TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Yiğitliğiyle nam salan bir memleket: Kars

Tarihi yapıları, misafirperver halkı ve lezzetli mutfağıyla ziyaretçilerine kucak açan Kars’ta gezilecek yerler nereler? İşte Kars’ın en ünlü gezilecek yerleri…

Haber Giriş Tarihi: 02.12.2023 10:30
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Yiğitliğiyle nam salan bir memleket: Kars

Hamaset, yani yiğitlik diyarı olarak bilinen Kars, köklü tarihi ile pek çok insanın ilgisini çekmeyi başarıyor. Özellikle arkeolojik açıdan son derece kıymetli bir kent olan Kars’ta uzak geçmişin izlerinin sergilendiği müzeler ve eski dönemlerden kalma yapılar, ilgi odağı oluyor. Kars’ta gezilecek yerler denince ilk akla gelen noktaları, haberimizin devamında sizin için listeledik.

Kars’ın mutlaka görülmesi gereken yerleri

Ülkemizin en yüksek rakıma sahip olan şehirlerinden biri olan Kars’ta görülmeye değer pek çok yer bulunuyor. Köklü tarihi ile dikkatleri üzerine çeken Kars’ta nelere gidebilirsiniz, birlikte inceleyelim.

kars kalesi

Kars Kalesi

Saltuklu Beyliği Dönemi’nde Sultan Melik İzzeddin tarafından verilen buyruk ile yapılan Kars Kalesi dönemin veziri Firuz Akay tarafından 1152 yılında yaptırıldı. Ancak 1386 yılına gelindiğinde Timur tarafından Kars Kalesi yıktırıldı. Kalenin yeniden inşası 1579 yılında III. Murad’ın emriyle Lala Mustafa Paşa tarafından gerçekleştirildi. İran Şahı I. Abbas tarafından 1606’da tekrar yıktırılan Kars Kalesi, 1616 – 1636 yılları arasında onarıldı. 93 Harbi olarak adlandırılan 1877 – 1878 tarihli harpte tahrip olan Kars Kalesi, bu sürecin ardından yeniden onarılarak günümüzdeki haline geldi.

taş köprü

Taş Köprü

Milattan Sonra (MS) 1579 yılında Osmanlı Devleti Padilahı III. Murad döneminde, bizzat padişahın emri ile Lala Mustafa Paşa tarafından yaptırılan Taş Köprü’nün, üç tonozlu kemeri bulunur. Yapımında düzgün kesme bazalt taşı kullanılmıştır. Süreç içerisinde bir kısmı yıkılan Taş Köprü’nün yeniden yapımı 1725 yılında Karahanoğlu Hacı Ebubekir tarafından gerçekleştirilmiştir.

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi

19. yüzyılda Rus orduları ile karşı karşıya gelen ve Rusların şehri istila etmesine engel olmak için verilen mücadele, 1877 ve 1878 yılları arasında süren Osmanlı-Rus Savaşı’nı Osmanlı’nın zaferi ile sonuçlandırdı. Kanlı Tabya olarak bilinen bina, III. Selim döneminde Yeni Tabya adıyla yaptırılmış, ancak 1828 yılında Rusların yaptığı gece baskını ile tabyadaki tüm askerler şehit olmuştur. Bu olay sonrası bina Kanlı Tabya olarak anılmıştır. Bu bina Kafkas Cephesi Harp Tarihi Müzesi’ne çevrilmiş ve ülkemizde yer alan interaktif müzelerden biri haline getirilmiştir.

tuncer güvensoy evi

Tuncer Güvensoy Evi

1897 yılında inşa edilen ve Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Ticaret Borsa Binası olarak hizmet veren Tuncer Güvensoy Evi, geçen yılların ardından özel mülk haline gelmiştir. Bu binayı Kars’ın önde gelen ailelerinden biri olan Güvensoy Ailesi satın almış ve böylelikle bugünkü Tuncer Güvensoy adını almıştır. Bina Baltık mimari tarzında yapılmıştır. Dış cephesi Barok mimarisi tarzındadır.

kars müzesi

Kars Müzesi

Köklü tarihi ve kültürel geçmişi ile birçok önemli unsura sahip olan Kars’ta ilk müze memurluğu 1959 yılında kuruldu. Daha sonra bölgede yapılan arkeolojik kazılarla birlikte ortay çıkarılan eser sayısının artmasıyla, ilde yer alan Kümbet Cami (Havarisler Kilisesi) müze olarak kullanılmaya başlandı. Geçen süre ile birlikte daha büyük bir müze ihtiyacının ortaya çıkması ile 1981 yılında Modern Kars Müzesi’nin açılışı yapıldı. Müzede pek çok eser sergilenmektedir.

sarıkamış kayak merkezi

Sarıkamış Kayak Merkezi

Özellikle kış aylarında Kars’a giden kişiler, kentin ünlü kayak merkezi Sarıkamış’ta vakit geçirmeden dönmüyor. 30 km hat uzunluğuna sahip teleferik sistemi, konaklama seçenekleri, kayak pisti alanı ve günübirlik tesisi ile Kars’ın en dikkat çeken alanlarından biri olan Sarıkamış Kayak Merkezi, yerli ve yabancı turistlerin uğrak alanı olmayı başarıyor.

Ani Harabeleri

Kars’a bağlı Ocaklı Köyü sınırları içerisinde yer alan Ani Ören Yeri, tarihi açıdan son derece kıymetli yerlerden biridir. Yerleşim ve savunma açısından uygunluğu ile tarih öncesi dönemlerde ve sonrasında son derece stratejik bir alan olarak görülen Ani Tarihi Kenti içerisinde yer alan Ani Harabeleri, büyük oranda ayakta kalmış yapıları ile özellikle tarihe ilgi duyan kişiler tarafından ziyaret ediliyor.

BU HABER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dağlar arasında saklı bir kent: Gümüşhane!

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.