TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nazilli nerededir? Nazilli hangi ile bağlıdır? Nazilli’nin nesi meşhurdur?

Nazilli Ege bölgesinde en çok merak edilen konumlardan birisidir. Nazilli'nin neyi meşhur? Nazilli'de nereye gidilir? gibi soruların cevabı haberimizde

Haber Giriş Tarihi: 31.07.2023 09:46
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Nazilli nerededir? Nazilli hangi ile bağlıdır? Nazilli’nin nesi meşhurdur?

ŞÜKRAN ŞEYMANUR ARSLAN

Aydın’ın nazlı ilçesi Nazilli, doğal bitki örtüsü ve yaşam şartlarıyla yaşam ömrünün uzun olduğu yer olarak biliniyor. Adını, Evliya Çelebi’nin 1671 yılında Nazilli’yi ziyaret etmesiyle, şehrin güzelliğinin ve nazlılığının kızlara benzetilmesi üzerine buradan aldığı düşünülüyor. Ege Bölgesi'nde bulunan ve Aydın ilinin en büyük nüfusa sahip ikinci ilçesi olan Nazilli, Aydın-Denizli Karayolu ve İzmir-Denizli demiryolu üzerinde konumlanmış olup, Efeler ilçesine 45 km, Denizli'ye 81 km uzaklıkta yer almakta. Nazilli’ye karayolu ile pek çok şekilde ulaşılabileceği gibi Basmane – Aydın Demiryolu Hattı ile İzmir’den kolaylıklı ulaşım sağlanabilir.

NAZİLLİ’NİN NEYİ MEŞHUR?

Doğal güzellikleriyle adından söz ettiren Nazilli, kültürel değerleri ile de zengin bir ilçe. İşte Nazilli’nin kültürel turizmini ayakta tutan değerlerinden bazıları…

Deve Güreşleri

Yörük kültürünün simgesi haline gelmiş olan deve güreşleri, açık meydanlarda yapılıyor ve galibiyetler, kaçırtarak, bağırtarak veya yıkarak elde ediliyor.

deve güreşi nazilli-ilkses
Zeybek Oyunları

 Batı Anadolu yöresinin halk oyunu olan Zeybek, halkı koruyan cesur bir adamın temsil edildiği bir oyundur.

zeybek nazilli-ilkses
Rahvan At Yarışları

Rahvan at yarışları, Türk geleneksel spor dallarından birisidir. Rahvan atı çok eski bir ırk olup, Dünya’nın en çevik atı olarak bilinir çünkü rahvan atları kısa adımlar atar.

rahvan at yarışları-ilkses
İğne Oyası

Geleneksel el sanatlarımızdan biri olan iğne oyası, oldukça emek ve sabır isteyen bir el işçiliğidir. İğne oyası, çiçek ile örgü sanatının birleşmesiyle meydana gelmiştir.

iğne oyası nazilli-ilkses

NAZİLLİ’DE GEZİLECEK YERLER

Tarihi değerlerine sahip çıkan Nazilli’de geçmişin izlerini görmek ve tarihi bir yolculuğa çıkmak oldukça mümkün.

nazilli koca camii-ilkses
Koca Cami

1886 yılında inşa edilmiş olan ve ilçe merkezinde yer alan Koca Camii, Uzun Çarşı’ya yakın konumda bulunur. 

arpaz_beyler_konağı-ilkses
Arpaz Beyler Konağı

Osmanlı dönemine ait olan ve güzel bir mimariye sahip eserlerden biri olarak sergilenen Konak, 19’uncu yüzyılda inşa edilmiştir.

arpaz kulesi-ilkses
Arpaz Kulesi

Arpaz Kulesi, Arpaz Beyler Konağı’nın bir bölümünü oluşturur. Koruma, savunma ve gözetleme amaçlı inşa edilmiş olup kulenin zemin katında zindan bulunmaktadır.

nazilli-uzun-carsi-ilkses
Nazilli Uzun Çarşı

Nazilli imkanları çevresinde alışveriş anlamında aradığınız her şeyi bulabileceğiniz bir yer olan çarşısı,  Nazilli’nin köklü yapısına ev sahipliği yaparak, ilçenin sembollerinden birisidir.

