TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Propolis nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Propolis nasıl yapılıyor? İnsan sağlığı için faydaları. Kimler kullanabilir, kimler kullanamaz? İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 20.09.2023 05:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Propolis nedir? Ne işe yarar? Faydaları nelerdir?

Arıların hem insana hem de doğaya sayısız faydası bulunuyor. İnsan sağlığı ve bağışıklık sistemi için son derece faydalı olan propolisleri üreten arıların, bu maddeyi nasıl ürettiği merak konusu oluyor. Propolis nedir sorusunu haberimizin devamında sizin için inceledik.

Propolis nedir?

Propolis, arılar tarafından üretilen bir maddedir. Propolis sayesinde arılar, kovanlarını çeşitli mantar ve bakterinin yol açabileceği enfeksiyondan korur. Propolisi kovanın ön tarafında bir bölgede biriktiren arılar, bu sayede dışarıdan gelerek kovanın içerisinde girebilecek her türlü böcek ve diğer hayvanlara engel olur. Kovan içi hijyeni propolis sayesine sağlarlar. Aynı zamanda kovanın inşa ederler ve peteklerdeki çatlakları kapatırlar. Mumyalama işlemi sırasında da kullanılan propolisler, asıl olarak ağaçlar sayesinde üretilir. Reçineleri toplayan arılar, tükürük bezlerinden çeşitli maddeleri ekler ve ortaya çıkan karışıma çeneleriyle şekil verir.

Propolisin insan vücuduna faydaları

İnsanların her türlü hastalığa karşı savunma mekanizmasını oluşturan, yabancı ve zararlı maddelere karşı vücudu savunan sistem, bağışıklık sistemi olarak tanımlanır. Vücut direncinin yüksek olması için bağışıklık sistemi güçlendirilmeye çalışılıyor. Bunu sağlamak için pek çok insan gün içerisinde çeşitli takviye gıdalar alıyor. Propolisler de bağışıklık sistemini destekleyen son derece faydalı besin maddeleri arasında bulunuyor. Propolis tüketimi ile immün sistem (bağışıklık sistemi) güçleniyor. Böylelikle de kişilerin hasta olma oranları ciddi seviyede azalır. Antiviral ve antibiyotik etkiye sahip olan propolisler, aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağıdır. Bakteri gelişimini durdurma gücüne sahiptir. Ek olarak enfeksiyon ve mantar oluşumunu da ciddi oranda azaltır.

Propolislerin fayda sağladığı hastalıklar ise şu şekilde sıralanabilir:

  • Yara ve yanık tedavilerinde etkili olur
  • Kemoterapinin yan etkilerini azaltır
  • Lösemi (Kan kanseri) tedavisinde kullanılır
  • Kanser tedavilerinde vücudu destekler
  • Bağışıklık sistemini güçlendirir
  • Gribe neden olan virüslerle savaşır
  • Uçukların iyileşmesine yardımcı olur
  • Ağız ve diş sağlığına olumlu etki eder

Propolis kullanmaması gereken kişiler

Propolisin faydaları her ne kadar saymakla bitmiyor olsa da yan etkileri ve olası risklerine karşı çok fazla şey bilinmemektedir. Bu nedenle; hamilelik döneminde olan ya da emziren kadınlar, kan pıhtılaşması problemi yaşayanlar, bağışıklık sistemi konusunda hastalığı bulunanlar ve daha önce organ nakli olmuş kişilerin propolis kullanması önerilmez. Bu durumlardan biri ya da birkaçına sahip olanlar mutlaka alanında uzman bir hekim ile görüşerek propolis kullanımı konusunda karar almalıdır.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Odaklanma sorununu dikkat eksikliği ile karıştırmayın!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.