TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İzmir’de doğaya, huzura doyacağınız bir rota

Karaburun, hafta sonu huzur ve doğayla iç içe olmak isteyenler için harika bir doğa harikası. Doğa ile başbaşa kalıp deniz kokusunu içinize çekmek isterseniz harika bir seçenek Karaburun. İşte, Karaburun’a ilk kez gelecekler için: Karaburun’a nasıl gidilir? Karaburun’da neler yapılır? Karaburun’da gezilecek yerler ‘i sizin için derledik…

Haber Giriş Tarihi: 26.03.2024 13:38
Haber Güncellenme Tarihi: 26.03.2024 13:46
Kaynak: HABER MERKEZİ
İzmir’de doğaya, huzura doyacağınız bir rota

Karaburun, İzmir’in doğa harikası ve köklü bir tarihi geçmişe sahip ilçelerinden biri olan hafta sonu vakit geçirip, eğlenebileceğiniz harika seçenek. Karaburun’a nasıl gidilir?, Karaburun’da neler yapılır?, Karaburun’da gezilecek yerler ‘i sizin için derledik…

Karaburun’a nasıl gidilir?

Karaburun ilçesi, İzmir şehir merkezine yaklaşık 100 km uzaklıkta bulunmaktadır ve özel araç ile ulaşım genellikle İzmir-Çeşme Otoyolu üzerinden sağlanır. Bu güzergahı takip ederek ortalama 1.5 saatte ilçeye ulaşmak mümkündür.

Toplu taşıma ile seyahat etmek isteyenler için ise otobüs ve dolmuş hatları tercih edilebilir. İzmir'in çeşitli noktalarından kalkan İzban trenleriyle Fahrettin Altay durağında inip, buradan Urla'ya ve Urla'dan da Karaburun'a giden 761 numaralı Eshot otobüs hattına aktarma yapılabilir. Bu hat, Gülbahçe ve Kaynarpınar üzerinden geçerek Karaburun'a ulaşım sağlamaktadır.

İzmir şehir merkezinden Karaburun'a gitmek için Üçkuyular - Karaburun dolmuşları da tercih edilebilir. Bu dolmuşlarla yapılan yolculuk genellikle 1.5 saat sürmektedir. Dolmuşlar 07:00 ile 21:00 saatleri arasında sefer düzenlemektedir.

Vapur ile seyahat etmek isteyenler için ise Cumartesi ve Pazar günleri İzmir şehir merkezindeki Konak İskelesi'nden kalkan Mordoğan İskelesi'ne düzenlenen vapur seferleri kullanılabilir. Bu hat, Karşıyaka'ya uğradıktan sonra Foça ve Mordoğan rotasını takip ederek Karaburun'a ulaşım sağlamaktadır.

Karaburun'a özel araçla seyahat etmek isteyenler için İzmir-Çeşme Otoyolu kullanılabilir. Bu yol izlendikten sonra Karaburun Kavşağı'ndan sağa dönülerek ilçe merkezine kadar gidilebilir. Özel araç ile İzmir şehir merkezi ve Karaburun arasındaki ulaşım genellikle 1.5 saat sürmektedir.

Karaburun’da neler yapılır?

Karaburun’un birbirinden harika plajlarında yüzüp güneşlenmenin keyfini çıkarın.

Mordoğan Kasabası’nın muhteşem manzaralarını seyredin.

Ayşe Kadın Camii’nin hikayesini dinleyip, mimarisini inceleyin.

Deniz ürünlerinin ve zeytinyağlılarının tadına bakın.

Şirin köylerini gezin.

Köy pazarlarını ziyaret edin.

Karaburun’da gezilecek yerler

Sarpıncık Deniz Feneri

12 mil görünme erişimine sahip olan çakar fener, 10 Ocak 1938'den beri hizmet vermektedir. İzmir Çeşme Yarımadası'nda bulunan Urla-Karaburun yönünde seyahat ederken, deniz kokulu ve güzel koylara tepeden bakarak Karaburun'a ulaşırsınız. Karaburun merkezindeki Yeni İskele'den sonra, 12 kilometre daha ilerleyerek yarımadanın uç noktasına yaklaşırsınız. İlk olarak Sarpıncık Köyü'ne ve ardından tepelere çıkarak en uç noktada Sarpıncık Deniz Feneri'ne ulaşırsınız. Toprak patika yollardan iniş yaparken, masmavi Ege Denizi'nin fon oluşturduğu manzarayı görürsünüz. 12 metrelik beyaz kulesi ve bahçe içindeki fener evi ile Sarpıncık Deniz Feneri karşınıza çıkar. Etrafınızda uzun boylu bitkiler olmamasına rağmen, genziniz kuvvetli kekik otu kokusuyla yanar. Bu güçlü kokuya denizden gelen yosun ve iyot yüklü Ege rüzgârı karışır. Yarımadanın deniz seviyesindeki biçimli kayalar da ilgi çekicidir.

