TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Pamukta üretici mutsuz: “Üretimde yüzde 50 düşüş bekliyoruz”

Toprağın İçinden programımıza konuk olan Bülent Uçak, pamukta yaşanan talep azlığı ile birlikte üreticilerin mutsuz olduğunu belirterek, önümüzdeki sene pamuk üretiminde yüzde 50’lik bir düşüş beklediklerini söyledi

Haber Giriş Tarihi: 27.10.2022 11:18
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Pamukta üretici mutsuz: “Üretimde yüzde 50 düşüş bekliyoruz”

NURETTİN BAKİ

İLKSES TV ekranlarında yayınlanan Toprağın İçinden programının bu haftaki konuğu İzmir Ticaret Borsası (İTB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bülent Uçak oldu. Pamuk sektöründe yaşanan son gelişmelerin masaya yatırıldığı programda Uçak, geçtiğimiz yıllarda sayıları artan iplik fabrikalarının son dönemde kapasite kullanım oranlarında ciddi düşüşlerin yaşandığına dikkat çekti.

ÜRETİCİLER MUTLU DEĞİL!

Bu yılki tahmini pamuk rekoltesinden memnun olduklarını söyleyen Bülent Uçak, ancak üreticilerin pamuk fiyatlarından hiç memnun olmadığına vurgu yaparak, “2022-2023 sezonu tahmini pamuk rekoltesi bana göre son yılların en bana göre en rekoltelerinden birisi… Bir kere bunun altını çizmekte yarar var. Rekolteden hem Ege Bölgesi hem de Türkiye olarak rekolteden memnunuz. İyi bir üretime eriştik ancak pamuk üreticileri pamuk fiyatlarından hiç memnun değiller. 2 milyon kişinin istihdam edildiği bir sektörden bahsediyoruz. Pamuk denince sadece akla pamuk değil, nihai bitmiş ürüne kadar bakmak lazım. Demin de dediğim gibi üretim anlamında bir başarı sağlandı fakat geldiğimiz bu yıl itibariyle beklenene uygun bir yıl oldu mu? Derseniz, maalesef şu an gördüğümüz kadarıyla olmadı” ifadelerine yer verdi.

SİPARİŞLER YÜZDE 50 DÜŞTÜ

Yurt dışından siparişlerin yüzde 50 düştüğünü belirten Uçak, “Türkiye’den hem üretim tesisi hem kalite anlamında beklenen siparişler geçtiğimiz yıllara oranla yüzde 40-50’ye varan bir daralma yaşadık. Haliyle bu da bizi pamukta hiç istemediğimiz ve beklemediğimiz noktalara geri çekti. Müstahsil arkadaşlarımız memnun değiller. Girdi maliyetlerinin bu kadar yüksek olduğu bir ortamda bugün borsada 32 renkli bir pamuğun fiyatı 35 TL, 41 renkli bir pamuğun fiyatı 36 TL. Yani buradan bakılınca 1,88 dolar yapar. Şu anda bence bunun üretici açısından üretim maliyeti bu değil” dedi.

PAMUK ÜRETİMİNDE CİDDİ DÜŞÜŞ BEKLİYORUZ

Pamuk üretiminde önümüzdeki sene yüzde 50’lik bir düşüş beklediklerini belirten Uçak, “Böyle bir ortamda önümüzdeki sene pamuk üretiminde yüzde 50’lik bir düşüş bekliyoruz. Hatta bu düşüş yüzde 50’yi bile aşar. Türkiye olarak, Ege Bölgesi’nde 120 bin hektar, Çukurova’da 80 bin hektar, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 360 bin hektar olmak üzere toplamda 577 bin hektarda pamuk üretimi yapmışız. Bunun karşılığında 2 milyon 800 bin ton civarında kütlü pamuk oluşturmuşuz ve bunun karşılığında da minimum 1 milyon 100 bin ton civarında lif pamuk üretimimiz var. Buradan hareketle geçen sene Türkiye’de tekstil sanayinin kullanmış olduğu lif miktarı 1 milyon 800-850 bin ton civarındaydı. Bizim bu yıl Türkiye geneli bakıldığındayüzde 40 düşmüş bu talep karşısında 1 milyon 500 bin ton pamuk ancak tüketebiliriz. Onun üzerindeki pamuk tüketiminin çok zor olacağını düşünüyorum. Elbette konjektör değişebilir anacak şu anda gördüğüm kadarıyla maalesef yılbaşına kadar kuvvetli bir şey beklemiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

TEKSTİL FABRİKALARI KAPASİTEB KULLANIMI DÜŞTÜ

Pamukta yaşanan gelişmelere paralel olarak tekstil fabrikalarında bir daralmanın yaşandığını söyleyen Uçak, “Bizim ülkemizde iplik fabrikaları sayısı geçtiğimiz dönemlerde artmıştı. Çünkü hepimiz biliyoruz ki her işin başı talep, talep olmazsa üretim olmaz.Buradan hareketle tekstil fabrikalarında kapanmadan ziyade kapasite kullanım oranları ciddi anlamda düştü. Bu da elbetteülkemizdeki işsizlik sorununu artıracaktır” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.