TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir'in yaşayan parklarını gördünüz mü?

İzmir'de yaşıyorsanız ve bu haftasonu ne yapsak diye düşünüyorsanız eğer sizin için farklı bir liste oluşturduk. Peki siz, İzmir'in yaşayan parklarını gördünüz mü?

Haber Giriş Tarihi: 24.02.2024 12:23
Haber Güncellenme Tarihi: 24.02.2024 12:23
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir'in yaşayan parklarını gördünüz mü?

İzmir'de kent merkezi ve özellikle kırsal alanlarla kesiştiği noktalarda kurulan "Yaşayan Parklar" projesi, İzmirlilerin rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamayı ve aynı zamanda bu doğal alanların ekosistem bütünlüğünü korumayı amaçlıyor. Peki siz hiç İzmir'in yaşayan parklarını gördünüz mü?

İşte İzmir'in yaşayan parkları

Olivelo

Güzelbahçe Yelki'de, 57 hektarlık bir alana yayılan bu proje, kültürel ve doğal mirası temsil eden Delice zeytin ağaçları hakkında farkındalık yaratmayı ve bölgeyi Avrupa Bisiklet Yolları Ağı (EuroVelo) ile birleştirerek önemli bir bisiklet istasyonu haline getirmeyi amaçlamaktadır.

Bu doğal alanda zeytin ağaçlarının yanı sıra ahlat ağacı, menengiç, Anadolu palamut meşesi ve kızılçam gibi çeşitli ağaç türleri bulunmaktadır. Delicelerin aşılanarak Erkence'ye dönüştürüldüğü bu alanda, ziyaretçilere üretim, bakım ve hasat döngüsü hakkında bilgi verilmektedir. Bu, kadim üretim tekniklerini korumayı ve ziyaretçilere bu süreci deneyimleme fırsatı sunmayı amaçlamaktadır.

Kentin gürültüsünden uzaklaşıp doğayla bütünleşmeyi sağlayan keyifli aktiviteleri (bisiklet, oryantiring, yürüyüş vb.) içeren rotalar oluşturulmuştur. Proje, doğanın kendi döngüsüne müdahale etmeksizin, aksine doğayı destekleyen bir yaklaşıma sahiptir. Ziyaretçiler, zeytinin hikayesini doğanın tam içinde dinlemek için bu alana davetlidir.

Mavişehir Balıkçı Barınağı

"Mavişehir Balıkçı Barınağı, 'Doğa Şehirde' projesiyle hayata geçirilmiş ve Yeşil Altyapı vizyonuyla oluşturulmuş bir alandır. İklim kriziyle mücadele eden ve kuraklığa dayanıklı bir park olarak tasarlanmıştır. Bu parkta, suya az ihtiyaç duyan bitkilerden olan Karabaş otu, İzmir kekiği, zakkum, ılgın ve funda gibi türler kullanılmıştır.

Şehir merkezinde yer alan Mavişehir Balıkçı Barınağı, kuşların rahatça gözlemlenebileceği yerlerden biridir. Ziyaretçilerin görebileceği kuş türlerini içeren bilgilendirme panoları da bulunmaktadır.

Ayrıca, Flamingo Yolu projesi kapsamında yapılan tekne turları da bu barınaktan kalkış yapmaktadır."

Gediz Deltası

Gediz Deltası, Akdeniz Havzası'ndaki en geniş sulak alanlardan biridir ve İzmir Körfezi'nin batı kıyısında Gediz Nehri'nin denizle birleştiği noktada bulunur.

Kuşlar için büyük bir öneme sahip olan delta, kuş biyoçeşitliliğinin en zengin olduğu bölgelerden biridir. Burada bugüne kadar 300'den fazla kuş türü gözlemlenmiştir ve kış aylarında 80 binden fazla kuşa ev sahipliği yapmaktadır. Tepeli pelikan, küçük kerkenez, mahmuzlu kızkuşu, karagagalı sumru ve Kocagöz gibi kuş türleri burada üremektedir.

Delta, flamingoların üreme alanlarından biri olarak da bilinir. Özellikle Doğu Avrupa'dan gelen su kuşları için iklim koşulları ve beslenme imkanları sebebiyle önemli bir kışlama ve konaklama alanıdır. Burada bulunan önemli memeli türleri arasında saz kedisi, Akdeniz foku ve su samuru bulunmaktadır.

Güney Gediz Deltası Yaşayan Parkı, bu ekosistemi tanıtmayı amaçlamaktadır. Ziyaretçiler, doğayla iç içe olmanın yanı sıra kuşları gözlemleyebilir ve hakkında bilgi sahibi olabilirler. Alan içindeki yollar, bisiklet sürücüleri ve yürüyüş yapmayı sevenler için uygundur. Projedeki etkileşimli doğa deneyimi, kuş türlerini tanımayı ve korumayı hedeflerken, doğayla uyumlu küçük dokunuşlarla gerçekleştirilmiştir.

Güneşin batışının renk cümbüşüyle delta, ziyaretçilerine görsel bir şölen sunar.

İzmir Kuş Cenneti'ni ziyaret edenler, Gediz Deltası ve burada yaşayanlar hakkında bilgi alabilecekleri bir toplanma merkezi olarak hizmet veren Delta Kafe'ye uğramadan önce gözlem etkinliklerine başlayabilirler. Delta Kafe, aynı zamanda yeme-içme, dinlenme ve gözlemle ilgili ihtiyaçları karşılamak için gerekli ekipmanları da sunar (şapka, dürbün, kitap, broşür, harita vb.).

Fırat Fidanlığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin uzun yıllar fidanlık olarak kullanılan alanı, bölge sakinlerinin talepleri doğrultusunda yeniden düzenlenmiştir. Şehrin içinde bulunan ve 30 bin metrekarelik bir alana yayılan bu park, Buca ilçesinde yer almaktadır. Bu proje ile birlikte şehirde nefes alınacak yeşil bir alan daha kazanılmıştır.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.