Bayramı'nda şeker alıp verme, bir yandan da Şeker Bayramı olmuş oldu.

RAMAZAN BAYRAMI İLK NE ZAMAN KUTLANDI?
Ramazan Bayramı, hicretin ikinci yılından sonra kutlanmaya başlanmıştır. Bu bayramda yapılması gereken tüm törenler ve ibadetler Hz. Muhammed tarafından düzenlendi. İlk Ramazan Bayramı ile ilgili işlemler de onun tarafından yapıldı.

RAMAZAN BAYRAM’INDA KUTLAMALAR
Oruçların bitimiyle bayram sabahı camilerde bayram namazı kılınır. Namazın ardından hutbe okunur. Bayramda, eş, dost ve akraba ziyaretlerinde bulunup bayramı kutlanır. Bayram boyunca, kolonya, şeker ve tatlı ikram edilir. Çocuklar bayram sabahı, bayramlıklarını giyip büyüklerinin ellerini öper harçlık ve bayram şekeri alırlar.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.