Denizden 97 metre yükseklikte bulunan Sarpıncık Feneri, güneş enerjisiyle çalışmaktadır.

Ardıç Plajı

Ardıç Plajı, Mordoğan'ın en büyük kum plajlarından biridir. Plaj içerisinde belediye tarafından ücretsiz şemsiyeler sağlanmaktadır ve ayrıca belediye tarafından işletilen iki adet beach&club bulunmaktadır. Plaj, şehir merkezine ve toplu ulaşım noktalarına yakın konumdadır.

Badembükü Sahil

Badembükü, yüksek kayalıklar arasında bulunan plajıyla adeta dünyadan bağımsız bir hazzı yaşayabileceğiniz bir koydur. Koya ulaşırken, içinden geçtiğiniz mandalina bahçelerinin eşsiz kokusu ve verdiği huzur sizi başınızı döndürecek.

Ayşe Kadın Camii

Mordoğan beldesinde, 700 yıl önce Ayşe Kadın isimli bir kızın vasiyeti üzerine annesi tarafından Türkiye'ye eşi benzeri olmayan bir modeli Kabe'den getirilen bir camii yaptırılmıştır. Bu camii, Mordoğan'ın nergisi, sümbülü, karanfili ve zeytini gibi yerel bitkilerle genç kız tarafından çeyizine işlenmiştir. Camiiyi yapan usta, genç kızın elle işlediği motifleri caminin kubbesine doğal ot ve yumurta beyazı karışımı boyalarla işlemiştir. Ayrıca caminin ahşap doğramaları ve minberi küçük parçalardan geçmeli olarak yapılmıştır. Camii içinde, 450 yıl önce ahşaptan yapılan ve hala çalışır durumda olan 2.5 metre boyundaki saat bulunmaktadır. O dönemden bu yana hiçbir onarım görmeyen camii, İzmir Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Müesser Aktaş Etnoğrafya ve Tarih Evi

Müesser Aktaş tarafından 2008 yılında açılan yerel kültür evinde, el sanatları ürünleri, geleneksel köy odası, yöresel giysiler ve mutfak eşyaları sergilenmektedir.

Dilek Pınarı

Yunan mitolojisinde, güzelliğiyle olduğu kadar konuşkanlığıyla da bilinen peri kızı Ekho, bu özelliği nedeniyle cezalandırılır. Baş tanrı Zeus'un evlilik tanrıçası Hera, Ekho'ya büyü yapar. Artık peri kızı, duyduklarını sadece son kelimesini tekrar edecektir. Bu durum, "ses yankısı" anlamındaki "EKO" kelimesinin kaynağıdır.

Bir gün ormanda, yakışıklılığıyla ünlü Narkissos'u gören Ekho, ona aşık olur ancak tek yapabildiği, onun son sözlerini tekrar etmektir. Narkissos sıkılıp gider ve Ekho, bu duruma çok üzülerek ağlar ve kayaya dönüşür. Geride sadece sesi, "eko" olarak bilinen yankı kalır.

Olimpos Dağı'ndaki tanrılar, Narkissos'a kızarlar ve onu cezalandırırlar. Bir gün Mimas Dağı eteklerinde su içmek için nehre inen Narkissos, kendi yansıyan güzelliğini görüp kendine aşık olur. Kendini seyrederken hareketsiz kalır ve gün geçtikçe erimeye başlar. Sonunda ölür ve vücudu eski kaynağa dönüşerek nergis çiçeklerine dönüşür.

Çatalkaya Camii

Çatalkaya Camii, Mordoğan'ın girişinde yer alan Çatalkaya köyünde bulunmaktadır ve adını buradan almaktadır. Tarihi dokusu ve güzelliğinin yanı sıra, cami bahçesinde yer alan 700 yıllık çınar ağacı, cami avlusunu ve çevresini tamamen gölgelemektedir. Bu muhteşem çınarın altında yapılan el işlerini ve bez bebekleri görünce, köy sanatının her detayını hissedeceksiniz. Ayrıca, yorgunluğunuzu atmak için köyde yaşayan teyzelerin hazırladığı yüzde 100 doğal gözlemeleri ve ayranı deneyebilirsiniz.

Kaynak: HABER MERKEZİ

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.