TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Türkiye’nin mimarisi ile ön plana çıkan gözde sarayları

Yapıldıkları günden itibaren tarih boyunca meydana gelen birçok önemli olaya şahitlik eden ve yapıldıkları dönemin mimarisini yansıtan Türkiye’nin gözde sarayları hangileri? İşte detaylar…

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2024 05:00
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2024 05:00
Kaynak: Cansu İrem Akçay
Türkiye’nin mimarisi ile ön plana çıkan gözde sarayları

Köklü tarihi geçmişi ile tarihe yön veren birçok önemli olayın yaşandığı topraklarımızda, tarih boyunca birçok medeniyet yaşadı. Özellikle uzun yıllar boyunca dünyanın en büyük imparatorluklarından biri olan Osmanlı İmparatorluğu’na ev sahipliği yapan ve bu sayede geçmişten günümüze son derece önemli mimari yapıları bünyesinde bulunduran Türkiye’ye her yıl binlerce turist akın etmektedir. Mimari yapıları ve tarihi önemi ile ön plana çıkan sarayları, haberimizin devamında sizin için derledik.

Türkiye’nin gözde sarayları

Ülkemizin en önemli mimari yapıları arasında yer alan saraylar, görkemli görünümleri ve tarihi önemleri ile dünyanın dört bir tarafından insanın dikkatini çekmeyi başarıyor. Türkiye’nin gözde saraylarına birlikte göz atalım.

Çırağan Sarayı

Osmanlı Devleti döneminde yaşanan ve Lale Devri olarak adlandırılan dönemin en önemli simgelerinden biri olarak kabul edilen Çırağan Sarayı, 1867 yılında tamamlandı. Barok tarzı mimariye sahip olan saray, İstanbul’un Beşiktaş isimli ilçesinde Çırağan Caddesi üzerinde yer alıyor. Osmanlı İmparatoru III. Ahmed tarafından İbrahim Paşa’ya hediye edilmiştir. İlk yalı, Damat İbrahim Paşa tarafından eşi Fatma Sultan için yaptırıldı. Daha sonra burada Çırağan Şenlikleri ismi verilen meşale şenlikleri düzenlemiş ve bu olay sonrasında saray Çırağan ismiyle anılmaya başlamıştır. İstanbul Boğazı’nın eşsiz manzarasına bakan Çırağan Sarayı, dünyanın dört bir tarafından getirtilen mermer ve sedeflerle donatılmıştır.

Dolmabahçe Sarayı

Türk mimarisinde Batı tarzının görülmeyi başlandığı 18. yüzyılın ikinci yarısında, Sultan III. Selim, Batı tarzı binaları Boğaziçi’nde inşa ettiren ilk padişah olarak tarihe adını kazıdı. Dolmabahçe Sarayı’nın yapım emri ise Sultan Abdülmecid tarafından 1843 yılında verildi. Sarayın tamamlanması 1856 yılnı buldu. Neobarok tarzı mimarinin kendini gösterdiği Dolmabahçe Sarayı’nda ilk oturan da yine Sultan Abdülmecid oldu. İstanbul’un pek çok noktasından görülebilen boğazın paralelindeki Dolmabahçe Sarayı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün öldüğü yer olması nedeniyle de ayrı bir öneme sahiptir.

Beylerbeyi Sarayı

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biri olarak kendini gösteren Beylerbeyi Sarayı, İstanbul’un Üsküdar isimli ilçesinde yer alıyor. Osmanlı Devleti Padişahı II. Mahmud tarafından yazlık saray olarak kullanılmak üzere 1832 inşa ettirilen bu saray, Sultan Adbülmecid’in kullanımındayken 1851 çıkan yangın sonucu uğursuz ilan edildi ve kullanılmadı. 1861 yılında Abdülaziz’in emriyle yıktırıldı. Beylerbeyi Sarayı’nın günümüzdeki halindeki inşasına 1863 yılında bağlandı ve bir sene sonra inşaat tamamlandı. Sarayın resmi açılışı ise 1865 yılında gerçekleşti. Beylerbeyi Sarayı günümüzde müze olarak kullanılıyor.

Topkapı Sarayı

Fatih Sultan Mehmed tarafından 1478 yılında yaptırılan Topkapı Sarayı, Osmanlı İmparatorluğu’nun 600 yıllık büyük tarihinin 400 yılında devletin idare merkezi olarak kullanıldı. Osmanlı mimarisinin kıymetli örneklerinden biri olan Topkapı Sarayı, içerisinde binlerce insanın yaşadığı tarihi açıdan son derece önemli bir saraydır. İlk defa Abdülmecit döneminde ziyarete açılmış ve hazine yer alan eski eseler vitrinler içerisinde yabancılara sergilenmiştir. Halkın ziyaretine açılması ise ilk olarak Mustafa Kemal Atatürk’ün emri ile 1924 yılında müze olarak hizmet vermeye başlamıştır.

İshak Paşa Sarayı

Ağrı’nın Doğubayazıt isimli ilçesinin sınırları içerisinde yer alan İshak Paşa Sarayı, 1784 yılında tamamlanmıştır. İçerisinde; cami, kütüphane, türbe, koğuş, mahzen, harem ve selamlık bölümleri yer alıyor. Bu açıdan İshak Paşa Sarayı’nın oldukça büyük bir kompleks olduğu görülür. İnşa edildiği dönem Osmanlı olmasına rağmen, Selçuklu mimarisinin izlerini taşıyan İshak Paşa Sarayı’nda batı temelli sanat akımlarının da izleri görülür. İshak Paşa Sarayı, UNESCO tarafından Dünya Mirasi Geçici Listesi’ne alınmıştır.

Yıldız Sarayı

1789 ve 1807 yılları arasında Sultan III. Selim’in annesi Mihrişah Sultan için yaptırılan ve 1876 ile 1909 seneleri arasında Osmanlı İmparatorluğu’nun ana sarayı olarak hizmet veren Yıldız Sarayı, günümüzde İstanbul’un Beşiktaş isimli ilçesinin sınırları içerisinde yer alıyor. Yıldız Tepesi üzerinde konumlanan bu saray; mimari yapısı, yemyeşil bahçesi ve göz alıcı manzarası ile son derece görkemlidir.

Kaynak: Cansu İrem Akçay

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.