TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nedir Bu Özgüven?

Yazının Giriş Tarihi: 27.07.2022 05:11
Yazının Güncellenme Tarihi: 27.07.2022 05:11

Özgüven kavramı aslında herkesin dilinde olan bir kavram. Peki, nedir bu özgüven? Oluşumu nasıldır? Özgüven sahibi olmanın, eksikliğini gidermenin bir yolu var mıdır?

Özgüven; bireyin kendisine yönelik iyi, güzel, olumlu duygular geliştirmesi sonucunda kendini iyi hissetmesidir. Bu iyi hissetme sonucunda kendisiyle ve çevresindeki diğer kişilerle barışık olma özelliği taşır demektir. Kendilerini severler ve kendilerine güven duyarlar. Okul veya iş hayatlarında fikirlerini, duygularını belirtmekten ve kendilerini göstermekten kaçınmazlar.

***

Özgüvenin oluşumunu ve gelişimini etkileyen faktörlere baktığımızda; anne ve babanın tutumları, boşanmalar, çocuklara karşı çeşitli ceza yöntemleri, duygusal zekâ, okul ve öğretmen faktörleri ile beraber akran faktörünü de sayabiliriz. Diğer yandan stres, ruhsal rahatsızlıklar, kronik fiziksel hastalıklar, işsizlik, sürekli olarak rahatsızlık veren şeyler (devamlı eleştiren patron-öğretmen-ebeveyn-kayınvalide vb.), başka bir şehre ya da başka bir ülkeye taşınmak, başarısızlık, bir çocuk sahibi olmak, çocuk yetiştirmek, yas tutma gibi durumlarda özgüveni olumsuz yönde etkileyebilirler.

Özgüven bireyin duygusal, sosyal, entelektüel, cinsel ve mesleki gelişimini oldukça etkiler.

***

Eksikliğinin belirtilerinden kısaca şu şekilde bahsedebiliriz: Hayır diyememe ve ilişkilerinde sınır koyamama, eleştirilere karşı hassas olma, sosyal ortamdan kaçınma; başkalarının önünde sunum veya konuşma yapmaktan çekinme gibi performans kaygıları yaşama, sürekli kıyaslama, kendini değersiz, yetersiz ve başarısız olarak değerlendirme, hızla umutsuzluğa kapılma, diğer insanlar tarafından reddedileceğini önemsenmediğini düşünme, karar almakta zorlanma, düşük beklentilere sahip olma, Fiziksel görünüşünü beğenmeme, olumlu yanlarını görmezden gelme, Sevilmeme, suçluluk ve utanç hissi, fikrini söyleyememe, söylerse onaylanmayacağına veya küçük düşeceğine inanma çok fazla başkalarına ihtiyaç duyma ve risk alamama.

***

Bu belirtilerle beraber özgüven eksikliği, benlik saygısı kavramları bireyin kişilik yapısıyla doğrudan ilişkidir. Bu nedenle geliştirilmesi için uzman bir müdahale gerekmektedir. Gerçek anlamda özgüven eksikliğinizi gidermek istiyorsanız alanında uzman psikologlardan destek almanız gerekmektedir. Özgüven eksikliğini gidermek ya da özgüveninizi arttırmak için uygulanan birçok farklı psikoterapi yöntemi bulunmaktadır. Özellikle bilişsel davranışçı terapi; düşünceler, inançlar, ve tutumlar üzerine odaklanarak oldukça pozitif etkilerle sonuçlanır.

***

Özgüveni arttırmanın en etkili ve gerçekçi yolu psikolojik destek ve psikoterapi bazı küçük ama önemli küçük öneriler vermek isterim. Belki de en önemli anahtar kelime mükemmeliyeti aramamak olacaktır. Mükemmel olmaya çalışmaktan vazgeçin. Olumlu yanlarınızı keşfedin. Hayatta sizin için önemli olan şeyleri ve ulaşmak istediğiniz amaçları belirleyin ve ulaşma yollarını araştırın. Hedeflerinize ulaşmak için süreci küçük adımlara bölerek başlayın. Unutmayalım ki bir şeyler yaptıkça, başardıkça özgüveninizde zamanla artacaktır.

***

Son olarak belirtmek isterim ki; tanısı ne olursa olsun ruhsal bir hastalığı olan bireylerin çoğu özgüvenlerinin düşük olduğunu belirtmektedir. Bu nedenle özgüven eksikliğinin önemli psikolojik sorunları tetikleyebildiğini unutmayalım ve destek almaktan çekinmeyelim. Sağlıklı günler dilerim.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
Yükleniyor..
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.