TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okullarda ücretsiz yemek için Meclis'e çağrı: "Bütçe ayırın!"

Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka 1 Kadın Dayanışma Evi Derneği, Öğrenci Velileri Derneği ve Ekmek ve Gül, okullarda çocuklara bir öğün ücretsiz yemek talebi için sokağa indi. Açıklamada, "Meclise çağrımızdır, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın" denildi

Haber Giriş Tarihi: 09.12.2022 14:12
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Okullarda ücretsiz yemek için Meclis'e çağrı: "Bütçe ayırın!"

ÇAĞLA GENİŞ

Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka1 Kadın Dayanışma Evi Derneği, Öğrenci Velileri Derneği ve Ekmek ve Gül, Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde düzenlenen basın açıklamasıyla çocuklara okullarda bir öğün ücretsiz yemek talebini bir kez daha haykırdı. "Savaşa değil çocuklara bütçe", "Sadaka değil hakkımızı isteriz", "İnsanca bir yaşam istiyoruz", "Diyanete değil çocuklara bütçe" sloganları atılan açıklamada,  "Bütçeden hakkımız olanı istiyoruz. Okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek, hemen şimdi" pankartı açıldı. Açıklamaya Emek Partisi, Eğitim Sen İzmir 4 No'lu Şube, BES, Genel İş, Saglık-İş temsilcileri, 81 gündür direnen Marlboro işçileri de katıldı.



"HERKESİ BU KAMPAYAYI BÜYÜTMEYE ÇAĞIRIYORUZ"
Açıklamada BORKAD adına konuşan Zeynep Reyşen, imza kampanyası kapsamında yaptıkları çalışmalarda velilerin zor şartlarda çocuklarına ne yemek vereceğinin kaygısı taşıdıklarını gördüklerini belirterek, "Bu imza kampanyamızda velilerimiz çok zor koşullarda yaşadıklarını anlattı. Neden bu yükleri kadınlara yüklüyoruz? Ekonomik krizin de en ağır yükünü kadınlar yaşıyor.  Bütçeden çocuklarımız için pay ayrılabilir. Sağlıklı beslenmeyen çocukların sağlıklı büyüyemez. Buna dur demek için herkesi bu kampanyayı büyütmeye çağırıyoruz" dedi.

MÜCADELE ÇAĞRISI
ÖVDER Şube Başkanı Behram Kaya ise, "Biz okulları dolaştığımızda yeniden gördük ki ülkenin her yerindeki sıkıntı, acı aynı. İzmir'deki öğrenci aç gidiyorsa okula, Edirne'deki de Trabzon'daki Diyarbakır'daki de aç gidiyor. Bunun farkına varılmalı ve sesimizi yükseltmeliyiz. Bütçeden emekçilere ayrılan payı hepimiz biliyoruz. Bankalar kârına kâr katarken emekçilerin geçim sıkıntısı artıyor demektir" diyerek mücadele vurgusu yaptı.



"BÜTÇEDEN HAKKIMIZI ALANA KADAR MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"
Ekmek ve Gül adına Nuray Öztürk de başlattıkları imza kampanyasının nasıl büyüdüğünü anlattı. Öztürk, "Sadece kadınlar olarqk değil aynı zamanda Sağlık-İş Dokuz Eylül Kadın Komisyonu imzalar topladı,  Petrol-İş Aliağa'da örgütlü oldukları işyerlerinde imza topladı, DERİTEKS tekstil fabrikalarında imzalar topladı ve Tabip Odası'na kadar kampanyaya sahiplenildi; meclise de sunuldu ve AKP-MHP milletvekilleri tarafından önergeler reddedildi. Bunu reddedenler sadece sağlıklı eğitim hakkını engellenmedi, bunu engelleyenler 6 yaşında istismara yol açanlar, İstanbul Sözleşmesini kaldıranlar, okullarda istismarın, önünü açtı. Kadına yönelik şiddet ve istismar siyasetin konusu değildir diyorlar, soralım, kadın ve cocuk hakları siyasetin konusu olurken neden istismarı, şiddeti önlemek siyasetin konusu olamaz?" diye konuştu.

ORTAK AÇIKLAMA OKUNDU
Eylemde ortak açıklamayı ise BEKEV Başkanı Neşe Gürgör okudu. Güngör, "Bu ülkede çocuklar okula aç gidiyor! Bu ülkede aileler çocuklarının beslenme çantasına bir kuru ekmekten başka bir şey koyamaz halde! Bu ülkede öğretmenler derslerde açlıktan bayılan, hastalanan çocuklar olduğunu anlatıyor! Bu ülkede uzmanlar yetersiz beslenme yüzünden milyonlarca çocuğun sağlık sorunlarıyla karşı karşıya olduğunu bilimsel çalışmalarla ortaya seriyor. Çocukların gelişiminden, sağlıklarından, sağlıklı beslenmeye ulaşmalarından, güvenliklerinden devlet doğrudan sorumlu. Çocukların eğitimden kopmaması, sağlıkları için okullarda ayrım yapılmadan her çocuğa bir öğün ücretsiz ve sağlıklı yemek verilmesi, istismarı önleyici yasa ve uygulamaların bir an önce hayata geçirilmesi şart. Ve biliyoruz ki çocuklar için kaynak da var imkan da!" dedi.

ÇOCUKLAR İÇİN KULLANILMASINI İSTİYORUZ
"Şu an meclis genel kurulunda bütçe görüşmeleri devam ediyor" diyen Güngör, sözlerini şöyle sürdürdü: "10 Aralık’ta Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı bütçesi, 11 Aralık’ta Milli Eğitim Bakanlığı bütçesi Meclis Genel Kurulunda görüşülecek. Bizim alınterimizle, vergilerimizle oluşturulan bütçenin zenginleri daha zengin etmek için değil, savaş için, holdingleri kurtarmak için, birilerinin bekasını sağlama almak için değil insanca bir yaşamı, güzel bir geleceği hak eden milyonlarca çocuk için kullanılmasını istiyoruz. Kaynakların ve imkanların en temel haklarımız için kullanılmasını talep ediyoruz! Hatırlatıyoruz, hiçbir hak, çocukların geleceğini ilgilendiren hiçbir konu seçimlere havale edilemez. Anayasal güvence altında hakların gereğinin yerine getirilmesi seçim vaadi yapılamaz. Aylardır okullarda bir öğün ücretsiz sağlıklı yemek hakkı için mücadele eden, yüzbinlerce imza toplayan, toplamaya devam eden, bu hakkın gereği yerine getirilene kadar da mücadele etmeye devam edecek olan bizler bir kere daha söylüyoruz. Milyonlarca çocuğun geleceği için Meclise çağrımızdır, gereğini yapın, okullarda çocuklara ücretsiz ve sağlıklı yemek için bütçe ayırın! Çocuk istismarmacılarının sırtını sıvazlamaktan vazgeçip bir an önce Lanzorette Sözleşmesi’ni uygulayın. Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka1 Kadın Dayanışma Evi Derneği, Öğrenci Velileri Derneği ve Ekmek ve Gül olarak tüm halka, emek ve demokrasi güçlerine, kadınlara, gençlere çağrımızdır, haklarımızı birlikte kazanacağız, bu talebi hep birlikte yükseltmeye devam edelim,  mücadeleyi büyütelim!" 

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.