TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

50 plaka kodu hangi ile ait? 50 plaka nerenin?

50 plaka kodu hangi şehirde kullanılıyor? Pek çok kişi gün içerisinde 50 plaka kodunun nereye ait olduğunu araştırıyor. Nevşehir plaka kodu ne? İşte konuya ilişkin detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 04.10.2023 14:17
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: HABER MERKEZİ
50 plaka kodu hangi ile ait? 50 plaka nerenin?

Ülkemizde bulunan her şehrin kendine ait bir plaka kodu bulunur. Bulunduğu kente özel olan plaka kodları, başka bir şehri temsil etmesi için kullanılamaz. Gün içerisinde özellikle trafikte sıklıkla karşımıza çıkan her araçta, plaka yer alır. Plakalar, aracın ön ve arka taraflarında konumlanır ve bu nedenle 2 adettir.

50 plaka kodu nerenin?

50 plaka kodu, Nevşehir iline aittir. Nevşehir’e kayıtlı olan tüm araçlar, 50 plaka kodunu kullanır. Diğer tüm şehirlerde olduğu gibi, Nevşehir’de de 50 plaka kodunun devamında ilçe kodları yer alır. Böylelikle aracın kayıtlı olduğu il ve ilçe detayları ilk bakışta kendini belli eder.

Plaka nedir?

Dünyanın her yerinde taşıtların kullanımı için plakalar bulunur. Gün içerisinde karşımıza çıkan hemen hemen her araç bir plakaya sahiptir. İlk olarak 1893 senesinde Fransa’da kullanılmaya başlayan plakalar bugün tüm otobüs, otomobil, tır, kamyon, kamyonet, taksi ve motosikletlerde kullanılır. Karayolları dışında kalan hava ve demiryolu ulaşım araçlarında da plaka yer alır. Ortaya çıktığı dönemde plaka kullanımı ile ilgili bilinmesi gereken unsur, bir aracın yapabildiği hız miktarıdır. 30 kilometreden (km) daha yüksek seviyede hız yapabilen bütün araçlar, sol tarafta konumlanmak ve her daim görünür olmak şartıyla plaka kullanmak zorunda bırakıldı.  Kısa bir sürede otomobil kullanımı tüm dünyada yaygınlaştı ve bu durum plakaların hızla yaygınlaşmasını sağladı. Plakalar, bir taşıtın hangi ülkeye bağlı olduğunun anlaşılmasını sağlar. Bu özelliği dolayısıyla bir nevi bulunduğu aracın kimliğini oluşturur. Pek çok işlemin hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesi için, plakada yer alan bilgilere bakmak yeterli olur. Her ülkenin kendine ait olan bir plaka sıralama şekli vardır. Ülkemizde yapılan sıralamaya göre, plakadaki ilk iki sayı şehir kodunu ortaya çıkarır. Plaka sorgulama işlemi yapıldığında, kişiler araçlarına herhangi bir cezai işlem uygulanıp uygulanmadığını görebilir. HGS sorgusu yapabilir ve vergi borcu bulup bulunmadığını görüntüleyebilir.

Plakalarda neden farklı renkler kullanılır?

Günümüzde hemen hemen her ülkede yaygın olarak araç kullanıyor. Otomobil, tır, kamyon, minibüs ve otobüs gibi farklı çeşitlerde bulunan araçlar, gün içerisinde her noktada karşımıza çıkıyor. Özel araç plakası, resmi araç plakası, bedensel engelli araç plakası, cumhurbaşkanlığı makam aracı plakası, cumhurbaşkanlığı üst düzey yönetici plakaları, devlet protokolü plakaları, büyükelçilik resmi hizmet araç plakaları, emniyet araçları plakaları ve rektör, emniyet müdürü ve kaymakam plakaları olarak sınıflandırılan plaka çeşitleri, farklı renklere sahiptir. Temsil ettiği makama göre renklendirilen plakalar, bu sayede diğer plaka gruplarından ilk bakışta ayrılır. Kendine özel anlamlar taşıyan plakalar, sahip olduğu statüye göre trafikte birtakım ayrıcalıklara da sahip olurlar. Bu nedenle plaka renklerini bilmek, sürücüler için oldukça önemli bir noktada konumlanır. Bu minvalde bilinmesi gereken bir diğer husus da plakaların sahip olduğu renklerin ve bu renklerin ifade ettiği anlamların, ülkeden ülkeye farklılık gösterebileceğidir. Ülkemizde özel araç plakaları dışında belirli bir anlam taşıyan 6 adet plaka rengi bulunur. Bunlar; kırmızı sarı plaka, siyah plaka, kırmızı beyaz plaka, sarı siyah plaka, mavi plaka ve yeşil plaka olarak karşımıza çıkar.

BU HABER DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye’deki illerin plaka kodları

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.