TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nisan’ın Yirmi Üçü

Yazının Giriş Tarihi: 23.04.2022 07:32
Yazının Güncellenme Tarihi: 23.04.2022 07:32

23 Nisan… Yıllar 1924 ü gösterdiğinde Mustafa Kemal Atatürk bu günün “Bayram” olarak kutlanmasına karar verdi. Çünkü 23 Nisan 1920 de Türk Milletinin iradesini temsil eden Birinci Büyük Millet Meclisi nin açıldığı ve Türk Halkının egemenliğini ilan ettiği tarih olması nedeniyle önemli bir tarih. Bu nedenledir ki bu gün seçildi. 23 Nisan 1921’de Milli Bayram olarak kutlanmaya başlanmıştır. 23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun, Birinci Büyük Millet Meclisi’nin açılışının ardından tam bir sene sonra, 23 Nisan 1921 senesinde kabul edilmiştir.

***

Kanun 2 Mayıs 1921 ise Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İki maddeden oluşan kanunun birinci maddesinde, “Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ilk yevmi küşadı olan 23 Nisan günü milli bayramdır”, ikinci maddesinde ise “Tarihi kabulünden muteber olan işbu kanunun icrasına Büyük Millet Meclisi memurdur” ifadesi bulunmaktadır. Türkiye de ilk defa “Bayram” olarak 1929 yılında “Çocuk Bayramı” olarak kutlanmaya başlandı. Bu olay Mustafa Kemal Atatürk ün çocuklara verdiği önemi de belirttiğine şüphe yoktur. Çocuklar geleceğimizdir. Bunun yanında Mustafa Kemal in çocuklara duyduğu büyük bir güvenin de ifadesidir. Mustafa Kemal 1933’ten itibaren çocukları makamında ağırlayıp sohbet ettiğini de burada belirtelim.

***

23 Nisan, 27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun ile “Ulusal Egemenlik Bayramı” olarak kutlanmaya devam edildi. Kanunun ikinci maddesinin yer alan B fıkrasında, “Ulusal Egemenlik Bayramı; 22 Nisan öğleden sonra ve 23 Nisan günü” ifadesi bulunuyor.

1981 tarihli Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun’da, 20 Nisan 1983’te yapılan değişiklikle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nın adı, “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı” şeklinde değiştirildi.

***

Ülkemizde her yıl coşku ile kutlanırken 1979 yılında bir ilk oldu. İlk olarak altı ülkenin katılımıyla uluslararası düzeye taşınmış oldu. Bu yıldan sonra ortalama her yıl kırk ülkenin çocuklarının katılımı, ülkemizde misafir edilmesiyle daha bir coşkulu kutlanılmaya başlandı. Bu aslında Mustafa Kemal in tüm dünya çocuklarına armağan ettiği bir “Bayram” oldu denilebilir. Dolayısıyla bu bayramı tüm dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke TÜRKİYE oldu. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Türk milletinin gönlünde, onun bağımsızlığının sarsılmaz ifadesi olarak en önemli yerdedir. Bu nedenle her yıl yurdumuzda ve yurtdışındaki temsilciliklerimizde, bütün kurumlarımızda, okullarımızda ve her evde çeşitli etkinliklerle kutlanarak millî birliğimizin kenetlenmiş ifadesini temsil etmektedir.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.