TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
SON DAKİKA
Hava Durumu
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Mücadele sonuç verdi: Öykü için ders zili çaldı

İzmir’de yaşayan 16 yaşındaki down sendromlu Öykü, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ‘engelli okuluna gitmeli’ yazısı gerekçesiyle okula gidemiyordu. Bir süre okulundan ayrı kalan Öykü, İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğünün gayretiyle yeniden okuluna kavuştu

Haber Giriş Tarihi: 01.03.2019 06:50
Haber Güncellenme Tarihi:
Kaynak: Haber Merkezi
ilksesgazetesi.com
Mücadele sonuç verdi:  Öykü için ders zili çaldı
E. ÇAĞLA GENİŞ-ÖZEL HABER
Ailesiyle birlikte İzmir’de yaşayan 16 yaşındaki down sendromlu Öykü Kök, geçen yıl eylül ayında kurul kararıyla Çiğli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin özel alt sınıfında eğitime başlamıştı. Fakat 3 ay sonra ilçe milli eğitim müdürlüğü tarafından okul yönetimine iletilen yazıda; Öykü’nün bu okulda eğitime devam edemeyeceği ve engelli okuluna gitmesi gerektiği belirtilmişti. Karara itiraz eden anne Sevim Kök ise, gazetemiz aracılığıyla kızının eğitim hayatı boyunca bunun gibi çeşitli engellerle karşılaştığını, gerekirse okuldan alıp evde kendi imkanlarıyla eğitime devam edeceğini dile getirmişti. Kök ailesinin kızları Öykü için verdiği mücadeleyi öğrenen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, yetkililere talimat vererek mağduriyetin giderilmesi için gerekli çalışmaların yapılmasını istedi. Bir süre okulundan ayrı kalan Öykü, şu an okuluna kavuşmanın mutluluğunu yaşıyor. Anne Sevim Kök ise, benzer mağduriyet yaşayan ailelere şöyle sesleniyor: “Asla pes etmeyin, mücadele edin. Çocuklarınıza inanın!”



ÖYKÜ ÇOK MUTLU
Kızının bir süre ayrı kaldığı okuluna geri döndüğü için çok mutlu olduğunu dile getiren anne Sevim Kök, “Öykü eğitim hayatı boyunca hep özel eğitim sınıfına gitti. Lise eğitimi için Rehberlik ve Araştırma Merkezi’ne (RAM) başvurduk, değerlendirildi ve hafif düzeyde engelli raporu verdiler. Kurulda kızımızı, Çiğli İMKB Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin özel eğitim sınıfına göndermek istediğimizi söyledik. Tamam dediler, okula bir yazı göndereceklerini söylediler. Müdür yardımcısı ile görüşmeye gittik ve kayıt yapacaklarını söylediler. Kaydı yapıldıktan sonra ise sadece 3 ay okula devam edebildi. Okul yönetimi, ilçe milli eğitimden bir yazı geldiğini ve kızımın okula devam edemeyeceğini belirtti. Karara itiraz ettik. Çünkü kızım okuluna çok alışmıştı. Diğer öğrencilerle bir arada olduğu için sosyalleşiyordu. Sömestr tatiline girmeden önce görüşmek için beni okula çağırdılar. Bakanlıktan kağıt geldiğini ve kızımın Menemen’deki Emiralem Sabahat Akşıray Otistik Çocuklar Eğitim Merkezi’ne (OÇEM) yönlendirildiğini söylediler. Buna engel olabilmek için bir mücadele verdik ve başarılı olduk. Kızımız yeniden okuluna kavuştu. Ağlamamak için kendimi zor tutuyorum. Çok mutluyum. Çocuğum çok mutlu. O mutlu olunca biz de mutlu oluyoruz. Benzer mağduriyetleri yaşayan aileler de mücadele etmeye devam etsinler. Çünkü bizim sesimizi duyurmamız lazım. Bu çocuklarımızın toplumun içinde olması lazım. ben bugüne kadar kızımı hiç eve kapatmadım” ifadelerini kullandı.



ASLA PES ETMEDİK
Down sendromlu çocukların diğer çocuklarla aynı ortamda bulunmalarının gelişimleri için çok önemli olduğunu savunan baba İsmail Kök ise, şunları söyledi: “Bizler çocuklarımızı topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Kızımız normal okula gederken tüm öğrencilerle iç içe olmaya başlamıştı. Herkesle diyalogu çok güçlüydü. Kızımızı başka bir okula göndermek istemek istemedik ve karara itiraz ettik. Şu an kızımız yeniden okuluna döndü. Eşim ve kızım bu süreçte çok yıprandı. İlkokuldan bu yana eğitim hayatında çok fazla engelle karşılaştık ama asla pes etmedik. Sonuna kadar kızımızın eğitim almasını sağlayacağız. Çünkü biz bu çocuklara inanıyoruz.”

Foto altı: 16 yaşındaki Öykü, okul binasının önünde mutlulukla gülümsüyor.

ONLAR EN ÖZEL ÖĞRENCİLERİMİZ
İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi ise, şunları söyledi: “Uzun yıllar özel eğitim okullarında görev yapmış bir eğitimci olarak, olaydan haberdar olduğum an gerekenin yapılması için harekete geçtik. Kızımız Öykü’yü yeniden okulla buluşturduğumuz için çok sevinçliyiz. Dilerim çok güzel ve başarılı bir eğitim hayatı olur. Özel çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim alması için birçok çalışma yaptık ve yapmaya devam edeceğiz. Onlar bizim en özel öğrencilerimiz” açıklamasında bulundu.
Yorum Ekle
Gönderilen yorumların küfür, hakaret ve suç unsuru içermemesi gerektiğini okurlarımıza önemle hatırlatırız!
Yorumlar
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.