TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Okullarda ‘gizli açlık’: “Büyüme ve gelişmede ciddi sorunlara yol açacak”

Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın yazdığı raporda, gizli açlığın çocuklarda büyüme ve gelişmede ciddi sorunlara yol açacağına dikkat çekiliyor.

Haber Giriş Tarihi: 12.09.2023 10:14
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Okullarda ‘gizli açlık’: “Büyüme ve gelişmede ciddi sorunlara yol açacak”

‘Bir Arada Yaşarız Eğitim ve Toplumsal Araştırmalar Vakfı’nın (BAYETAV) hazırladığı ‘Gizli Açlık - Çocuklara Okulda Ücretsiz Bir Öğün Raporu’ yayınlandı.

Gıda Mühendisi Bülent Şık’ın yazdığı raporda, gizli açlığın çocuklarda büyüme ve gelişmede ciddi sorunlara yol açacağına dikkat çekiliyor. Öte yandan raporda, çocukların okullarda yaşadığı gıda krizini çözme noktasında siyasal iktidarın niyeti, ‘şüpheli’ olarak nitelendi.

GIDA FİYATLARI 2021’E KIYASLA 4 KAT ARTTI

Raporda yer alan bazı bilgiler ise şu şekilde: “Sağlıklı beslenme dengeli ve yeterli miktarda gıda alımına bağlıdır. Çocukların anne karnında geçirdikleri dönemden başlayarak yetişkin yaşa erişene dek hızlı bir büyüme- gelişme sürecinde oldukları açıktır. Bu süreçte fiziksel ve zihinsel sağlık üzerinde en etkili olan faktör beslenmedir. Ülkemizde son birkaç yıldır süregelen ekonomik krizin en görünür olduğu alanlardan biri gıda fiyatlarındaki artıştır. Gıda fiyatları 2021 yılına kıyasla yaklaşık dört kat arttı. Bu artış Kovid-19 pandemisi, uygunsuz tarım politikaları, küçük aile çiftçiliğinin ya da geçimlik tarım faaliyetlerinin aşındırılması, iklim değişikliğine bağlı düzensiz ya da aşırı hava olayları, kuraklık, ekolojik tahribat ve çevre kirliliği gibi çeşitli faktörlerden kaynaklanmaktadır. Ancak bu faktörlerin bileşke etkisinin bir gıda krizine yol açacağı uyarısının gerek akademik yayınlarda ve gerekse çeşitli sivil toplum örgütlerinin açıklamalarında yıllardır dile getirildiği de bir gerçektir.”

EN KIRILGAN KESİM ÇOCUKLAR

“Siyasal iktidarın krizi önleme, etkilerini hafifletme açısından yapılan uyarıları dikkate almadığı, yapıcı-onarıcı politikaları yürürlüğe koymadığı da bir başka gerçektir” denilen raporda, “Gıda krizi en fazla, toplumun işsiz, güvencesiz ya da yeterli gelire sahip olmayan yoksul kesimlerini etkilemektedir. Bu kesimler içinde en kırılgan, en dezavantajlı kesim ise çocuklardır. Çocuklar sağlık zararı oluşturan her tür etkene karşı yetişkinlere kıyasla çok daha hassastır. İçinde olduğumuz şartlarda, toplumun yoksul kesimlerinin ve özellikle de çocukların beslenme hakkını güvence altına alacak politikalar geliştirilmesi bir gerekliliktir. Aksi takdirde olumsuz etkileri uzun zamana yayılacak bir halk sağlığı sorunu ile karşı karşıya kalacağımız kesindir. Gıda krizi çocukların sağlıklı büyüme ve gelişme hakkının bir ihlali olarak görülmelidir. Bu bağlamda bakıldığında çocuklara okullarda ücretsiz beslenme desteği sağlanması bir siyasal tercih değil bir zorunluluktur. Bu raporda çocukların sağlıklı beslenmesini sağlamada çok önemli bir işlev gördüğü uzun zamandır bilinen ve çeşitli ülkelerde uygulanan okullarda ücretsiz beslenme desteği programlarının önemi ve sağlayacağı yararlar tartışılmıştır” ifadelerine yer verildi.

DOĞRULUK DEĞERİ YÜKSEK İKİ YÖNTEM ÖNERİSİ

Raporda şu bilgiler de paylaşıldı: “Buna ek olarak, toplumun yoksul ya da kırılgan kesimlerinin yeterli ve dengeli beslenip beslenmediklerini ya da gizli açlık çekip çekmediklerini saptamaya yönelik basit ve doğruluk değeri yüksek iki yöntem önerisi yapılmıştır. Önerilen yöntemler yerel yönetimler, akademik kurumlar ve sivil toplum örgütleri tarafından kolayca uygulanabilir. Açlık, gizli açlık, yoksulluk, güvencesizlik çocukların eğitim görmesine asla engel olmamalı. Bütün olumsuzluklara rağmen eğitim kurumlarına giden çocuklar da okulda aç kalmamalı. Eğitim kurumları çocuklara eğitim ve sağlıklı beslenme imkânını bir arada sunmalı. Bir gıda krizi içinde olduğumuz, toplumun geniş kesimlerinin sağlıklı beslenme açısından ciddi sorunlar yaşadığı ve bu sorunun mevcut şartlar bu şekilde devam ederse daha da derinleşeceği açıktır. Çocuklara iyi bir hayat sağlamak siyasal iktidar için kamusal bir görevdir; ancak her yurttaş için de ahlaki bir sorumluluktur. Çocuklara okullarda ücretsiz bir öğün sağlamak, onların fiziksel ve zihinsel sağlıkları açısından büyük yararlar sağlayacaktır.”

Raporun tamamına buradan erişebilirsiniz

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Beslenme çantasında neler olmalı?

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.