TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Vize başvurusu yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Vize nedir? Vize alırken istenen belgeler. İşlemler için nereye başvurmak gerekir? İşte konuya ilişkin tüm detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2023 05:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Vize başvurusu yaparken dikkat etmeniz gerekenler

Ülkeler arası yapılacak yolculuklarda ihtiyaç duyulan vize, birçok adımda tamamlanan önemli bir belgedir. Yurtdışına seyahat etmek isteyen kişilerin en fazla araştırdığı konuların başında, vize ile ilgili işlemler gelir. Vize ile ilgi merak edilen ve bilinmesi gereken temel hususları, haberimizin devamında sizin için derledik.

Vize nedir?

Yurtdışı seyahatine çıkacak kişilerin, gitmeyi düşündüğü ülkeye giriş yapabilmesi için ilgili kurumdan tahsis etmesi gereken izin belgesi vize olarak adlandırılır. Konsolosluklar ve aracı kurumlar gibi dış temsilcilikler veya havaalanı ve ülkelerin sınır kapılarında yer alan gişeler aracılığı ile başvuru işlemleri gerçekleştirilir. Günümüzde bu yollara ek olarak internet üzerinden e-vize yöntemi kullanılarak da başvuru yapılabilir. Yapılacak yolculuğun amacına göre, alınacak vize türü farklılık gösterir. Bu vize türleri, belirli kodlarla ayrıştırılır. Bu noktada karşılaşılan ve bilinmesi gereken en önemli unsurlardan biri, gidilecek olan ülkenin sahip olduğu iş birlikleri ve prosedürlerdir. Örneğin Avrupa Birliği (AB) üyesi konumunda bulunan ülkeler, toplu dolaşım hakkı sunan Schengen Vizesi’ne tabi durumdadır.

Vize nereden alınır?

Yurtdışına seyahat etmek isteyen bir kişi, vize almak için belirli kurumlara başvurmalıdır. Bu kurumlar; büyükelçiliklerin konsolosluk bölümlerinin başkonsolosluk ya da konsolosluğu ve bazı ülkeler için de fahri başkonsolosluklar ya da fahri konsolosluklar olarak kendini gösterir.

Vize alırken istenen belgeler

Vize başvurusu yapacak kişilerin ilgili kuruma vermesi gereken birtakım belgeler bulunur. Başvuru esnasında istenen belgeler ülkeden ülkeye, kişinin sahip olduğu pasaportun türüne ve yapılacak olan seyahatin amacına göre farklılık gösterir. Ancak bazı belgeler her ülke için ortak olarak talep edilir. Bu belgeler: pasaport, biyometrik fotoğraf, tam vukuatlı nüfus kayıt örneği, banka hesap dökümü, ikametgah belgesi, mesleki durum belgesi ve evli olan kişiler için evlilik cüzdanı olarak kendini gösterir.

Vize başvurusu yaparken dikkat edilmesi gerekenler

Vize başvurusu yapacak olan kişilerin dikkat etmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bunlardan ilki ve en temeli, başvuruyu kişinin şahsen yapmasıdır. Sahip olunan pasaportun yıpranmamış olması ve geçerlilik süresinin, yapılan başvuru tarihinden itibaren minimum 1 yıl olması gerekir. Gidilecek ülkenin mülakatı esnasında, doğru ve eksiksiz cevaplar verilmeli, olumlu bir izlenim bırakılmaya çalışılmalıdır. İstenen belgeleri tam ve eksiksiz olmasına özen gösterilmelidir. Çıkmak istenilen seyahati ekonomik açıdan karşılama yeterliliğinde olunduğu belgelenmelidir.

BU İÇERİK DE DİKKATİNİZİ ÇEKEBİLİR: Vizesiz gezilen ülkeler: Arnavutluk’ta görülmesi gereken yerler

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.