TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Özgener’den ‘kredi’ çıkışı: Şirket kapanmaları hızlanabilir!

Kredilerdeki erişim zorluğuna dikkat çeken Özgener, “Üretim ve ihracatın zorlaşması, şirket kapanmaları ve istihdam kayıplarının hızlanması tehlikesi var” dedi

Haber Giriş Tarihi: 26.07.2023 15:05
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Özgener’den ‘kredi’ çıkışı: Şirket kapanmaları hızlanabilir!

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Temmuz ayı olağan meclis toplantısı Meclis Başkanı Selami Özpoyraz idaresinde gerçekleşti. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan oturum, temmuz ayı faaliyetlerinin yer aldığı sunumla devam etti. Ardından kürsüye çıkan İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener, reel sektör açısından belirsizliklerin azaltılması, öngörülebilirliğin artırılması ile birlikte enflasyonla ile ilgili net bir yol haritasına ihtiyaç olduğunu vurguladı. Özgener, “Enflasyonun kontrol edilebilir olması ve tek haneli seviyelere indirilmesi, iş insanlarımızı en çok yatırım alanında motive edecektir. İş dünyası olarak ülkemizin kalkınmasına katkı sağlamak için birincil önceliğimiz yatırımlarımızı planlanabilir ve öngörülebilir bir ortamda gerçekleştirmek. Bu ilkeler doğrultusunda Eylül ayında açıklanacak “Orta Vadeli Program”dan beklentimiz ve önerimiz; tutarlılığı yüksek ve bütüncül politikalarla faiz artış maliyetinin en aza indirilmesi yönünde. Enflasyonun ve cari açığın azaltılması konusunda ne kadar hızlı ve ciddi adımlar atılırsa, büyümedeki maliyetin de o kadar azalacağını öngörüyoruz” dedi.

İZTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Özgener

VATANDAŞIN YAŞAM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜYOR

Enflasyonla mücadele konusunda önemli mesajlar veren Özgener, “Vatandaşın gündelik yaşamını olumsuz etkileyen mal ve hizmetlerin fiyatlarındaki sürekli artışlar, hane halkı harcamalarında özellikle gıda, ulaşım, kira, su, elektrik, doğalgaza yapılan zamlar vatandaşın yaşam standartlarını ve kalitesini düşürüyor. Bu noktada; enflasyonla mücadelede ortaya konulan kararlılığın ve programın hassasiyetle uygulanması büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.

FİNANSMAN KESİNTİYE UĞRAMAMALI

Ticari kredilerde yaşanan hızlı daralmaya değinen Özgener, “Özellikle ticari kredilerde hızlı bir daralma yaşanıyor ve normalde alınan kredilerde bankalar daha seçici davranıyor. İhracat ve yatırım kredileri hariç bu sürecin biraz daha devam edeceğini düşünüyoruz. Yeni dengelenme ihtiyacına rağmen, bankalardan sağlanan finansmanın kesintiye uğramaması gerektiğine inanıyoruz. Merkez Bankasının dün attığı adımlarla, tüketici kredilerinin daraltılma tercihinin olduğunu anlıyoruz. Ticari kredilerdeki sadeleşme adımları ile de bankaların kredi kullandırma mekanizmalarının normale dönmesini temenni ediyoruz” diye konuştu.

ÇALIŞAN MAAŞLARINI ÖDEMEKTE SIKINTI ÇEKİYORLAR

İş insanlarının çalışanlarının maaşlarını karşılamakta güçlük çektiğini söyleyen Özgener, “Vergi gelirlerinde dolaylı vergilerin payının daha da arttığını ve maliyetin toplumun tamamına yayıldığını görüyoruz. Vergi artışları ve hayat pahalılığı, çalışanlarımızın maaşlarında da düzeltme yapılması gerekliliğini ortaya koyuyor. Ayrıca asgari ücretin yukarı çekilmesiyle birlikte üyelerimiz de çalışan maaşlarını karşılamakta ve özellikle EYT’lilerin kıdem tazminatı ödemelerinde sıkıntı çekiyorlar. Ticari kredilerdeki yavaşlama ile cari açık kontrol edilmeye çalışılıyor; ancak, kredilerde erişim zorluğu bu şekilde devam ederse, üretim ve ihracatın zorlaşması, şirket kapanmaları ve istihdam kayıplarının hızlanması tehlikesi var” açıklamasını yaptı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.