TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oy ve Ötesi’nden 4 ilçe için çağrı: Gönüllü ihtiyacı var!

Oy ve Ötesi Derneği’nden Erbil, İzmir’de 18 bin gönüllünün başvuru yaptığını ancak kentin 4 ilçesinde gönüllü ihtiyacının hala sürdüğünü açıkladı

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 04:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Oy ve Ötesi’nden 4 ilçe için çağrı: Gönüllü ihtiyacı var!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Sandık güvenliğinin gündemden düşmediği Türkiye’de katılımcı demokrasi bilincinin yerleşmesi için faaliyet gösteren Oy ve Ötesi Derneği, 2014’ten bu yana seçimlerde görev alıyor. 14 Mayıs’ta gerçekleşen seçimlerde 70 bin gönüllü sandık müşahidiyle sahada olan derneğin, 28 Mayıs’ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda görev almak isteyen gönüllü sayısı 210 bine ulaştı. Oy ve Ötesi Derneği Ege Bölge Koordinatörü Orkun Erbil, İzmir genelinde toplam 18 bin başvuru aldıklarını vurgularken, Bergama, Beydağ, Kiraz ve Tire gibi uzak ilçelerde ise gönüllü ihtiyacının sürdüğünü kaydetti. Kentin 4 ilçesinde toplam 255 müşahide ihtiyaç duyduklarını söyleyen Erbil, “Gönüllülerimiz merkez ilçeler yerine biraz daha uzak ilçelerde görev almak isterlerse hem daha fazla sandıkta seçim sürecini gözlemleyebiliriz hem de daha fazla sonuç tutanağına ulaşabiliriz” çağrısı yaptı.

orkun erbil

4 İLÇEDE GÖNÜLLÜ ARAYIŞI

İzmir’in merkez ilçelerinde hedefe ulaştıklarını fakat kırsal bölgelerde gönüllü açığı olduğuna dikkat çeken Erbil, “28 Mayıs seçimleri için 210 bin gönüllü başvuru aldık an itibariyle. Büyükşehirlerde kayıtları kapattık, küçük şehirlerde kayıt almaya devam ediyoruz. İzmir genelinde ise toplam 18 bin başvuru aldık. Bunların içinden bir miktar iptaller oldu. Fakat şu anda her okulda yüzde 130 gibi bir doluluk hedefiyle çalışıyoruz. Kalan, artan insan gücümüzü de daha ilginin az olduğu ilçelere yaymaya çalışıyoruz. Merkez ilçelerden çevre ilçelere kaydırma yapmaya çalışıyoruz. Çünkü gönüllülerimiz coğrafya olarak tam sandık sayılarına eşit şekilde dağılmıyor. Başvurular o şekilde gelmiyor. O yüzden bir miktar merkez ilçelerden uzak ilçelere kaydırma yapmaya çalışıyoruz. Şu anda Bergama’da 100, Kiraz’da 50, Beydağ’da 25, Tire’de ise 80 gönüllü ihtiyacımız var. Merkez ilçelerde doluluk oranlarımız gayet iyi. Fakat çevre ilçelerde gönüllü ihtiyacımız var. Kırsal yerleşimin, köylerin olduğu ilçelerde eksiklerimiz var. Gönüllülerimiz merkez ilçeler yerine biraz daha uzak ilçelerde görev almak isterlerse hem daha fazla sandıkta seçim sürecini gözlemleyebiliriz hem de daha fazla sonuç tutanağına ulaşabiliriz. Uzak ilçelere gidecek gönüllülerimizden sabahın erken saatlerinde orada olmalarını beklemiyoruz. Merkezdeki ilçelerde oylarını kullandıktan sonra görev yapacakları okula gitmelerini istiyoruz. O yüzden mümkünse aracı olan gönüllülerimiz kendi ilçe sorumlularıyla irtibata geçerek kırsal ilçelerde görev almak istediklerini söylerlerse Oy ve Ötesi’nin hedeflerine daha uygun bir plan yapma imkanımız olur” diye konuştu.

sandık güvenliği

FAALİYETLERİMİZ KANUNA UYGUN

Dernek faaliyetlerinin yasal dayanağını 298 sayılı kanun ve 135 sayılı genelgeden aldığını dile getiren Erbil, “Derneğimiz 2014 yılından bugüne denetlenebilir ve şeffaf yapısıyla 9 seçimdir anayasal haklarını kullanmak, sandıklara sahip çıkmak isteyen vatandaşları eğiterek koordine etmektedir. Seçim günü faaliyetlerimizde yasal dayanağımızı 298 sayılı kanun ve 135 sayılı genelgeden almaktayız. Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından seçimle ilgili temel hukuki prensipleri düzenleyen metinler bunlar. Eğitimlerimizin içeriği bu iki düzenlemeye dayanıyor. Bunun dışında ek olarak bir müşahit sahada nasıl davranmalıdır ile ilgili birtakım sosyal tavsiyeler içeren, o gün işlerini nasıl kolaylaştıracaklarını, nasıl ilişkiler kurarak sandıktaki süreçlerin iyileşmesine yardımcı olabilecekleri yönünde tavsiyeler içeriyor eğitimlerimiz. Eğitim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Herhangi bir sıkıntı olacağını düşünmüyoruz seçim öncesinde veya seçim gününde. Çünkü bizim yaptığımız faaliyet sadece gönüllüleri eğitmek ve bizimle iş birliği yapan çeşitli siyasi partilerin müşahit kartlarını gönüllülerimize dağıtarak sahada yer almalarını sağlamak. Her vatandaşın bir siyasi partinin müşahidi olma hakkı var. Oradaki vatandaşın hukuki varlığını teşkil eden şey müşahit kartı seçim kanununa göre. Bizim bütün gönüllülerimiz de sahada Oy ve Ötesi gönüllüsü değil bir partinin müşahidi olarak yer alıyorlar. Dolayısıyla yapılan şey seçim kanuna uygun bir faaliyet ve bu yüzden de bir sıkıntı yaşanacağını düşünmüyoruz” ifadelerini kullandı.

Oy ve Ötesi

SANDIK EĞİTİMLERİ SÜRÜYOR

Oy ve Ötesi Derneği’nin İzmir’de gerçekleşecek eğitimlerinin listesi şöyle:

26 Mayıs 2023 - 19:00 Hikmet Şimşek Sanat Merkezi - Karşıyaka - Orkun Erbil

26 Mayıs 2023 - 18:30 Osmangazi Ek Hizmet Binası - Bayraklı - Bülent Kures

26 Mayıs 2023 - 20:00 La Bella Hotel - Bergama- Mehmet Fırat Aydın - Nilgün Özcan

26 Mayıs 2023 - 16:00 Tire Belediyesi Konferans Salonu - Tire - Özge Zerey

26 Mayıs 2023 - 20:00 Tire Belediyesi Konferans Salonu - Tire - Özge Zerey

27 Mayıs 2023 - 13:00 Tire Belediyesi Konferans Salonu - Tire - Özge Zerey

27 Mayıs 2023 – 14:00 İzmir Mimarlar Odası – Alsancak – Orkun Erbil

27 Mayıs 2023 – 12:00 Dikili Kültür Merkezi – Dikili – Semih Enon

27 Mayıs 2023 - 16:00 Manisa Kültür Merkezi Lale Salonu - Manisa - Mehmet Fırat Aydın

27 Mayıs 2023 - 20:00 Turgutlu Eskişehir Belediye Binası - Turgutlu - Mehmet Fırat Aydın

Eğitimlere katılım için kayıt olmanıza gerek yoktur. Listedeki eğitimlerin bir tanesine katılmanız yeterlidir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.