TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Oy kullanmaya giderken bunları unutmayın

Türkiye'de 14 Mayıs'ta yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve 28. dönem milletvekilliği seçimlerine sayılı günler kala, seçimlerle ilgili merak edilen sorular da gündeme gelmeye başladı

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2023 10:03
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Oy kullanmaya giderken bunları unutmayın

Genel seçimler öncesi yaşanan deprem felaketi sebebiyle, okulların tatil edilmesi ve belirsizliğini koruması, vatandaşların ikamet değişikliği yapmak zorunda kalması gibi bir çok  sorun ortaya çıktı. Vatandaşların, genel seçimlerde nerelerde ve ne şekilde oy kullanabildikleri, oy kullanmaya giderken hangi belgeleri yanlarına bulundurması gerektiği gibi konuları sizler için haberimizde derledik.

ESKİ KİMLİK VEYA BAŞKA BELGEYLE OY KULLANILABİLİR Mİ?
Yüksek Seçim Kurulu (YSK) resmi sitesinden yapılan açıklamada; 135 sayılı genelgenin 27. maddesine göre, seçmen Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasını taşıyan, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı, geçici kimlik belgesi, nüfus cüzdanı, resmî dairelerce verilen soğuk damgalı kimlik kartı, pasaport, evlenme cüzdanı, askerlik belgesi, sürücü belgesi, hâkim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, avukat, noter ve askerî kimlik kartı gibi kimliğini tereddütsüz ortaya koyan resimli, resmi nitelikteki belgelerden biriyle seçmen sıra numarasını söyleyerek, 14 Mayıs günü oy kullanabilecek. Ellerinde bulunan mevcut nüfus cüzdanları ile kimlik kartlarını yenilemeyen vatandaşlar da oy kullanabilecek. Bu belgelerden birini yanında bulundurmayan seçmen oy kullanamayacak.

ADRES KAYDIMIN OLDUĞU YER DIŞINDA BAŞKA BİR YERDE OY KULLANABİLİR MİYİM?
Seçmenlerin merak ettiği konulardan bir diğeri de, kayıtlı oldukları adres dışında, yazlık, köy tatil bölgesinde ve ikinci adreslerinde oy kullanabilecekleri sorusu oluyor. Bu konuyla ilgili YSK tarafından paylaşılan bilgiler ise şu şekilde: 
Seçmenler, nüfus müdürlüğüne devamlı olarak oturduklarını bildirdikleri yerleşim yeri adresinde oylarını kullanmak zorundadır. Askı süresi içinde adres değişikliğini yapmayan seçmenler kayıtlı oldukları sandık dışında oylarını kullanamazlar. Öte yandan, Nüfus müdürlüklerince diğer adres (ikinci adres) beyanı alınarak yapılan tesciller kayıt için yeterli değildir. Diğer adresinde oy kullanmak isteyen seçmenlerin, nüfus müdürlüklerine başvurmak suretiyle, diğer adreslerini yerleşim yeri adresi olarak tescil ettirmeleri gerekir.

YENİ EVLENENLER KİMLİĞİNİ DEĞİŞTİRMEDEN OY KULLANABİLİR Mİ?
Yeni evlenen vatandaşlar kimiklerini değiştirmeden oy kullanabilirler. Ayrıca, değişim talebinde bulunan ve henüz yeni kimlikleri eline geçmeyen vatandaşlar, nüfus müdürlüklerinden alınan geçici kimlik belgesi ile oy kullanılabilir.

OKUMA YAZMA BİLMEYENLER  OY KULLANIRKEN AKRABALARI YARDIMCI OLABİLİR Mİ?
Okuma yazma bilmeyen ve bu konuda yaşı itibariyle zorluk çeken seçmenlere oy verme sırasında yardım etmek amacıyla oy verme yerine kendisinden başka kimse giremez ve oy kullanma sırasında başkası yardım edemez. Seçmen kendi oyunu kendi kullanır. Bu konuda YSK'dan verilen biligler göre; oy kullanmada zorluk çeken seçmenler için, sorduğu ve istediği takdirde sandık kurulu başkanı, birleşik oy pusulaları üzerinde bulunan işaretlerden hangisinin hangi siyasi parti veya bağımsız adaya ait olduğunu ve tercih ettiği siyasi parti veya bağımsız adaya, diğer bölüme taşırmamak suretiyle "TERCİH" veya "EVET" mührünü basması ve birleşik oy pusulaları ile birlikte muhtarlık - ihtiyar heyeti/meclisi için hazırlanmış olan beyaz kağıdı veya beyaz kağıda basılan, teksir edilen, herhangi bir araçla veya elle çoğaltılan oy pusulasını mühür basmadan katlayıp zarfa koyarak ağzını yapıştırması gerektiğini anlatır.

GÖRÜNTÜ KAYDEDİCİ VEYA HABERLEŞME SAĞLAYICI CİHAZLARLA OY VERME YERİNE GİRİLEBİLİR Mİ?
Oy kullanmak için sandık başına giden seçmenler hiçbir suretle oy verme yerine cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy verme yerine girilmesi yasaktır ve cezası bulunmaktadır. Oy kabinine cep telefonlarını sokan ve oy pusulasının fotoğraflarını sosyal medya hesaplarında paylaşan kişiler, yasaya göre; hem hapis cezası hem de idari para cezası ile karşı karşıya kalabilir. Bu tür cezalardan kaçınmak için cihazların oy verme işlemi bitene kadar sandık kuruluna bırakılması gerekmektedir.

KİMLER OY KULLANAMAZ?
Seçim kanununa göre, silâh altında bulunan erler, onbaşılar ve kıta çavuşları (her ne sebeple olursa olsun, izinli bulunanlar da bu hükme tabidir), askeri öğrenciler ve ceza infaz kurumlarında hükümlü olarak bulunanlar oy kullanamazlar. 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.