TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Öğrencilerden ‘Aylık Kart’ İsyanı: Ulaşıma ulaşamıyoruz!

İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde uzun zamandır uygulanan aylık, indirimli öğrenci abonman kart uygulamasının İzmir’de de hayata geçirilmesi için imza kampanyası başlatan üniversite öğrencileri, “Ulaşıma ulaşamıyoruz” sözleriyle isyan etti.

Haber Giriş Tarihi: 14.11.2022 06:56
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Öğrencilerden ‘Aylık Kart’ İsyanı: Ulaşıma ulaşamıyoruz!

ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER

Türkiye’de pek çok öğrenci, artan ev kiraları, öğrenci sayısına göre yetersiz kalan devlet yurtları ve özel yurt ücretlerinin getirdiği ‘barınma’ krizinin yanı sıra, artan hayat pahalılığı sebebiyle beslenme ve eğitim sorunları yaşıyor. Öte yandan şehir içi ulaşım giderleri geçim krizi yaşayan öğrencileri daha da zorluyor. İzmir’de toplu ulaşım araçlarını kullanan bir öğrencinin aylık ulaşım gideri yaklaşık 200 lirayı bulurken, temel ihtiyaçlarını dahi gidermekte zorlanan öğrencilerin bu süreçte örgütlenme amacıyla kurduğu ‘Geçimsizler Ağı’ duruma isyan etti. Kentte ulaşım pahalılığı sebebiyle birçok öğrencinin bulunduğu semtten dışarı çıkamadığını vurgulayan Geçimsizler Ağı, “Ulaşıma ulaşamıyoruz” diyerek imza kampanyası başlattı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e seslerini duyurmaya çalışan öğrenciler, İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde uzun zamandır uygulanan aylık, indirimli öğrenci abonman kart uygulamasının İzmir’de de hayata geçirilmesini istedi.

EN TEMEL HAKLARDAN

“Öğrenciye aylık, indirimli abonman” talebiyle Geçimsizler Ağı tarafından yapılan açıklamada, “Bizler İzmir’in çeşitli üniversitelerinde okuyan öğrencileriz. Derinleşen ekonomik kriz ile birlikte geçinmemiz her geçen gün daha da zorlaşıyor. Barınma, beslenme, eğitim gibi temel haklarımıza dahi ulaşmakta güçlük çekiyoruz. Aldığımız burslar ve krediler bu temel haklarımızın yalnızca birini karşılamaya dahi yetmiyor. Bunların yanı sıra ulaşım giderleri de burslarımızın önemli bir bölümünü oluşturuyor. Ulaşım hakkı en temel haklar olan çalışma, sağlık, eğitim ve kültürel yaşama katılma gibi diğer kamusal haklar ile doğrudan ve açık bir ilişki içindedir. Bu bakımdan diğer haklara erişmeye aracılık eden temel bir insan hakkıdır. Gününü ev/yurt, üniversite, arkadaşlarıyla buluşma ve tekrar ev/yurt üçgeninde geçiren ve toplu ulaşım araçlarını kullanan bir öğrencinin aylık ulaşım araçlarını kullanan bir öğrencinin aylık ulaşım gideri yaklaşık 200 TL’yi buluyor. İzmir’de ulaşımın pahalılığı sebebiyle birçok öğrenci bulunduğu semtten dışarı çıkamıyor. İstanbul, Ankara gibi öğrencilerin yoğunluklu yaşadığı diğer illerde abonman gibi uygulamalar varken İzmir’de bu yok. İstanbul ve Ankara’da bir üniversite öğrencisi aylık abonman ile 100 lira vererek ulaşımını sağlarken bu İzmir’de neredeyse iki katı. Artık değil üniversite okuduğumuz şehri keşfetmek, gezmek, dilediğimiz gibi vakit geçirmek için, evimizden yurdumuzdan kampüsümüze gitmek için bile paramız yok. Tüm bu koşullar bağlamında; öğrencilerin ulaşımına destek olmak ve yaşanan ekonomik krizden biraz olsun daha az etkilenmelerini sağlamak adına İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden aylık, indirimli öğrenci abonman kart talebimizin karşılanmasını istiyoruz. İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde uzun zamandır mevcut olan bu uygulamanın Türkiye’nin üçüncü büyük şehri olan İzmir’de de hayata geçmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerine yer verildi.

İSTANBUL VE ANKARA’DA VAR

İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerde uzun zaman önce hayata geçirilen ‘aylık öğrenci kartı’ uygulaması ile öğrenciler ulaşım ihtiyaçlarını ayda bir kez kartlarına yükledikleri ücretle karşılayabiliyor. Öğrenciler, Ankara’da 225 binişlik aylık öğrenci abonman karta 90 lira ödeyerek, İstanbul’da ise 200 binişlik karta 109 lira ücret ödeyerek ulaşabiliyor. Geçim sıkıntısı yaşayan öğrenciler için büyük kolaylık sağlayan aylık kart uygulaması, Türkiye’nin üçüncü büyük şehri İzmir’de ise sık sık dile getirilen taleplere karşın hayata geçirilmiyor.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.