TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Nar Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı

İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından yürütülen Nar Projesi’nin kapanış toplantısı İGC Basın Merkezi’nde yapıldı. Toplantıda konuşan Gappi, “Yüreğe dokunur bir proje ortaya koyduğumuz için gururluyum. Bir kadın ayağa kalkarsa dünya ayağa kalkar” dedi.

Haber Giriş Tarihi: 29.11.2022 13:19
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Nar Projesi’nin kapanış toplantısı yapıldı

ÇAĞLA GENİŞ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin Hollanda İnsan Hakları Programı desteği ile yürüttüğü Nar Projesi’nin kapanış toplantısı gerçekleşti. İGC Basın Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen toplantıya İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi’nin yanı sıra Köy-Koop İzmir Birliği Başkanı Neptün Soyer, İzmir Barosu Başkanı Av. Sefa Yılmaz, Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Başkanı Huriye Serter, İzmir Kent Konseyi Başkanı Nilay Kökkılınç, Basın Konseyi Başkanı Pınar Türenç, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Eski Başkanı Misket Dikmen ve Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş katıldı. Saygı duruşu İstiklal Marşı’nın okumasıyla başlayan program, açılış konuşmalarıyla devam etti. Konuşmaların ardından katılımcılar, proje kapsamında hazırlanan ve erkek şiddetini konu alan belgesel filmleri birlikte izledi.

ŞİDDET HARİTALARI OLUŞTURDUK

Toplantının açılış konuşmasını yapan İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi, “Her şey bir rüyayla başladı derler ya... Bu proje de öyle oldu, bir hayalle başladık. Her yıl Türkiye’de yüzlerce kadın öldürülüyor. Şiddet gören kadınlara ‘Yalnız değilsiniz’ diyebilmek istedik. Şiddet çoğalıyorsa bunda medyanın da rolü var. Anadolu’ya gittiğimizde bu yaklaşımlar daha çok kendini gösteriyor. Mağduru suçlu gösteren anlayışı mesleğimizde de görüyorduk. Şiddet dilini yok etmeye yönelik eğitimler verdik. LGBTİ bireyler de yok sayılan bir kesimdi. Projeye onları da ekledik. Sokağa çıkalım, mahallelere bakalım dedik. Türkiye’de ilk defa mahalle bazlı şiddet haritaları oluşturduk. İzmir, Manisa ve Muğla’da şiddetin yoğun yaşandığı mahalleleri seçtik. O mahallelerin kanaat önderlerine ‘Bu mahalleye şiddet sokmayın’ dedik. Mahalle buluşmalarımız beklediğimizden verimli geçti. İmamla, berberle, terziyle buluştuk. ‘Siz istemezseniz bu şiddet azalır’ dedik. 9 aylık projemiz iki ayrı ödül aldı. Şiddet en büyük toplumsal yaralarımızdan biri. Dişe, yüreğe dokunur bir proje ortaya koyduğumuz için gururluyum. Zor bir konuda yol almaya çalıştık. Bir kadın ayağa kalkarsa dünya ayağa kalkar” dedi.

TAKIM ARKADAŞLIĞI YAPTIK

Projeyle birlikte zor bir konuyu gündemlerine aldıklarını dile getiren Girişimci İş Kadınları Federasyonu (GİFED) Yönetim Kurulu Başkanı Huriye Serter de, “Kadın konusu zor ama biz etkin paydaşlarımızla takım arkadaşlığı yaptık. Ben bu projenin sürdürülebilir olduğuna inanıyorum, Türkiye çapında örnek teşkil eden bir proje. Keşke kadın sorunları olmasa ve başka projeler yapabilsek. Paydaşlık yaptığımız güçlü kurumlarla aynı masada farklı kişileri bir araya getirdik. Ulaşmak istediğimiz kitleye de böylece ulaşmış olduk, masada bir araya geldiğimiz erkeklerin kadın konusunda farkındalık kazanmasına yardımcı olduk. Kadına şiddetle ilgili verilere ulaşamıyoruz, şiddet haritasının çıkarılması bize bu konuda da yardımcı olacak. Aslında Anayasanın 10. maddesi  herkes eşittir diyor ama gerçekte öyle mi, değil. Toplumsal cinsiyet eşitliğinde son sıralardayız. Kadın her türlü şiddeti görüyor, iş gücünde yoklar. Erkeklere bağımlılar. Oysa ki biz artık rol model kadınların ortaya çıkmasını istiyoruz, kadınların başarılarının konuşulmasını istiyoruz. Sivil toplum, barolar, yerel yönetimler olarak yasaları yaşatmaya çalışıyoruz. İzmir'deki dayanışmanın tüm Türkiye'de olmasını istiyoruz. Kadın problemlerinin en kısa zamanda ortadan kalkmasını ve başka şeyler konuşabilmeyi istiyoruz" diye konuştu.

GÜZEL BİR KADIN ENERJİSİ ORTAYA ÇIKTI

Projenin eğitmenlerinden Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş ise, “Bu projede çalışmak benim için çok önemliydi. Cemiyetle çok güzel bir iş ortaya çıkardık. Eğitim ayağında şiddet haritası çıkardık. Dağınık verileri toplayarak İzmir ve Ege Bölgesi’ni çalıştık. Kadınlara ulaşırken hayatlarına katacak bir şey olsun istedik. Şiddet diline karşı eğitimler verdik. Bütün iletişimcileri kapsayan bir şeydi. Çok güzel bir kadın enerjisi ortaya çıktı. Kadın dayanışmasıyla üstünden gelemeyeceğimiz şey yok” ifadelerini kullandı.

Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.