etnoğrafya müzesi nazilli-ilkses
Nazilli Etnografya Müzesi

Nazilli Etnografya Müzesi içerisinde sergilenen eserlerin, Nazilli halkının sandık ve evlerinden derlenerek düzenlendiği bilinmekte.

nazilli hamam
Dokuzun Hamamı

Osmanlı döneminden günümüze kadar gelebilen tek hamam olarak bilinir.

dereagzi-selalesi-ilkses
Dereağzı Şelalesi

nazilli.harpaşa-ilkses
Harpaşa

Arkaik dönemden kalma surların kuzey yöndünde bulunanları, günümüze sağlam olarak gelmeyi başarmış. Kent, teraslar üzerine kurulmuş olup, Bizans döneminde küçülmüş ve tepede bulunan kale içine konumlanılmış.

mastaura-ilkses
Mastaura

Türkiye’nin ikinci büyük keşfi olan Kolezyum benzeri yapı olan Mastaura, bin 800 yıllık antik dövüş alanıdır.

NAZİLLİ’DE NE YENİR?

Kar Helvası

31 Mayıs 2018 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve coğrafi işaret alan Kar Helvası, Bozdoğan'ın Madran Dağı'ndan getirilen kar ve şerbet ile yapılan bir tatlıdır.

Nazilli Pidesi

18 Kasım 2020 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ve coğrafi işaret alan Nazilli Pidesi, kıymalı, yumurtalı peynirli, tahinli ve Nazilli Gülü olarak da adlandırılan yuvarlak kıymalı çeşitleri ile yöresel lezzetleri arasında bulunuyor.

Gencer Macunu

Nazilli’de Kurban ve Şeker Bayramının son günü büyük kazanlar içerisinde yapılıp satılan Gencer Macunu, üzüm suyu ve şeker ile yapılan bir macundur.

NAZİLLİ İL OLACAK MI?

Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan, Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, yeni dönemin ilk grup toplantısında Türkiye'deki il sayısının 100'e, ilçe sayısının ise 1000'e çıkarılması gerektiği yönünde ifadelerinin ardından tüm Nazilli halkı olarak heyecanla il olmayı beklediklerini ifade etmişti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin grup toplantısındaki; ‘Yeni yüzyılda 100 il, 1000 ilçeden müteşekkil idari yapısıyla gücüne güç katmış Türkiye’yi inşa ve ihya etmemiz mümkündür’ şeklindeki açıklamalarının ardından Nazilli Belediye Başkanı Kürşat Engin Özcan'ın sosyal medya hesabından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1937 yılında söylediği ‘Nazilli atide göstereceği gelişme ile vilayet merkezi olacaktır’ sözünü paylaşmıştı.
Nazilli’nin 86 yıllık bir idealinin olduğunu söyleyen Başkan Özcan; “Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 9 Ekim 1937 tarihinde Nazilli’ye yaptığı ziyarette, Nazilli istikbalde göstereceği başarıyla vilayet merkezi olacaktır’ diye başlayan daha sonrasında Cumhurbaşkanlarımızın Nazilli'ye geldiklerinde Nazilli'nin il olmasına yönelik söyledikleri sözler var. Devlet Bey Nazilli’ye yaptığı ziyaretinde ‘Nazilli il olacaktır’ diye bir sözü vardı. Bir proje vardı, 100 il bin ilçe diye. Bugün Sayın Devlet Bahçeli, grup toplantısında bu konuyu tekrar dile getirdi. Nazilli özlemle, heyecanla, bütün varlığıyla il olmayı bekliyor. İnşallah Nazillimiz il olacaktır. Devlet Bey'in açıklaması bizim beklediğimiz bir şeydi. Meclis toplantılarımızda, her yerde, bütün konuşmalarımızda söylüyorduk. Geçiş sürecinde de Nazilli ile ilgili her şeyin iyi olacağını, daha güzel işlerin olacağını, Nazilli’nin beklediği projelerin, isteklerinin gerçekleşeceğini söylemiştik. İnşallah adım adım gerçekleştireceğiz” demişti.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.