TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Dünyanın yeni 7 harikası

İnsan eliyle yapılmış ve kimisi günümüze kadar ulaşan dünyanın yeni 7 harikasına bir göz atalım. İhtişamı ile göz alıcı bu 7 yapı nedir? İşte dünyanın yeni 7 harikası…

Haber Giriş Tarihi: 21.10.2023 07:00
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Dünyanın yeni 7 harikası

Mimari ve tarihi açıdan insan eli ile yapılabilecek en ihtişamlı ve insan gözünün görebileceği en görkemli yapıların yer aldığı dünyanın yeni 7 harikası listesinde neler yer alıyor? İşte detaylar…

DÜNYANIN YENİ 7 HARİKASI

Dünyanın yeni 7 harikası listesini sizler için derledik. İşte birbirinden eşsiz 7 dünya harikası…

kolezyum

Kolezyum

Roma’nın sembolü haline gelen Kolezyum şehrin en ihtişamlı yapısı olup, her gün binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Yıllar boyunca gladyatör savaşlarına ev sahipliği yapan Kolezyum, inşa edildiği dönemde Roma İmparatorluğu’nun en büyük amfitiyatrosuydu. MS 1. yüzyılda İmparator Vespasian’ın emriyle Roma halkının eğlenebilmesi için inşa ettirilen Kolezyum, zaman içerisinde gladyatörlerin, aslanların ve suçluların canları pahasına savaştıkları bir yer haline geldi. 189 metre uzunluğa ve 48,5 metre yüksekliğe sahip olan Kolezyum’da yaklaşık 400 bin kişinin ve milyonlarca hayvanın öldüğü düşünülüyor. Karanlık bir tarihi olmasına karşın, çok kez deprem ve yangın gören bu tarihi yapıdan arda kalanlar bugün hala yüz binlerce kişiyi misafir ediyor.

çin seddii

Çin Seddi

Tamamlanması 2 bin yıldan uzun süren Çin Seddi, 8.850 kilometre uzunluğu ile dünyanın 7 harikası arasına girmeye hak kazandı. İnsan elinden çıkabilecek en ihtişamlı yapılardan biri olan Çin Seddi, sanılanın aksine uzaydan görülemiyor. Kuzeyden gelen saldırılardan korunmak amacı ile yapımına başlanan Çin Seddi, 1987 yılında UNESCO Dünya Mirası listesine alındı. Yapımında yaklaşık 8 bin kişinin çalıştığı düşünülüp, inşaat sırasında vefat eden işçilerin Çin Seddi’nin duvarlarının içerisine gömüldüğü iddia edilir. Bu nedenle de dünyanın en uzun mezarlığı olarak da bilinir.

isa heykeli

Kurtarıcı İsa Heykeli

Dünyanın en ünlü İsa heykeli olarak kabul edilen Brezilya’daki Kurtarıcı İsa Heykeli, yalnızca Brezilya’nın değil, aynı zamanda Hristiyanlığın sembolü olarak kabul ediliyor. Brezilya’nın Rio de Janeiro şehrinde yer alan Corcovado Dağı’na inşa edilmiş bu devasa yapı, 30 metre yüksekliğe ve 635 ton ağırlığa sahip olup, iki yana açmış olduğu kollarının genişliği ise bir uçtan bir uca 28 metre olarak kaydedildi. İçerisinde yer alan asansör sayesinde en tepesine ulaşmanın mümkün olduğu bu sembolik yapı, her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor.

petra antik kent

Petra Antik Kenti

Nasıl ve neden inşa edildiği günümüzde hala gizemini koruyan Petra Antik Kenti’nin kurak bir çölün ortasında Ürdün’ün saklı kanyonlarına inşa edilmesi 500 yıl sürdü. O dönemin ticaret yollarının değişmesi nedeni ile bir dönem unutuldu ve kayıp şehir haline geldi. 1812 yılında tekrar keşfedilerek yerli ve yabancı milyonlarca turisti ağırlamaya başlayan bu göz alıcı kent, su kanalları, barınma alanları, tiyatrolar, tapınaklar ve kaya mezarlar gibi birçok yapının kayalara oyulması ile inşa edildi. Petra Antik Kenti’ne ulaşım, en az inşa süreci kadar karmaşık. Petra Antik Kenti’nin 1200 metrelik ana girişine ulaşmak için dar patikalardan ve dağların arasından yürümek gerekiyor. Ulaşımı zor olsa da sonunda karşılaşılan manzara paha biçilemez.

chichen itza

Chichen Itza

Meksika'nın Yucatán Yarımadası'nda inşa edilmiş olan Chichen Itza, Kristof Kolomb döneminin öncesinde kurulmuş olan bir İtza Maya kenti olup, Mayalar tarafından astronomi ve matematik bilgilerinin ortaya koyulması için özel bir sistemle inşa edildi. Piramit öyle bir matematik ile inşa edilmiştir ki ekinoks dönemlerinde piramidin basamaklarında oluşan gölgelerden bir yılan şekli meydana gelir. Görkemli ve ihtişamlı görüntüsü ile her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliği yapar.UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Chichen Itza 24 metre uzunluğunda olup, bir dönemin hem ekonomik hem de dini merkezi olarak kullanılmıştır.

machu piccu

Machu Picchu

UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan bir diğer dünya harikası ise Peru’daki Machu Picchu isimli bir antik İnka şehridir. And Dağları’nın 2.430 m yüksekliğinde yer alan antik şehir, 1450 yıllarında inşa edildi. 200’den fazla merdiven sistemi ve 3000’den fazla basamağı bulunan bu taştan kent, dönemin istilacı İspanyollarından gizlenebilmek için dağların arasına saklı bir şekilde meydana getirildi bu nedenle uzun yıllar korunmayı başardı. Ardından dönemin salgın hastalığı çiçek nedeni ile şehir terkedildi. Neden kurulduğu ise günümüzde hala gizemini koruyor.

tac mahal

Tac Mahal

Her yıl milyonlarca kişiyi ağırlayan ve Hindistan’ın sembolü haline gelen ihtişamlı yapı, dönemin hükümdarı Şah Cihan’ın ölen karısı Ercümend Bânû Begüm için yaptırdığı bir anıt mezardır. Genç yaşta 14. çocuğunu doğururken vefat eden karısı Ercümend Bânû Begüm’e olan aşkının sembolü ve Şah Cihan’ın güc ile kudretini temsil eden Tac Mahal, aynı zamanda 1983 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı.

BU İÇERİK DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Dünyanın eski 7 harikası

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.